Η μετάλλαξη Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, μεταδοτικότερη αλλά με πιο ήπια συμπτώματα - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Πολύ πιο μεταδοτική αλλά μάλλον ηπιότερη δείχνει η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία από τις μελέτες στη Νότια Αφρική.

Ένας παγκόσμιος συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές του πλανήτη, από τις 26 Νοεμβρίου όταν αναγνωρίστηκε (και) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Την ώρα που η μία χώρα μετά την άλλη οχυρώνονται κατά της Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας

και ελπιδοφόρα στοιχεία για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που δείχνουν ότι τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος.

Στο επίκεντρο της νέας παραλλαγής, τη Νότια Αφρική, ναι μεν υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους είναι μεγάλη, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που μολύνθηκαν παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα.

Μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το CNN και το Bloomberg, υπογραμμίζουν ότι πολλοί ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον έχοντας μεταβεί στο νοσοκομείο για άλλους λόγους. Επιπλέον, αυτό που έγινε γνωστό μέσα από τη μελέτη των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική είναι πως ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον δεν είναι άτρωτος απέναντι στα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία ενισχύονται σημαντικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ίσως αρχίζει και διαφαίνεται ότι το τέλος της πανδημίας μπορεί και να μην είναι πολύ μακριά. Το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μάς επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Αυτό τουλάχιστον έχει φανεί από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

Θα επικρατήσει η Όμικρον

Σύμφωνα, με μαθηματικά μοντέλα του ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και στους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην Όμικρον.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι τρία τα σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Όμικρον και για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για όλες τις χώρες:

- Πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.

- Δεύτερον, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό.

- Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα, είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με την επίδραση του ιού της παραλλαγής Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, αυτό που είναι γνωστό έως τώρα είναι ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.

Οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον στη Νότιο Αφρική, συμπεραίνουν ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όμικρον, Δέλτα,omikron, delta