Εκλογές 2019 ημερομηνίες: Πότε θα ρίξουμε ψήφο για ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές

Στις 26 Μαΐου του 2019, αναμένεται να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές καθώς και ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. O δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019.

Οι δύο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είναι ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι «17ρηδες», ενώ έχει καθιερωθεί πλέον σύστημα απλής αναλογικής.

Για όσους ψηφίζουν πρώτη φορά

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι εκλογείς

αποκτούν το δικαίωµα του εκλέγειν, και συνεπώς περιλαµβάνονται αυτεπάγγελτα στις καταστάσεις που συντάχθηκαν από τους δήµους, το χρονικό διάστηµα από 1ης µέχρι τέλους Φεβρουαρίου. Για τους εκλογείς αυτούς, η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ηµεροµηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν µέσα στο χρόνο.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Οι εκλογείς που είναι γραµµένοι στους καταλόγους ετεροδηµοτών:

• Στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Α΄ και Β΄ Κυριακή), ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα αποκλειστικά και µόνο στην περιφέρεια του δήµου που είναι δηµότες, δηλαδή στο δήµο της βασικής εγγραφής τους. Στον εκλογικό κατάλογο της βασικής εγγραφής τους θα υπάρχει η ένδειξη «Ε» (ετεροδηµότης).

• Στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα αποκλειστικά και µόνο στον τόπο διαµονής Υπενθυµίζεται: στις ευρωεκλογές οι ετεροδηµότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα σε εκλογικό τµήµα του δήµου διαµονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας,
όπως ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές.

Εφιστάται η προσοχή: εφόσον στο βασικό κατάλογο υπάρχει δίπλα στο όνοµα του εκλογέα η ένδειξη «Ε» (ετεροδηµότης), σε καµία περίπτωση να µην επιτραπεί να ψηφίσει σε εκλογικό τµήµα του δήµου εγγραφής για τις Ευρωεκλογές.

Επισηµαίνεται τέλος, ότι η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδηµοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριµένη εκλογική διαδικασία, αίρεται δε µόνο µε την υποβολή από τον ενδιαφερόµενο αίτησης διαγραφής.

Διαβάστε ακόμα: Γερουλάνος: «Το ότι πιστεύω στη συνεργασία δεν χρειάζεται να το αποδείξω»

Στα χέρια του Χαρίτση η τελική εισήγηση για το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού

Keywords
Τυχαία Θέματα