Η Όμικρον μπορεί να συμβάλλει στο τείχος ανοσίας και να «εξουδετερώσει» τη Δέλτα

Η έλευση της Όμικρον θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοσία που «χτίζεται» στην Ελλάδα, σε 2 - 3 μήνες από σήμερα,λέει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε με 50.000 κρούσματα» τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το «μαύρο» ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων, σημείωσε ότι τα στοιχεία προκάλεσαν έκπληξη,

τονίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον «έχει μπει σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Μανωλόπουλος επεσήμανε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα, καθώς όπως είπε, «κινδυνεύουμε να βρεθούμε με 50.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες».

Σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό που μπορεί να είναι το «μάξιμουμ» της έξαρσης, εστιάζοντας στον ρυθμό πολλαπλασιασμού που χαρακτηρίζει το νέο στέλεχος. Όπως είπε, η προσοχή στρέφεται πλέον στο «τι κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δώσει η Όμικρον μετά από 10-15 ημέρες».
Μάλιστα, ο ίδιος παρατήρησε ότι ακόμα και στα σημερινά επίπεδα των κρουσμάτων, «αν αυτό γινόταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, θα σήμαινε καταστροφή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η «έκρηξη» στα κρούσματα αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, αν και η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί μικρότερο αριθμό νοσηλειών από τη Δέλτα.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι η έλευση της Όμικρον θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοσία που «χτίζεται» στην Ελλάδα, σε 2 - 3 μήνες από σήμερα. «Θα βελτιώσει την εικόνα, αλλά το θέμα είναι με τι κόστος» είπε.

Μόσιαλος: Όσοι νόσησαν με «Όμικρον» προστατεύονται από την πιο νοσηρή «Δέλτα»

Με ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), κοινοποίησε μια επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία, όσοι έχουν μολυνθέι από την μετάταλλξη του κορωνοϊου «Όμικρον», αναπτυσσούν ισχυρά αντισώματα που εμποδίζει την επαναλοπιμωξή τους από την πολύ πιο νοσηρή μεταλλαξη Δέλτα».

Οπως επισημαίνει:

«Μια ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα.

Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της όμικρον στη Ν. Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την όμικρον και όχι την δέλτα.

Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).

Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα - ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν - επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).

Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα. Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον.

Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα.

Τα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους.

Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όμικρον, Δέλτα,omikron, delta