Η συγχώνευση Υπερταμείου -ΤΑΙΠΕΔ, η κατάργηση του ΤΧΣ και το νέο reporting των εισηγμένων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων

Σήμερα, ανήμερα Χριστουγέννων, το Market Maven εύχεται σε όλους και όλες Χρόνια Πολλά και αντλεί έμπνευση από το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων, υπενθυμίζοντας τον στίχο: «Η Γέννησίς Σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως».

Η συγχώνευση Υπερταμείου -ΤΑΙΠΕΔ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σύμβαση συγχώνευσης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας

του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή ως Υπερταμείο), σηματοδοτώντας το κλείσιμο ενός μεγάλου κεφαλαίου των Μνημονίων, δημιούργημα των οποίων ήταν το ΤΑΙΠΕΔ. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, συγκεντρώνοντας όλες τις αρμοδιότητες σε έναν ενιαίο φορέα. Με αυτόν τον τρόπο, το Υπερταμείο αποκτά έναν πιο συγκεντρωμένο και ισχυρό ρόλο, που αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ παράλληλα προάγει τη διαφάνεια και τη στρατηγική ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας.

Με τη συγχώνευση το Υπερταμείο αναλαμβάνει πλήρως όλες τις αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και δικαιώματα του ΤΑΙΠΕΔ. Τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της 31ης Οκτωβρίου 2024, μεταφέρονται στο Υπερταμείο. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα οικονομικά δεδομένα όσο και τις νομικές υποχρεώσεις, όπως εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και συμβάσεις που είχε συνάψει το ΤΑΙΠΕΔ. Το Υπερταμείο καθίσταται ο καθολικός διάδοχος του Ταμείου, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Η διαδικασία συγχώνευσης προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου κατά 33,27 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην καθαρή θέση του ΤΑΙΠΕΔ. Η αύξηση αυτή πραγματοποιείται με την έκδοση νέων μετοχών, ενώ η όλη διαδικασία έχει απαλλαγεί από φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και άλλα σχετικά τέλη. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται στο Υπερταμείο, διατηρώντας τους ίδιους όρους εργασίας και διασφαλίζοντας τη συνέχεια της απασχόλησής τους. Παράλληλα, όλα τα έργα, οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζονται από το Υπερταμείο, χωρίς καμία διακοπή. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αποτελώντας το τελικό βήμα για τη νομική ενοποίηση των δύο φορέων.

Η κατάργηση του ΤΧΣ

Με άλλη απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το «μοιραίο» Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τελικά χρησιμοποιήθηκε ως «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα «αμαρτήματα» του εγχώριου τραπεζικού και πολιτικού συστήματος καταργείται και απορροφάται από το Υπερταμείο. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η διαδικασία βασίζεται στο άρθρο 188Α του νόμου 4389/2016 και η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024.

Με την απορρόφηση, όλα τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ, όπως αποτυπώνονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της 30ής Σεπτεμβρίου 2024, μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο. Το Υπερταμείο υποκαθιστά αυτοδικαίως το ΤΧΣ σε όλες τις έννομες σχέσεις, χωρίς επιπλέον νομικές διατυπώσεις. Στην απορρόφηση περιλαμβάνονται και τα άυλα αγαθά, οι άδειες και οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του ΤΧΣ. Οι εργαζόμενοι του ΤΧΣ μεταφέρονται στο Υπερταμείο, διατηρώντας τους ίδιους όρους εργασίας, ενώ οι λειτουργίες του ΤΧΣ παρακολουθούνται πλέον ως διακριτός λογιστικός κλάδος εντός του Υπερταμείου, με περιουσιακή και οικονομική αυτοτέλεια.

Παράλληλα, η καθαρή αξία της περιουσίας του ΤΧΣ θα ενσωματωθεί στα ίδια κεφάλαια του Υπερταμείου. Η ολοκλήρωση της απορρόφησης θα καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), οπότε και θα τεθεί σε ισχύ. Από την ημερομηνία αυτή, όλες οι αναφορές στο ΤΧΣ στη νομοθεσία θα θεωρούνται ότι αναφέρονται στο Υπερταμείο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να εξετάσει διεξοδικά τον ρόλο του ΤΧΣ και το κατά πόσο αυτό κατάφερε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι πολίτες επιβαρύνθηκαν με 45 δισ. ευρώ χρέος για τη διάσωση των τραπεζών, οι οποίες τελικά αποξενώθηκαν πλήρως ιδιοκτησιακά από το Δημόσιο, στερώντας το όχι μόνο από υψηλά δυνητικά μερίσματα (τα οποία ήδη διανείμουν), αλλά και από τη συνολική αξία που θα μπορούσε να ανακτήσει.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους εκδότες κινητών αξιών που δραστηριοποιούνται σε ρυθμιζόμενες αγορές, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων. Το νέο αυστηρό πλαίσιο επιβάλλει σαφείς υποχρεώσεις στους εκδότες, οι οποίοι καλούνται να παρέχουν πλήρη και τακτική ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διασφαλίζοντας την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι εκδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν αναλυτικές αναφορές, περιλαμβάνοντας στοιχεία για το ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, τις δαπάνες έκδοσης, τις κατηγορίες χρήσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

Επιπλέον, εισάγεται η υποχρέωση υποβολής εξάμηνων Εκθέσεων Διάθεσης Αντληθέντων Κεφαλαίων, οι οποίες ενσωματώνονται στις οικονομικές εκθέσεις των εκδοτών, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιο αυστηρό πλαίσιο αναφοράς και λογοδοσίας. Σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται απόκλιση άνω του 20% στη χρήση ή στο χρονοδιάγραμμα διάθεσης των κεφαλαίων, οι εκδότες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το επενδυτικό κοινό μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με αναλυτική αιτιολόγηση των αποκλίσεων. Παράλληλα, οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση θα υπόκειται σε έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ενισχύει την εποπτική της λειτουργία.

Οκτώ χρόνια παρατάσεις

Μια ακόμη παράταση, η πολλοστή από το 2017, δόθηκε για την ολοκλήρωση των διαμορφώσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, ώστε να διασφαλιστεί η αυτόνομη πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 30 Ιουνίου 2025, δίνοντας στις αρμόδιες αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σχεδόν οκτώ επιπλέον χρόνια από την αρχική τους δέσμευση. Οι αναγκαίες προσαρμογές είχαν θεσπιστεί με βάση τον ν. 4067/2012, που όριζε ως τελική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2017. Η ευθύνη και το κόστος βαραίνουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα στάδια ως έδρες τους, αλλά η μη συμμόρφωση με τις αρχικές προθεσμίες έχει οδηγήσει επανειλημμένα σε αναβολές. Η νέα καθυστέρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα των αρμοδίων να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, ενώ αφήνει χιλιάδες πολίτες με κινητικά προβλήματα χωρίς τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε αθλητικούς χώρους.

Η διαχείριση των γεωργικών πλαστικών

Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού, που αποσκοπεί στη διαχείριση των γεωργικών πλαστικών αποβλήτων. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω της ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών.Το πρόγραμμα καθιερώνει ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο υποχρεώσεων για τους παραγωγούς γεωργικών πλαστικών, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ή να συμμετάσχουν σε Συλλογικά ή Ατομικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Το νέο πλαίσιο καλύπτει προϊόντα όπως αγροτικά φύλλα, σωλήνες άρδευσης και θερμοκουρτίνες, εξαιρώντας μόνο τα βιοδιασπώμενα υλικά. Όλοι οι παραγωγοί υποχρεούνται να συμμετέχουν στα εγκεκριμένα ΣΕΔ, ενώ η διάθεση μη συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά απαγορεύεται αυστηρά. Η διαχείριση των αποβλήτων θα περιλαμβάνει τη συλλογή σε προκαθορισμένα σημεία και την παράδοσή τους σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις υποχρεούνται να διασφαλίζουν την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή ανάκτηση των αποβλήτων με τους πλέον περιβαλλοντικά αποδεκτούς τρόπους. Παράλληλα, τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι συλλογής, με το ελάχιστο ποσοστό να φτάνει το 70% των διατιθέμενων στην αγορά γεωργικών πλαστικών έως το 2030. Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι παραγωγοί θα καταβάλλουν χρηματικές εισφορές ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των γεωργικών πλαστικών που διαθέτουν στην αγορά. Οι εισφορές αυτές θα αναγράφονται διακριτά στα παραστατικά πώλησης και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος διαχείρισης. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος διασφαλίζεται από ένα ενισχυμένο σύστημα εποπτείας, βάσει του οποίου οι παραγωγοί και οι διαχειριστές αποβλήτων υποχρεούνται να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για τις δραστηριότητές τους.

#ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ #ΤΑΙΠΕΔ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπερταμείου -ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,ypertameiou -taiped, tchs, epitropi kefalaiagoras