Έντονος ο ανταγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Βροντερό «παρών» έδωσαν στο διαγωνισμό, που έληξε χθες (5/8), για τα καλωδιακά τμήματα συνεχούς ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφοράς ικανότητας 2x500 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, όλες οι μεγάλες εταιρίες κατασκευής καλωδίων από Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που προκάλεσε ικανοποίηση στον ΑΔΜΗΕ.

Οπως έκανε γνωστό η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική

εταιρία ειδικού σκοπού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του έργου:

Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans, με τον προϋπολογισμό του τμήματος να είναι 255 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εταιρίες υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, το οποίο αφορά στο δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός αυτού είναι 225 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο τμήμα, σχετίζεται με τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα. Προσφορές κατέθεσαν οι Prysmian, Nexans και ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

Για το τέταρτο τμήμα, για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του είναι 20 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της «Αριάδνη Interconnection», και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε:

«Η κατάθεση προσφορών από όλες τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου των καλωδίων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην "Αριάδνη" και στο εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα του διαγωνισμού και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων πριν από το τέλος του έτους και να τηρήσουμε το πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα».

Στις 30 Αυγούστου σημειώνεται ότι εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τους σταθμούς μετατροπής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης - Αττικής είναι 1 δισ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του στο τέλος του 2022.

Το έργο όταν ολοκληρωθεί, πέρα από την ασφάλεια εφοδιασμού που θα παρέχει στην Κρήτη, θα οδηγήσει και σε μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Koινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα