Εγκαταλείπει η Κυβέρνηση τα σχέδια για την έκδοση «πράσινου» ομολόγου

Η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου είχε ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη «πράσινων» επενδύσεων, με σκοπό την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.

Στον προσχέδιο προϋπολογισμό του 2025, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εγκαταλείψει την προοπτική έκδοσης «πράσινου» κρατικού ομολόγου, παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εξετάσει αυτή τη δυνατότητα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου είχε ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη «πράσινων»

επενδύσεων, με σκοπό την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.

Στην πράξη αποδείχθηκε πως η έκδοση ενός πράσινου κρατικού ομολόγου, συνδεδεμένου με περιβαλλοντικούς στόχους, αποτελεί ένα σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα. Ένα από τα βασικά εμπόδια που εντοπίσθηκε είναι η επιλογή και παρακολούθηση των έργων υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν, τα οποία πρέπει να πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η μείωση εκπομπών άνθρακα και η προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτά τα έργα δεν ήταν πολλά. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να διασφαλίσει τη διαφάνεια μέσω ενός αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης και αναφοράς προόδου, ώστε οι επενδυτές να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των έργων. Επιπλέον, εγκυμονούσε ο κίνδυνος οι πιθανές αποκλίσεις ή παρατυπίες να επιφέρουν κριτική ή κυρώσεις.

Ένας ακόμη λόγος που εγκαταλείφθηκε το εγχείρημα σχετίζεται με την περιορισμένη «όρεξη» των αγορών για ένα τέτοιο χρεόγραφο, αλλά και με τις περιορισμένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδος. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, οι υψηλές ταμειακές διαθεσιμότητες του Ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. (NGEU), έχουν περιορίσει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2024. Επιπλέον, οι προπληρωμές που έχουν ήδη γίνει μειώνουν περαιτέρω την ανάγκη για νέα δανειακά ανοίγματα. Ως εκ τούτου, η δανειακή στρατηγική για το 2025 προβλέπει μια περιορισμένη προσέγγιση όσον αφορά τον συνολικό όγκο των εκδόσεων.

Πάντως, παρά την απομάκρυνση από την έκδοση ενός «πράσινου» ομολόγου, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και μακράς διάρκειας ωρίμανσης. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και στη διατήρηση της εικόνας της Ελλάδας ως σταθερού και αξιόπιστου εκδότη στη ζώνη του ευρώ.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές διαχείρισης του χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Η δανειακή αυτή στρατηγική περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης αποδόσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα όσον αφορά το κόστος δανεισμού.

#ΟΜΟΛΟΓΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκαταλείπει, Κυβέρνηση,egkataleipei, kyvernisi