Ερευνα: Το προγεννητικό τεστ μπορεί να προβλέψει τον δείκτη νοημοσύνης του εμβρύου - Υπάρχει ζήτημα «επιλογής» των γονέων;
Η αμερικανική εταιρεία που το κατασκεύασε, καθησυχάζει ότι το τεστ της θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να απορρίπτονται έμβρυα που θεωρείται πιθανό να έχουν νοητική υστέρηση.
Ένα νέο προγεννητικό τεστ είναι το πρώτο στον κόσμο που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, επιτρέπει στους ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εξωσωματική γονιμοποίηση, να ελέγχουν γενετικά εκ των προτέρων πόσο πιθανό
Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο -μάλλον κατηφορικός- δρόμος της επιλογής των γονέων αν θα κρατήσουν αυτό το έμβρυο και άρα να επιλέξουν πόσο έξυπνο παιδί θέλουν.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων μωρών μέσω γενετικής επιλογής, αλλά αυτό ίσως αλλάξει στο μέλλον, κάτι που αποτελεί «βόμβα» στο πεδίο της βιοηθικής. Η γενετική της νοημοσύνης είναι ήδη ένα από τα πιο επίμαχα επιστημονικά ζητήματα και θα γίνει ακόμη πιο επίμαχο με τις νέες εξελίξεις.
Η αμερικανική εταιρεία Genomic Prediction ισχυρίζεται ότι το προγεννητικό τεστ της μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, αλλά και για χαμηλή νοημοσύνη του εμβρύου της εξωσωματικής. Το τεστ ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί εμπορικά, αλλά η εταιρεία, σύμφωνα με το «New Scientist», άρχισε συζητήσεις με αρκετές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ για να το προσφέρουν στους πελάτες τους.
Η εταιρεία καθησυχάζει ότι το τεστ της θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να απορρίπτονται έμβρυα που θεωρείται πιθανό να έχουν νοητική υστέρηση, όμως αφενός είναι δύσκολο να τεθεί ένα διαχωριστικό όριο ανάμεσα στη χαμηλή νοημοσύνη και στη νοητική υστέρηση, αφετέρου ένα παρόμοιο τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί για να εντοπίζονται τα έμβρυα με γενετικές προδιαγραφές για υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Κάτι που αποτελεί την επανεμφάνιση της ευγονικής με άλλα «ρούχα».
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρόκειται να απαιτήσουν κάτι τέτοιο. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει κάποια άλλη εταιρεία», δήλωσε ο συνιδρυτής της Genomic Prediction, Στέφεν Χσου.
Εδώ και αρκετά χρόνια είναι δυνατό να γίνουν απλούστερα προγεννητικά τεστ σε έμβρυα στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για παράδειγμα, γονείς με υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με κυστική ίνωση, μπορούν να κάνουν ένα γενετικό τεστ και να επιλέξουν ένα έμβρυο που δεν θα έχει στο DNA του το σχετικό γονίδιο κινδύνου. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει με άλλες παθήσεις που οφείλονται μόνο σε ένα ελαττωματικό γονίδιο ή όσες προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Ντάουν.
Όμως, οι περισσότερες παθήσεις σχετίζονται όχι με ένα, αλλά με εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) γονίδια, πράγμα που προς το παρόν καθιστά αδύνατο τον προγεννητικό έλεγχο π.χ. για καρδιοπάθεια ή για κατάθλιψη. Το ίδιο ισχύει και για τη νοημοσύνη, η οποία επίσης έχει πολυδιάστατο γενετικό υπόβαθρο.
Η Genomic Prediction είναι η πρώτη εταιρεία που ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναπτύξει πολυγονιδιακά τεστ ελέγχου για έμβρυα. Προς το παρόν, όσον αφορά τη νοημοσύνη, το τεστ της δεν είναι σε θέση να προβλέψει έναν συγκεκριμένο δείκτη νοημοσύνης για το μωρό, αλλά δείχνει ποιο έμβρυο έχει γενετικό μειονέκτημα και άρα μεγάλες πιθανότητες να γεννηθεί με πολύ χαμηλή νοημοσύνη, αρκετά κάτω του μέσου όρου, δίνοντας έτσι στους γονείς τη δυνατότητα επιλογής αν το θέλουν ή όχι. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα να εντοπισθούν τα έμβρυα εκείνα που μπορεί να έχουν νοημοσύνη πολύ πάνω του μέσου όρου.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ανήθικη αυτή η δυνατότητα επιλογής. Η Genomic Prediction δήλωσε ότι, για ηθικούς λόγους, δεν θα βοηθά τους γονείς να επιλέγουν τα υψηλής νοημοσύνης έμβρυα, αλλά θεωρεί πλήρως αποδεκτό να τους βοηθά να αποφύγουν ένα μωρό με πολύ χαμηλή νοημοσύνη.
Όμως, αρκετοί γενετιστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς π.χ. οι άνθρωποι με ευνοϊκό γενετικό υπόβαθρο για υψηλή νοημοσύνη έχουν επίσης γενετική προδιάθεση για αυτισμό ή άλλες διαταραχές. «Δεν μπορείς τελικά να ξέρεις τι επιλέγεις και τι έρχεται μαζί με αυτό που διάλεξες», δήλωσε ο γενετιστής Πίτερ Βίσνερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ.
Πηγή: AΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό αποξηραμένο φρούτο!
- Σε έξαρση η μηνιγγίτιδα
- Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ
- Ζητούν έκτακτη αποζημίωση για ελαιοπαραγωγούς
- Χιονίζει από το πρωί στο νομό Τρικάλων
- Κρήτη: Το απίστευτο δώρο που ζήτησε μαθήτρια Δημοτικού – Έμειναν άφωνοι οι συμμαθητές της
- Καιρός: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στη χώρα μας – Δείτε LIVE πού χιονίζει αυτή την ώρα
- Ανακαλύφθηκε πορτρέτο του Ιησού ηλικίας 1.500 ετών σε εκκλησία στο Ισραήλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Αυτοί είναι οι Έλληνες που συμμετείχαν στο κύκλωμα κοκαΐνης (pics)
- Συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης
- ΟΑΕΔ: Οριστικοί Πίνακες Αξιολόγησης για τέσσερα ΙΕΚ
- Προσλήψεις στο γενικό νοσοκομείο Καρπενησίου
- Στασινός: «Χαιρετίζω την υπογραφή από τον Γιώργο Σταθάκη και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος e-poleodomia»
- Κάνναβη και εγκυμοσύνη: Τα αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας
- Τίμησε την 45η Επέτειο του Πολυτεχνείου το ΚΙΝ.ΑΛ
- Δήμος Ελληνικού για αυτοκτονίες σε σχολεία - Οι υπεύθυνοι είναι το υπουργείο και η Δευτεροβάθμια
- Χειροπέδες σε σπείρα στην Καρδίτσα που «ρήμαζε» μετασχηματιστές της ΔΕΗ
- Ερευνα: Το προγεννητικό τεστ μπορεί να προβλέψει τον δείκτη νοημοσύνης του εμβρύου - Υπάρχει ζήτημα «επιλογής» των γονέων;
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ερευνα: Το προγεννητικό τεστ μπορεί να προβλέψει τον δείκτη νοημοσύνης του εμβρύου - Υπάρχει ζήτημα «επιλογής» των γονέων;
- Απαλλαγή από δάνεια ζητά ο Δήμος Γόρτυνας
- Βερναρδάκης για τις συντάξεις: «Για μια ακόμη φορά διαψεύδονται οι μεμψίμοιροι»
- Συνεδριάζει σήμερα τεχνική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό
- Χειροπέδες σε σπείρα στην Καρδίτσα που «ρήμαζε» μετασχηματιστές της ΔΕΗ
- Brexit: Πρόταση μομφής καλείται να αντιμετωπίσει η Μέι - Μαζεύτηκαν οι υπογραφές
- ΟΑΕΔ: Οριστικοί Πίνακες Αξιολόγησης για τέσσερα ΙΕΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει στον λαό
- Αναβολή ιατρικών εξετάσεων στο Δήμο Φυλής
- Προσλήψεις στο γενικό νοσοκομείο Καρπενησίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αχαΐας, χαιρετίζει και τιμά την 45η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου
- «Αρωγή και ευδοκίμηση» στη Νέα Ζηλανδία – Πονοκέφαλος για τη λέξη «trivial» σε εξετάσεις
- Ζάχα Χαντίντ: Οι κληρονόμοι της τσακώνονται για τα 76 εκατ. ευρώ
- Δεν παραιτούμαι λέει η Τ. Μέι - Πληροφορίες ότι συγκεντρώθηκαν οι βουλευτές για πρόταση μομφής
- Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για τις συντάξεις
- Αντετοκούνμπο: "Σημαίνει πολλά για μένα και την οικογένειά μου να δίνουμε κάτι πίσω στην κοινωνία"
- Τα όρια για το Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου και η Δέσποινα Μουρτά
- Μπλατ: "Απόφαση μου να μείνει στον πάγκο ο Σπανούλης"
- Ο σεφ Στάθης Κόκκαλης μας μίλησε για το νέο, ανατρεπτικό μενού του Bodegas που θα συζητηθεί!