Γερμανός πρέσβης: Η Ελλάδα έτρεχε έναν μαραθώνιο και τώρα βλέπουμε το τελευταίο τμήμα του δρόμου

Την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τον πιο ομαλό τρόπο από κάθε άλλη -όπως λέει χαρακτηριστικά -εκφράζει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γιενς Πλέτνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τον πιο ομαλό τρόπο από κάθε άλλη -όπως λέει χαρακτηριστικά

-εκφράζει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γιενς Πλέτνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών .

«Χαίρομαι που η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε και πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο εργαστήκαμε όλοι μαζί είναι ένας καλός οιωνός για το τελευταίο μέρος αναφέρει ο κ. Πλέτνερ.

Τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός πρεσβευτής την βλέπει να πλησιάζει στις αρχές του καλοκαιριού υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό για την Ελλάδα.

Η πιο ομαλή αξιολόγηση

«Έχουμε καλά νέα. Η τρίτη αξιολόγηση, έκλεισε, χρειάστηκε λίγος περισσότερος χρόνος απ' ό,τι ελπίζαμε όλοι αλλά αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προχωρούσε η κυβέρνηση, υπήρχαν λόγοι που ήταν εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν πιθανότατα η πιο ομαλή που είχαν ποτέ, οι θεσμοί, εξ όσων γνωρίζω, έχουν πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Επιτελέστηκε αποδοτικό έργο. Χαίρομαι που η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε και πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο εργαστήκαμε όλοι μαζί είναι ένας καλός οιωνός για το τελευταίο μέρος.

Η Ελλάδα έτρεχε έναν μαραθώνιο και τώρα βλέπουμε το στάδιο, το τελευταίο τμήμα του δρόμου, για αυτό πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε όλοι και πιστεύω ότι έχουμε μια καλή βάση» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Είναι η πρώτη φορά που έχω τη χαρά να βρίσκομαι εδώ στους Δελφούς και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του Φόρουμ.Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, πολλοί ενδιαφέροντες άνθρωποι και, κατά συνέπεια, γίνονται πολλές καλές συζητήσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη, για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και συζητήσεις για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο σήμερα.

Και νομίζω ότι αρμόζει να διεξάγεται αυτό το φόρουμ στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στους Δελφούς –σήμερα δεν χρειάζεται πλέον να προσφεύγουμε στο μαντείο, λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας– αλλά είναι επίσης σημαντικό να συνομιλούμε, να ανταλλάζουμε απόψεις, να μαθαίνουμε τις ευαισθησίες των άλλων καλύτερα και δεν θα μπορούσα να φανταστώ μια καλύτερη ευκαιρία.

Ανησυχητικές εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Τραμπ , ο Γερμανός πρεσβευτής τονίζει ότι «αυτές είναι πραγματικά ανησυχητικές εξελίξεις.

Ενισχύουν την εντύπωσή μας ότι η Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, πρέπει να σταθεί στα δικά της πόδια και να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, τασσόμαστε υπέρ των ορίων του θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού, υπέρ της ενίσχυσης των διεθνών θεσμών που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών – για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ηπείρων.

Είναι καλό, σε καιρούς σαν αυτούς, να θυμόμαστε πόσο καλό είναι που έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο καλό είναι που έχουμε μια κοινή εμπορική ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό μας καθιστά ισχυρούς, μας δίνει μια ελπίδα, μας δίνει μια ευκαιρία να μιλάμε κοιτάζοντας στα μάτια τους Αμερικανούς φίλους μας και να δούμε αν μπορούμε να το εμποδίσουμε. Το να εφαρμόζεις κυρώσεις εναντίον της Ευρώπης και να το βασίζεις σε λόγους εθνικής ασφάλειας είναι παράξενο μεταξύ συμμάχων και φίλων.

To καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ ΜΠΕ για το θέμα του ελληνικού Δημόσιου χρέους ο κ.Πλέτνερ τονίζει :

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν πριν από κάποιον καιρό ότι το ζήτημα της πιθανής ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος. Όπως είπα, πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Πιστεύω επομένως ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της έναρξης αυτών των συζητήσεων. Οι οποίες είναι επίσης πολύ τεχνικής φύσης, στο τέλος φυσικά θα χρειαστεί μια πολιτική απόφαση.

Το βλέπω να πλησιάζει στο καλοκαίρι, στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση. Θα έλεγα ότι γνωρίζω ότι το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό για την Ελλάδα αλλά θα συνιστούσα να μην περιοριστεί η συζήτηση μόνο στο θέμα του χρέους επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν, που πρέπει να γίνουν σε τελική ανάλυση, είτε υπάρξει ελάφρυνση χρέους είτε όχι.

Επομένως, μπορούμε να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά ας μην επικεντρώσουμε όλη μας την ενέργεια σε αυτή τη συζήτηση και να ξεχνάμε όλα τα άλλα πράγματα που είναι εξίσου σημαντικά».

«Πολύ φιλοευρωπαϊκό το πρόγραμμα της νέας γερμανικής κυβέρνησης»

Οι εξελίξεις στη Γερμανία με τη συγκρότηση τελικά του νέου Μεγάλου Συνασπισμού θέτουν το ερώτημα αν ο υποψήφιος νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ακολουθήσει την πολιτική του κ. Σόιμπλε αν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού;

«Εγώ δεν θα υπερεκτιμήσω τη σημασία ονομάτων και προσωπικοτήτων, θα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο και πολύ λεπτομερές πρόγραμμα» λέει ο Γερμανός πρεσβευτής.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι ένα πολύ φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα, παρεμπιπτόντως, το οποίο το παίρνουμε πολύ σοβαρά. Και επιπλέον, η Γερμανία δεν είναι μόνη στον κόσμο, ούτε στην Ευρώπη. Υπάρχουν άλλες χώρες, η Ολλανδία, οι Φινλανδοί φίλοι μας, οι φίλοι μας από τις χώρες της Βαλτικής κι εκείνοι έχουν επίσης τη δική τους άποψη. Κάθε χώρα είναι μία ψήφος [σ.σ. στην ΕΕ], δεν θέλω να εμφανίσω τη χώρα μου μικρότερη απ' ό,τι είναι αλλά σε τελική ανάλυση οι αποφάσεις για ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι ομόφωνες. Για αυτό, ας είμαστε όλοι μαζί μια καλή ευρωπαϊκή οικογένεια και να φροντίσουμε να οικοδομήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε με αλληλεγγύη που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα