Δύσκολο το καλοκαίρι για λιανική και βιομηχανία στην Ελλάδα - Οι FT βλέπουν τα πάνω κάτω στην οικονομία

Μείωση 3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ενώ  σύμφωνα με την Στατιστικής Υπηρεσία μείωση 2,6% σημείωσε και ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο. Στον αντίποδα με άρθρο τους οι Financial Times με άρθρο τους «Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην Ευρωζώνη» αναφέρουν ότι γερμανική οικονομία επιβραδύνεται, ενώ η ελληνική ανακάμπτει

«Πώς αντιστράφηκε η

μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, στο οποίο τονίζεται ότι η οικονομική υπερδύναμη επιβραδύνεται ενώ η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. «Στην Ευρωζώνη έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Γερμανία, που είναι η βιομηχανική υπερδύναμη της Ευρωζώνης, υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με την IHS Markit, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους τελευταίους δείκτες της εταιρείας ερευνών, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας - που θεωρείτο για πολύ καιρό το «καμένο χαρτί» της Ευρωζώνης - αναπτύσσεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα, αναδεικνύουν την ευπάθεια της εξωστρεφούς γερμανικής οικονομίας - η οποία θεωρείται ευρύτερα ότι εισήλθε σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο - στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Για την Ελλάδα, προσθέτει, αποτελούν την τελευταία ένδειξη μίας καθυστερημένης ανάκαμψης μετά την καταβαράθρωσή της. «Κατά περίεργο τρόπο, η γερμανική αδυναμία και η ελληνική δύναμη εξηγούν επίσης γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων και των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ. Τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλή στοιχεία ενεργητικού αναφοράς της Ευρωζώνης, κάνουν ράλι από την άνοιξη, καθώς η ενίσχυση της οικονομικής απαισιοδοξίας - στη χώρα και σε όλο τον κόσμο - έκανε τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε περισσότερη νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων έκαναν βουτιά κάτω από το μηδέν (η απόδοση του 10ετούς είναι -0,57%), οι διαχειριστές κεφαλαίων ζητούν όλο και πιο απελπισμένα αποδόσεις αλλού. Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αλλά η αναζήτηση κέρδους από τους επενδυτές τις έχει ωθήσει σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, λίγο μόνο πάνω από το 1,3% για το 10ετές ομόλογο.

Μείωση 3% στον όγκο πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο

Μείωση 3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούλιο 2019, με τον τζίρο στη μεγάλη πλειονότητα στις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων να κινείται καθοδικά.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση σε: Πολυκαταστήματα (20,1%), Τρόφιμα- ποτά- καπνό (14,2%), Φαρμακευτικά- καλλυντικά (8%), Ένδυση- υπόδηση (5,6%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (0,9%). Στον αντίποδα, είχαν θετικό πρόσημο σε: Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (4,4%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμό (2,7%) και Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (0,7%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε μείωση 3% τον Ιούλιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2018, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019 σημείωσε αύξηση 1,6%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,4% τον Ιούλιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου2019.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε μείωση 2,7% τον Ιούλιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2018, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019 σημείωσε μείωση 1,4%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,3% τον Ιούλιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019.

«Ταυτόχρονα, η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας έχει κάνει τους επενδυτές να εμπιστεύονται ότι το χρέος της είναι λιγότερο επικίνδυνο από πριν», αναφέρουν οι FT. «Καθώς όλο και περισσότερες αποδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης γίνονται αρνητικές, οι επενδυτές είναι απλά αναγκασμένοι να αναζητούν υψηλότερο έδαφος», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας: «Οι θετικές αποδόσεις της Ελλάδας φαίνονται ελκυστικές και η βελτίωση των οικονομικών βασικών μεγεθών δεν υπαγορεύουν τουλάχιστον στους επενδυτές να μείνουν μακριά».

Μείωση 2,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο

Μείωση 2,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018, έναντι αύξησης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2018 με το 2017.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 1,9%, και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 4,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,6% τον Αύγουστο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2019, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα