Η Δανία απαντά ξανά στον Τραμπ: «Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση»

Ο Τραμπ επανέλαβε δήλωση του 2019 αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον έλεγχο της Γροιλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν απάντησε για μία ακόμα φορά στον Τραμπ ότι η Γροιλανδία, που ανήκει στη χώρα, δεν είναι προς πώληση.

Ο Τραμπ έγραψε χθες στο Truth Social, πως «για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα» ωστόσο δεν

διευκρίνισε τι εννοούσε.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ μιλά για αγορά της Γροιλανδίας. Κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι εξέταζε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, κάνοντας λόγο για μια πιθανή «μεγάλη συναλλαγή ακινήτων» που θα ήταν «στρατηγικά ενδιαφέρουσα».

Τότε είχε προκληθεί διπλωματική κρίση με τη Δανία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία ανήκει η Γροιλανδία. Η τότε και νυν πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το 2019 την πρόταση Τραμπ «παράλογη» ενώ εκείνος αντέδρασε επικρίνοντας την απόρριψή της Μέτε και ακύρωσε επίσημη επίσκεψη στην Κοπεγχάγη.

«Η Γροιλανδία είναι δική μας», απάντησε σήμερα ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, την επομένη της ανάρτησης Τραμπ.

«Δεν είμαστε προς πώληση, και δεν θα είμαστε ποτέ. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μακροχρόνιο αγώνα μας για ελευθερία. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στη συνεργασία και το διεθνές εμπόριο, και ιδιαίτερα με τους γείτονές μας» πρόσθεσε.
Η χθεσινή ανάρτηση Τραμπ συνοδευόταν από την ανακοίνωση διορισμού του επόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη, του Κεν Χάουερι, Αμερικανού πρώην πρέσβη στη Σουηδία, χρηματοδότη και συνιδρυτή της PayPal.

Ο Τραμπ βέβαια μέσα στο Σαββατοκύριακο, απείλησε να ανακτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά.

Γιατί ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα θέλουν τη Γροιλανδία

Η Γροιλανδία είναι αυτόνομη από το 1979, έχει πληθυσμό 56.000 κατοίκους, έχει δική της σημαία, γλώσσα, πολιτισμό και πρωθυπουργό. Ωστόσο ανήκει στη Δανία.

Από το καλοκαίρι του 2025, η πρωτεύουσα θα συνδέεται με τη Νέα Υόρκη με δύο αεροπορικές πτήσεις την εβδομάδα ενώ η Γροιλανδία φιλοξενεί την αεροπορική βάση Πίτουφικ, ένα βασικό τμήμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ για βαλλιστικούς πυραύλους.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι πλούσιοι φυσικοί της πόροι, όπως τα πετρέλαιο, αέριο, χρυσός, διαμάντι, ουράνιο, ψευδάργυρος, μόλυβδος και η υπερθέρμανση του πλανήτη, που ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους, διεγείρουν τις επιθυμίες των ΗΠΑ, της Κίνας, και της Ρωσία για την απόκτησή της.

#ΔΑΝΙΑ #ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δανία, Τραμπ, Η Γροιλανδία,dania, trab, i groilandia