Η μέθη της αυστηροποίησης

Η επικοινωνιακή διαχείριση όλων των ζητημάτων που κάνει η κυβέρνηση κοστίζει ζωές. Δεν την αδικούμε. Η μεγαλοστομία στα κανάλια είναι ευκολότερη από το συμμάζεμα του κράτους, δηλαδή την εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Εχουμε και λέμε. «Οδηγός κατελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χανίων να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ (...) Οπως διαπιστώθηκε, δεν διέθετε άδεια ικανότητας οδήγησης καθώς του είχε αφαιρεθεί σε προγενέστερο χρόνο για οδήγηση υπό την επήρεια

αλκοόλ» (Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, 11.1.2024). Λίγο αργότερα ο οδηγός αυτός προκάλεσε τροχαίο, που πήρε τη ζωή ενός 22χρονου παιδιού.

Δεύτερον: 53χρονος αστυνομικός διευθυντής και η 45χρονη σύζυγός του σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό στο ύψος του Σχηματαρίου. Στον δρόμο υπήρχε ένα ογκώδες αντικείμενο και ο οδηγός προσπαθώντας να το αποφύγει έχασε τον έλεγχο της μηχανής.

Πριν από το δυστύχημα υπήρξε η προειδοποίηση γυναίκας:

Σε «ένα μη φωτιζόμενο σημείο βλέπουμε μια δεξαμενή νερού και ήταν τόσο μεγάλη όσο ένας κάδος. Τελευταία στιγμή το αποφύγαμε και δεν σκοτωθήκαμε (...) Τότε, λοιπόν, πήρα τηλέφωνο το 100 και ενημέρωσα και αυτοί μου είπαν να καλέσω και το 112. Και έτσι έκανα και τους ενημέρωσα όλους. Και έκανα και αναρτήσεις στα social για να το δει ο κόσμος και να προφυλαχτεί» («Πρώτο Θέμα», 13.1.2025).

Να σημειώσουμε εδώ ότι η συνειδητοποιημένη αυτή πολίτης κάλεσε το «100» και της ζήτησαν να καλέσει το «112». Προφανώς το «100», εκτός από ταξί, δεν είναι τηλεφωνικό κέντρο. Ετσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ίσως πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να βγάλει έναν κατάλογο, για το ποια πράγματα καλούμε το «100». Συνοδεία απειλούμενου προσώπου; Οχι, «το 100 δεν είναι ταξί». Ογκώδες αντικείμενο στον δρόμο; Οχι, δεν είναι της αρμοδιότητός μας. Οσοι αμελήσουν να μάθουν τον κατάλογο απέξω κι ανακατωτά θα πληρώνουν τσουχτερό πρόστιμο. Με τη μανία «αυστηροποίησης» που δέρνει αυτή την κυβέρνηση, στο μέλλον θα προβλέπεται και φυλάκιση.

Ευτυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει προνοήσει. Εθεσε σε διαβούλευση τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος –τι έκπληξη!– αυστηροποιεί τις ποινές. Ετσι, διάφοροι υπουργοί καμαρώνουν στα κανάλια ότι «πάει, το λύσαμε κι αυτό...», όταν δεν εφαρμόζεται το απλό μέτρο της ακινητοποίησης του οχήματος όσων οδηγούν με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω των 0,50 γρ./λτ. Ο οδηγός που προκάλεσε το τροχαίο στα Χανιά είχε 1,1 γρ./λτ. και το δίπλωμά του είχε αφαιρεθεί επειδή είχε συλληφθεί παλιότερα να οδηγεί μεθυσμένος. Τόσο καλά...

Η επικοινωνιακή διαχείριση όλων των ζητημάτων που κάνει η κυβέρνηση κοστίζει ζωές. Δεν την αδικούμε. Η μεγαλοστομία στα κανάλια είναι ευκολότερη από το συμμάζεμα του κράτους, δηλαδή την εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εκλογικώς αποδίδει...

(Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Καθημερινή")

#ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΤΡΟΧΑΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα