Έρευνα για τα φαρμακεία στην εποχή του κορονοϊού: Πελάτες σε πανικό για μάσκες και αντισηπτικά - Αυξήσεις τιμών

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για τα φαρμακεία και την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα λόγω του κορονοϊού, δημοσιεύει η εταιρία interview.

Πελάτες σε πανικό και αύξηση των τιμών σε ιατρικές μάσκες και αντισηπτικά είναι κάποια από τα στοιχεία, που φέρνει στο φως η έρευνα των φαρμακείων, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Η

έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview τηλεφωνικά σε δείγμα 300 φαρμακείων πανελλαδικά στο χρονικό διάστημα 17-19 Μαρτίου 2020.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι ερωτηθέντες για το ποια προϊόντα τους εξαντλήθηκαν, καθώς άρχισε να γίνεται αντιληπτή η πανδημία, απαντούν:

Αντισηπτικά σε ποσοστό 98%,Μαντηλάκια σε 81%,Οινόπνευμα σε 81%,Ιατρικές μάσκες σε 99%,Αντιικά φάρμακα σε 14% Αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα με 27%.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά δεν είναι μόνο πρώτα στη ζήτηση, αλλά και στην άνοδο των τιμών.

Οι φαρμακοποιοί απαντούν με το συντριπτικό ποσοστό του 90% πως οι ιατρικές μάσκες κατέγραψαν αύξηση στις τιμές, με 68% τα αντισηπτικά υγρά (τζελ), με 27% τα αντισηπτικά μαντηλάκια, με 21% το οινόπνευμα, με 5% τα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα και με 3% τα αντιικά φάρμακα .

Να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά δεν αποτυπώνουν αύξηση τιμών, αλλά την άποψη των φαρμακοποιών για το ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν.

Οι φαρμακοποιοί απάντησαν σε ποσοστό 67% πως οι καταναλωτές προμηθεύονταν και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα για προληπτικούς λόγους και χωρίς να τους είναι απαραίτητα.

Σε ποσοστό 45% θεωρούν ότι το φαρμακείο της γειτονιάς θα ανταποκριθεί στη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, σε ποσοστό 26% ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και το 29% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή, το 67% των φαρμακοποιών δεν έχει προβεί στην δημιουργία δικών του σκευασμάτων για το κοινό εξαιτίας ελλείψεων, το 28% έχει πράξει κάτι ανάλογο και 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Επίσης, σε ποσοστό 86% αναφέρουν ότι πελάτες τους δεν έχουν ζητήσει να προμηθευτούν το τεστ διάγνωσης κορονοϊού και μόλις το 14% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αυτό.

Όσον αφορά στα μέτρα προσέλευσης στα φαρμακεία, το 53% τα κρίνει επαρκή και το 47% σημειώνει πως χρειάζονται και άλλα.

Κληθέντες να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Σας έχουν προτείνει πελάτες να σας δώσουν παραπάνω χρήματα προκειμένου να τους εξασφαλίσετε μάσκες ή αντισηπτικά;» οι απαντήσεις είναι: Ναι κατά 10% και Όχι κατά 90%.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα, που απευθύνθηκε στους φαρμακοποιούς για το εάν ήρθαν σε επαφή με περιπτώσεις πελατών που ήταν σε κατάσταση πανικού.

Το 55% των ερωτώμενων απαντά θετικά και το 45% αρνητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα