Εργοδότες πληρώνουν μισθούς και «στέλνουν» το «χαράτσι» της τράπεζας στους εργαζομένους

«Κολπάκι» των εργοδοτών καταγγέλλουν οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίοι όπως αναφέρουν εργοδότες μεταφέρουν το κόστος των τραπεζικών προμηθειών στην μισθοδοσία των εργαζομένων.

Ειδικότερα σημειώνουν ότι οι "επιχειρήσεις, προκειμένου να αποποιηθούν υποχρεώσεις δικής τους επιβάρυνσης κατά την εξόφληση της μισθοδοσίας με τραπεζικό έμβασμα, επιλέγουν, μέσω e-banking, η χρέωση της προμήθειας να γίνεται στον εργαζόμενο. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα η μισθοδοσία να φτάνει στον εργαζόμενο -αποδέκτη του εμβάσματος- μειωμένη έως και 10€/μήνα και έως 140€/χρόνο,

ενώ την ίδια στιγμή ο εργοδότης εικονικά φαίνεται ότι έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τη μισθοδοσία". 

Οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι αυτή η ενέργεια" είναι παράνομη και καταχρηστική, διότι αφενός πρόκειται περί μερικής και όχι ολοσχερούς εξόφλησης της μισθοδοσίας, αφετέρου, μια τέτοια επιβάρυνση, δεν τυγχάνει της έγκρισης του εργαζόμενου, ούτε βεβαίως θα μπορούσε να τύχει αποδοχής μια τέτοια εργοδοτική επιβολή".

Οι επιχειρήσεις, με βάση το νόμο, είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν τη μισθοδοσία με: α) Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά στο ταμείο της τράπεζας του δικαιούχου εργαζόμενου, είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα), Β) Χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, γ) Χρήση τραπεζικής επιταγής, δ) Έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού, η οποία έτσι κι αλλιώς κατατίθεται σε τράπεζα.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους Ενωμένους Εργαζόμενους οι εργοδότες έχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές και ανέξοδες ή λιγότερο ανέξοδες επιλογές εξόφλησης της μισθοδοσίας και δεν επιτρέπεται να μετατρέπουν τη δική τους «ευκολία» σε επιβάρυνση για τον εργαζόμενο.

Παράλληλα καλούν το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβουν άμεσα, να ενημερώσουν με εγκύκλιο τις τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας και να εντάξουν στον προγραμματισμό ελέγχων και αυτή τη νέα παράνομη και ληστρική πρακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα