Φωτίου: Εθνικός Μηχανισμός και ΟΠΕΚΑ οι δύο πυλώνες Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τη δημιουργία των δύο πυλώνων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αναφορά στον Εθνικό Μηχανισμό και στον ΟΠΕΚΑ, ανέπτυξε από την Τρίπολη η κυρία Θεανώ Φωτίου.

Στην ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πελοπόννησο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισήμανε τη δομική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους στην κατεύθυνση της ισονομίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαφάνειας. Η κυρία Φωτίου χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά του Εθνικού Μηχανισμού

το γεωπληροφοριακό σύστημα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα: ωφελούμενων, Φορέων και Προγραμμάτων. Βάση του Εθνικού Μηχανισμού αποτελούν τα 240 Κέντρα Κοινότητας».

Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό «την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της χώρας, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικές τους υπηρεσίες θα ορίσουν διαπιστευμένους υπαλλήλους προκειμένου να το λειτουργούν. Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν μόνο δύο Κέντρα Κοινότητας. Στους Δήμους Καλαμάτας και Ναυπλίου».

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε η κυρία Φωτίου στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και στην πορεία του, στην περιφέρεια της Πελοποννήσου. Συνολικά, υπερβαίνουν τις 630 χιλιάδες οι σημερινοί δικαιούχοι του ΚΕΑ, πανελλαδικά. «Στην Πελοπόννησο, στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 6,01 % του πληθυσμού, δηλαδή 34.983 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 3.579,748 €.»

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα που είναι πια θεσμός του ελληνικού σχολείου, μόνο « στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 35 δημοτικά σχολεία, στους Δήμους Καλαμάτας, Κορινθίων, Τρίπολης, όπου θα διανεμηθούν συνολικά 2.929 ζεστά γεύματα».

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κυρία Φωτίου προανήγγειλε ότι εντός του έτους, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιδοτηθούν 17 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 22 νέων δομών, που θα καλύψουν 550 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 975.000 €».

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ζήτημα των Ρομά. Τόνισε ότι η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη αυτής της ομάδας πολιτών έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση και την κατηγοριοποίηση των οικισμών ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Σύμφωνα με την υφιστάμενη χαρτογράφηση, «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι καταγεγραμμένοι συνολικά 53 οικισμοί Ελλήνων Ρομά. Σε επτά από τους οικισμούς, οι συμπολίτες μας ζουν σε κατάσταση εξαθλίωσης και πρέπει να μεταστεγαστούν γρήγορα. Εμείς έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο μετεγκατάστασης και έχουμε αποστείλει σε όλους του δήμους τα τοπικά σχέδια δράσης κοινωνικής ένταξης των Ρομά προκειμένου να τα συμπληρώσουν. Ένα τέτοιο πιλοτικό παράδειγμα αφορά στην Άμφισσα όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάπτυξη οργανωμένου χώρου μετεγκατάστασης», κατέληξε η κυρία Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα