Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Οι υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου... στριμώχνονται

Μπορεί 124 χώρες να δεσμεύονται από το Καταστατικό της Ρώμης, ωστόσο δεν είναι όλες πρόθυμες να περάσουν χειροπέδες στον Νετανιάχου.

Η απόφαση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης (και) κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου - για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας - υποχρεώνει τα κράτη μέλη του να την εφαρμόσουν, βάσει του Καταστατικού της Ρώμης που υπογράφουν 124 χώρες. Ωστόσο, δεν είναι όλες πρόθυμες να ακολουθήσουν το ΔΠΔ...

Τα «ζυγίζει» η Γερμανία

Η Γερμανία «εξετάζει» τις συνέπειες που θα έχει η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Τώρα εξετάζουμε τι ακριβώς σημαίνει» αυτή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «για την εφαρμογή τους στη Γερμανία», πρόσθεσε η Μπέρμποκ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Το ενδεχόμενο συλλήψεων παραμένει «θεωρητικό», με δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν βρίσκονται στη Γερμανία «προς το παρόν», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός.

Ως χώρα μέλος του ΔΠΔ και ένα «κράτος που αναγνωρίζει» το διεθνές δικαστήριο, η Γερμανία είναι «δεσμευμένη» από τις αποφάσεις του, τόνισε η Μπέρμποκ.

Το Βερολίνο, το οποίο πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, επιδιώκει να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ιστορικής του στήριξης προς το Ισραήλ και τις εκκλήσεις του για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Ναι» από Ιταλία

Την Πέμπτη, η Ιταλία δήλωσε ότι πρέπει να συλλάβει τον Νετανιάχου αν βρεθεί σε ιταλικό έδαφος.

Σε συνέντευξή του στη Rai, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εάν τον επισκεπτόταν.

Αν και η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκανε «λάθος», ο Κροσέτο δήλωσε ότι αν οι Νετανιάχου και Γκάλαντ «ερχόντουσαν στην Ιταλία, θα έπρεπε να τους συλλάβουμε», βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Με την ένταξή μας στο Δικαστήριο, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του, είναι μέρος της Συνθήκης», τόνισε.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης.

«Η επίθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου έχει ήδη ξεκινήσει», έγραψε ο επικεφαλής του PD για τις εξωτερικές υποθέσεις Πέπε Προβεντσάνο σε ανάρτησή του στο X.

«Η Ιταλία έχει καθήκον να σέβεται το ΔΠΔ και να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του».

Σέβεται την απόφαση η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συλλάβει τον Νετανιάχου αν έρθει στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.

«Ναι, απολύτως. Υποστηρίζουμε τα διεθνή δικαστήρια και εφαρμόζουμε τα εντάλματά τους», είπε μιλώντας στο RTE σήμερα Παρασκευή.

«Ναι» και από Σλοβενία

Η Σλοβενία επίσης θα σεβαστεί την απόφαση του ΔΠΣ και «θα συμμορφωθεί πλήρως» σε αυτήν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

«Όχι» από Ουγγαρία, προσφέρει ασφάλεια στον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι θα προσκαλέσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία, λέγοντας πως θα εγγυηθεί ότι «δεν θα εφαρμοστεί» το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Νετανιάχου.

Ο Όρμπαν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ ήταν «λάθος» και πρόσθεσε πως ο ισραηλινός ηγέτης θα μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις στην Ουγγαρία «με την αρμόζουσα ασφάλεια».

«Σήμερα θα προσκαλέσω τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον κ. Νετανιάχου, για μια επίσκεψη στην Ουγγαρία και στην πρόσκληση αυτή θα του εγγυηθώ πως, αν έρθει, η απόφαση του ΔΠΔ δεν θα έχει αποτέλεσμα στην Ουγγαρία και δεν θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Όρμπαν .

«Σεβασμό» ζητά ΕΕ, καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Ισραηλινοί ηγέτες και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν την απόφαση του ΔΠΔ, ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως τα εντάλματα δεν είναι πολιτικά και ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να σεβασθούν και να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα εντάλματα σύλληψης. «Ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία -καμιά- ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», σχολίασε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ έναντι των απειλών κατά της ασφάλειάς του», συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιάση του εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης από τα ανησυχητικά διαδικαστικά λάθη που οδήγησαν στην απόφαση αυτή», είχε αναφέρει νωρίτερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι «το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα «συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους εταίρους (της), συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ».

#ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ_ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ #ΕΝΤΑΛΜΑ_ΣΥΛΛΗΨΗΣ #ΔΙΕΘΝΕΣ_ΠΟΙΝΙΚΟ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ #ΙΣΡΑΗΛ #ΓΑΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα