ΔΥΠΑ: Νέες πληρωμές voucher για κατάρτιση ανέργων, βήμα βήμα η διαδικασία

Voucher 1.000 ευρώ: Πληρωμές από τη ΔΥΠΑ στους ανέργους

Κάθε εβδομάδα η ΔΥΠΑ πραγματοποιεί πληρωμές και καταβάλλει τα 1.000 ευρώ στους ανέργους που έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.
Οι πληρωμές ξεκίνησαν αρχές Απριλίου σε σε περίπου 21.000 ανέργους που πιστοποιήθηκαν για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων και συνεχίζονται προκειμένου να πληρωθούν όλοι όσοι ολοκλήρωσαν την κατάρτιση.

Ωστόσο πολλοί άνεργοι διαμαρτύρονται ότι αν και τελείωσαν το πρόγραμμα Δεκέμβριο δεν έχουν ακόμη

πληρωθεί. Οι πληρωμές δεν σταμάτησαν όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΥΠΑ και συνεχίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όλα τα προγράμματα κατάρτισης πληρώνονται τουλάχιστον 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης που απευθύνθηκε σε 120.000 ανέργους ξεκίνησε τις πληρωμές νωρίτερα.

Επίσης λόγω τoυ ότι υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς και διοικητικοί, επιτόπιοι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, για τη διασφάλιση της διαδικασίας αποπληρωμής, τόσο των καταρτιζομένων όσο και των παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης της επιλογής τους, οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν και όσοι επιτυγχάνουν λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης για έως 200 ώρες κατάρτισης).

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5€ /ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις Πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του επιδόματος κατάρτισης.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης, ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης (training voucher) και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι που περιλαμβάνονται στο τελευταίο μητρώο ωφελουμένων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν με τον αριθμό ΚΑΥΑΣ (Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής) που έλαβαν κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Παράλληλα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2023 η ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κατάρτισης που απευθύνονται σε 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης–NextGenerationEU.

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Στόχος της δράσης είναι οι καταρτιζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

#ΔΥΠΑ #ΟΑΕΔ #ΑΝΕΡΓΟΙ #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΥΠΑ, Νέες,dypa, nees