Δυστύχημα με ΚΤΕΛ: Πότε επιτρέπεται να σταματήσετε στη ΛΕΑ

Το δυστύχημα με ΚΤΕΛ άνοιξε την κουβέντα για το πότε κάποιος επιτρέπεται να σταματήσει στη ΛΕΑ.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οι δύο από τους πέντε τραυματίες του θανατηφόρου τροχαίου που συνέβη στο ύψος της σήραγγας του Πλαταμώνα, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ που

εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Αθήνα, έπεσε πάνω σε δύο επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταματημένα στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επί της ΠΑΘΕ.

Πρόκειται για έναν 23χρονο και ένα 28χρονο εκ των οποίων ο ένας χειρουργείται ενώ και ο δεύτερος θα χειρουργηθεί μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται.

Η κατάσταση και των δύο είναι κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρόσκρουση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ στα δύο οχήματα έχασε τη ζωή τους ένας 19χρονος που επέβαινε σε ένα από τα δύο ΙΧ.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 77 άτομα εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και συνέχισαν το ταξίδι τους με άλλο λεωφορείο.

Η ανακοίνωση των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για το θανατηφόρο τροχαίο. Σύμφωνα με αυτήν, «παρά την προσπάθεια του εξαιρετικά έμπειρου οδηγού, η θέση των ΙΧ ήταν τέτοια, που δεν κατέστη δυνατή η αποφυγή του δυστυχήματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Διώροφο λεωφορείο της εταιρείας μας, με 75 επιβάτες, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, εκτελώντας το δρομολόγιο των 23.59, κινούμενο με κανονική ταχύτητα όπως εμφαίνεται από την τηλεματική, προσέκρουσε σε δύο σταθμευμένα επί της Εθνικής οδού Ι. Χ., μετά την έξοδο από τούνελ στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Παρά την προσπάθεια του εξαιρετικά έμπειρου οδηγού, η θέση των Ι. Χ. ήταν τέτοια, που δεν κατέστη δυνατή η αποφυγή του δυστυχήματος.

Πότε επιτρέπεται να σταματάμε στη ΛΕΑ

Το δυστύχημα άνοιξε συζήτηση για το πότε επιτρέπεται κάποιος να σταθμεύει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με ανακοίνωση αναλυτική:

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει η ονομασία της και πρέπει όλοι να τηρούμε απαρέγκλιτα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα. Επιτρέπεται μόνο στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία, καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.
Η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Θυμηθείτε! Μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!!

Πότε να σταματήσετε στη Λ.Ε.Α;

Μόνο στις 3 παρακάτω περιπτώσεις:

Αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αν σας σταματήσει η Τροχαία

Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας

Μόλις αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητο έχει κάποιο πρόβλημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο και, αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική βοήθεια.
Αν πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη Λ.Ε.Α και σταματήστε με αναμμένα τα αλάρμ.
Παρκάρετε όσο πιο δεξιά μπορείτε στη Λ.Ε.Α, και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, αν εντοπίσετε μία κοντά σας.

Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει δεξιά στηθαίο ασφαλείας και σταθμεύεστε.
Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό σας, αλλά βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό.
Μην επιχειρείτε ποτέ να επισκευάσετε οι ίδιοι τη βλάβη.

Καλώντας σε βοήθεια

Χρησιμοποιήστε είτε το κινητό σας τηλέφωνο για να καλέστε την υπηρεσία του αυτοκινητόδρομου (1024 για την Αττική Οδό), είτε την πλησιέστερη συσκευή επείγουσας ειδοποίησης.
Δώστε με σαφήνεια το στίγμα σας (αν βρίσκεστε στην Αττική Οδό, αναζητήστε την πράσινη πλευρική μικρή πινακίδα και αναφέρετε τα στοιχεία που αναγράφει, έτσι ώστε να σας εντοπίσουν άμεσα).

Περιμένοντας την οδική βοήθεια

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες του σταματημένου οχήματος έχουν βγει από αυτό και περιμένουν έξω από το στηθαίο ασφαλείας. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο (π.χ. ηλικιωμένος) δεν μπορεί να βγει από το όχημα, παραμένει στη θέση του με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη.
Τα κατοικίδια θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο αυτοκίνητο.
Έκτακτη Ανάγκη
Αν έχετε εμπλακεί σε σύγκρουση, μετακινήστε, εάν είναι δυνατόν, το όχημά σας στη Λ.Ε.Α και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για να καλέσετε σε βοήθεια.

Αν σας σταματήσει η Τροχαία

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει το φλας και τα αλάρμ σας και σταματήστε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

Πότε να μην σταματήσετε στη Λ.Ε.Α;

Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, μη σταματάτε ποτέ στη Λ.Ε.Α π.χ. για να μελετήσετε κάποιο οδικό χάρτη, να δείτε τη θέα, να μιλήσετε στο τηλέφωνο κ.λπ.
Μην περπατάτε ποτέ πάνω στη Λ.Ε.Α.
Μη σταματάτε για να βοηθήσετε κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη Λ.Ε.Α. Αφήστε τους επαγγελματίες να επέμβουν!

Ποιοι επιτρέπεται να οδηγούν στη Λ.Ε.Α;

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, “η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών”. Οποιαδήποτε άλλη χρήση της Λ.Ε.Α, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαγορεύεται.
Δυστυχώς, στην Αττική Οδό έχουν σημειωθεί παραβάσεις της κυκλοφορίας στη Λ.Ε.Α, με αποτέλεσμα τη σοβαρή παρακώλυση της κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη Λ.Ε.Α για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτή, εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων σας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είστε εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα…

#ΚΤΕΛ #ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ #ΛΕΑ #ΤΡΟΧΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα