Η όρκα Tahlequah θρηνεί την απώλεια και δεύτερου μωρού της – Κουβαλάει επί μέρες το νεκρό κουφάρι του

Η όρκα Tahlequah θα συνεχίσει να κουβαλά το νεκρό μωρό της, να το σπρώχνει μέσα στο νερό και να βουτάει βαθιά για να το ανασύρει στην επιφάνεια, για όσο καιρό μπορεί.

Μία όρκα που το 2018 είχε γίνει viral επειδή έσπρωχνε επί μέρες το κουφάρι του μωρού της, ζει ξανά το ίδιο δράμα.

Την ίδια όρκα απαθανάτισαν ειδικοί να σπρώχνει με το ρύγχος της το νεκρό μωρό της, τυλίγοντας το πάνω από το κεφάλι της και πιάνοντας το μικροσκοπικό πτερύγιό του με τα δόντια της, για να αποφύγει το αναπόφευκτο.

Ακριβώς

όπως και το 2018, όταν τότε επί 17 ημέρες κουβαλούσε το νεκρό μωρό της η μαμά όρκα είναι προσκολλημένη στο κουφάρι για όσο το δυνατόν περισσότερο.«Είναι πολύ πιο δύσκολο να βλέπεις τώρα ότι έχασε κι άλλο ένα μωρό», είπε ο Brad Hanson, ερευνητής στο Northwest Fisheries Science Center στο Σιάτλ, μέρος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ο Hanson είπε την Πέμπτη ότι δεν ήξερε γιατί πέθανε το μωρό της, το οποίο έζησε μόλις για λίγες μέρες τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Η μαμά όρκα είναι μια από τις λίγες δεκάδες του είδους της. Εντοπίστηκε την Τετάρτη να κουβαλά το νεκρό μωρό της.

Το 2018, το προφανές βαθύ πένθος αυτής της όρκας, που προσδιορίστηκε από τους ερευνητές ως J35 και είναι επίσης γνωστή ως Tahlequah, έγινε σύμβολο της δεινής κατάστασης των φαλαινών του Southern Resident.

Ενώ οι όρκες μερικές φορές δείχνουν τη θλίψη τους με παρόμοιο τρόπο, οι επιστήμονες θεώρησαν τη χρονική περίοδο του ταξιδιού της Tahlequah, που κάλυψε περίπου 1.000 μίλια, ακραία.

{https://www.youtube.com/watch?v=lAxhsM16-jc}

Η Tahlequah, η οποία είναι περίπου 25 ετών, απέκτησε ένα ακόμη μωρό το 2020, τον δεύτερο γιο της, τον οποίο εξακολουθεί να φροντίζει. Το 2010 είχε γεννήσει άλλο μωρό. Η Tahlequah χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της ενέργειάς της για να κουβαλήσει το νεκρό μωρό της, το οποίο ζυγίζει περίπου 300 κιλά, και δεν είναι σε θέση να αναζητήσει τροφή, δήλωσαν επιστήμονες την Πέμπτη. Στο πλευρό της οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει και άλλες όρκες, ειδικά την αδελφή της.

Οι φάλαινες του Southern Resident, μία από τις πολλές ξεχωριστές κοινότητες με όρκες, που κατοικούν στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, μένουν γενικά κοντά στη Βρετανική Κολομβία και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, αν και μερικές κολυμπούν βόρεια στην Αλάσκα και νότια στην Καλιφόρνια.

Οι αρσενικές όρκες που μπορεί να ζυγίζουν έως και 10 τόνους, ζουν συνήθως περίπου 30 χρόνια και τα θηλυκά, έως 7, τόνους, επιβιώνουν περισσότερο έως 50 ή 60 χρόνια. Ο θάνατος ενός θηλυκού μωρού όρκα είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς όπως είπαν οι επιστήμονες την Πέμπτη, θα μπορούσε μεγαλώνοντας να γεννήσει και η ίδια και να συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμό των φαλαινών.

Πολλές εγκυμοσύνες όρκας αποτυγχάνουν ενώ ποσοστό περίπου 50% των μωρών πεθαίνουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ένα νέο μωρό την Τετάρτη και είπαν ότι φαίνεται υγιές. Η μητέρα και το φύλο του μωρού δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο πληθυσμός των απειλούμενων με εξαφάνιση φαλαινών δολοφόνων του Νότου είναι 73, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Φάλαινας.

{https://www.youtube.com/watch?v=xncQhy6Au38}

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι φάλαινες όρκες του Southern Resident βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ωστόσο ο θρήνος της όρκα δεν προκαλεί έκπληξη. «Τα τελευταία χρόνια, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τις όρκες», δήλωσε ο Joe Gaydos, επιστημονικός διευθυντής της SeaDoc Society στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

«Έχουμε τις ίδιες ορμόνες με αυτές. Γιατί να μην έχουμε και τα ίδια συναισθήματα; Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι θρηνεί ή πενθεί».

Προς το παρόν, λένε οι επιστήμονες, η Tahlequah συνεχίζει να κουβαλά το μωρό της, να το σπρώχνει μέσα στο νερό και να βουτάει βαθιά για να το ανασύρει στην επιφάνεια, για όσο καιρό μπορεί.

#ΟΡΚΑ #ΦΑΛΑΙΝΑ #νεκρό #ΜΩΡΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Tahlequah, – Κουβαλάει,Tahlequah, – kouvalaei