Ο Κ. Καραμανλής έχει «κόψει» τον «ψυχικό δεσμό» με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη - Η ομιλία στην Πάτρα

Ανεξάρτητα από τι «τι θα πεί ο Καραμανλής», πιο σημαντικό είναι «αυτά που λέει» στις επαφές με αρκετούς συνομιλητές στα γραφεία του, πέριξ της Πλατείας Μαβίλη.

Eν αναμονή της ομιλίας Καραμανλή το βράδυ στην Πάτρα, φουντώνουν κατά το σύνηθες στην πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» τα σενάρια για το περιεχόμενο της παρέμβασής του.

Ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετά τη διαγραφή του Α. Σαμαρά. σταθερού «συνοδοιπόρου» την τελευταία

περίοδο του Κ. Καραμανλή, το θερμόμετρο της αγωνίας ανεβαίνει σταθερά τις τελευταίες ώρες.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι «θα είναι μετρημένος». Δηλαδή θα εκφράσει την συνήθη ανησυχία για τα εθνικά θέματα, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έως το «αλβανικό»,θα καταδείξει την καθαρή διαφωνία του με την αποπομπή του μεσσήνιου «διόσκουρου»,θα «κάψει» τα σενάρια για πιθανή εγκατάσταση στο Προεδρικό Μέγαρο και θα διανθίσει την ομιλία του με σιβυλλικές παραινέσεις προς τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Άλλοι θα μιλήσουν για «γρίφους» και άλλοι για «ηχηρά μηνύματα» Καραμανλή και η σεμνή τελετή θα λήξει στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Λίγοι προβάλλουν την εκτίμηση για μια «εμπρηστική» και «αποσταθεροποιητική» παρέμβαση εκ μέρους του πρώην Πρωθυπουργού. Τέλος πάντων, όλα αυτά θα εξακριβωθούν σε λίγες ώρες.

Κόπηκε ο «ψυχικός δεσμός»

Ανεξάρτητα πάντως από τι «τι θα πεί ο Καραμανλής», πιο σημαντικό είναι «αυτά που λέει ο Καραμανλής», ιδιωτικά στις επαφές που έχει με αρκετούς συνομιλητές στα γραφεία του, πέριξ της Πλατείας Μαβίλη.

Σταθερή επωδός είναι ότι πλέον έχει διακοπεί ο «ψυχικός δεσμός» με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

Ισχυρίζεται ότι η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμμιά σχέση με το ιστορικό κόμμα που γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Επισημαίνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί «οι ηθικοί και αξιακοί κώδικες» που συγκρότησαν από τη μεταπολίτευση και μετά το κόμμα της συντηρητικής παράταξης.

Διακρίνει μια δομική και οργανική μετάλλαξη της ΝΔ, στην ουσία τη μεταμόρφωσή της σε ένα μόρφωμα που έχει μικρότερη σχέση με πολιτικό οργανισμό και μεγαλύτερη με μια «εταιρεία», με μια «επιχείρηση» η οποία πρωτίστως ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των «ιδιοκτητών» και των «βασικών μετόχων» της.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι δεν θέλει να έχει καμμιά απολύτως σχέση με το «μεταλλαγμένο προϊόν», εξ ού και οι σχέσεις με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη είναι και θα παραμείνουν τυπικές και στα όρια της «αστικής ευγένειας».

Πιο πολλά τον χωρίζουν

Σε αντίθεση με τον Α. Σαμαρά, ο Κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος (και λόγω του ιστορικού ονόματος που φέρει) να προβαίνει σε πιο «θεσμικές» και «στρογγυλεμμένες» παρεμβάσεις, να μην χρησιμοποιεί «γωνίες» και «υψηλούς τόνους» στο λόγο του και θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτήν την πειθαρχία. Όμως, απ΄ότι φαίνεται, τα πράγματα που τον χωρίζουν από τη σημερινή ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που τον ενώνουν.

Στα πιο επιμέρους στοιχεία, ο Κ. Καραμανλής επιμένει στο αίσθημα της «κοινωνικής αδικίας» που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και η αρρύθμιστη λειτουργία των αγορών, με αποτέλεσμα η ΝΔ να χάνει σταδιακά το κοινωνικό της πρόσωπο. Η μονομερής κοινωνικά κυβερνητική πολιτική, σε συνδυασμό με τον «δικαιωματισμό»,αφήνουν την παραδοσιακή εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ ευάλωτη στα κελεύσματα των «άκρων» και πριμοδοτούν τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ.

Τέλος, μόνιμες είναι οι ανησυχίες του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πιστεύει ότι αν η διεθνής συγκυρία μας πιέσει ,τότε είναι πιθανές οι υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις της εξωτερικής πολιτικής. Το πεδίο των εθνικών θεμάτων είναι το μοναδικό, για το οποίο ο Κ. Καραμανλής εκφράζει καθαρότερα τους προβληματισμούς του, ίσως γιατί το αξιολογεί μακράν το σημαντικότερο στην κλίμακα των κινδύνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καραμανλής, Μητσοτάκη -, Πάτρα,karamanlis, mitsotaki -, patra