Έκτακτο, ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ματαιώνει τις διερευνητικές επαφές με Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία ματαιώνει τις προγραμματισμές διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας. Φαίνεται πως είναι οργισμένη η αντίδραση της Άγκυρας μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Open, η τουρκική πλευρά

επικοινώνησε με την Αθήνα για να γνωστοποιήσει πως ματαιώνει τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, που θα είχαν ημερομηνία έναρξης την 24η Αυγούστου.

Η Τουρκία ματαιώνει την έναρξη διερευνητικών επαφών με Ελλάδα

Όπως μετέδωσε το Open, η Τουρκία κάνει πίσω και ματαιώνει -επί του παρόντος- τις προγραμματισμένες διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας.

Προηγήθηκε οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η περιοχή ευθύνης «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Με νέα παράνομη NAVTEX «απαντά» η Τουρκία στην συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Με μια νέα παράνομη NAVTEX «απαντά» η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει την παράνομη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων, από 10 έως 11 Αυγούστου, με χρήση πραγματικών πυρών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Τι είχε δηλώσει ο Στέλιος Πέτσας

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας, που είναι ο κ. Αποστολίδης ο οποίος έχει παίξει αυτό το ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, το μεσημέρι της Τρίτης 6/8 και πριν ανακοινωθεί η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο..

Για τον χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, «εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε.

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Είχε προηγηθεί, επίσης, μήνυμα προς την Αγκυρα και τον Ταγίν Ερντογάν για διάλογο για το ζήτημα με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και σε περίπτωση ασυμφωνίας, παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού «φόρουμ», αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις εντάσεις που προκάλεσε η Αγκυρα στις διμερείς σχέσεις, αναδεικνύοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την κίνηση με τους μετανάστες στον Εβρο, καθώς και τα δύο πρόσφατα περιστατικά: την έκδοση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Αρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

Κατέληξε σημειώνοντας πως «δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδράμε. Εχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα