Η συγκλονιστική στιγμή που ανοίγουν τα κελιά των διαβόητων φυλακών του Άσαντ (βίντεο)

Οι διαβόητες για τα βασανιστήρια φυλακές του Άσαντ άνοιξαν νωρίς την Κυριακή: Άνδρες, γυναίκες και παιδιά - κάποιοι εξαφανισμένοι για χρόνια - επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Καθώς οι Σύροι αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) καταλάμβαναν τη μία πόλη μετά την άλλη στον δρόμο τους προς τη Δαμασκό, άνοιγαν παράλληλα τις πόρτες των διαβόητων φυλακών του καθεστώτος όπου «εξαφανίστηκαν» πάνω από 100.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια σχεδόν 14 ετών εμφυλίου πολέμου.

Πολλοί βγήκαν αδύναμοι και αδυνατισμένοι από τα κελιά τους και αντίκρυσαν μετά από καιρό το φως

του ήλιου. Τους υποδέχτηκαν κλαίγοντας τα μέλη της οικογένειάς τους που δεν είχαν ιδέα ότι ήταν ακόμα ζωντανοί.

Κάποιοι πάσχιζαν να συνειδητοποιήσουν ότι ο Άσαντ είχε φύγει - μερικοί που βρίσκονταν έγλειστοι στις φυλακές ακόμα περισσότερα χρόνια δεν είχαν καν μάθει ότι είχε διαδεχθεί τον πατέρα του, Χαφέζ, ο οποίος πέθανε το 2000.

Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τις φυλακές της Συρίας, σύμφωνα με τον Rami Abdurrahman του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βίντεο από τη Δαμασκό έδειχναν δεκάδες γυναίκες και μικρά παιδιά να κρατούνται σε κελιά, με τους αντάρτες να ανοίγουν τις πόρτες λέγοντάς τους να μη φοβούνται.

{https://www.youtube.com/watch?v=2O9PAkIViJg&ab_channel=AlJazeeraEnglish}

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις οικογένειες που ανταμώνουν αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση. Οι ιστορίες των φυλακισμένων είναι εκπληκτικές - θλιβερές αποδείξεις των εγκλημάτων που διέπραξε η οικογένεια Άσαντ στον λαό της Συρίας.

{https://www.youtube.com/watch?v=_-qyXl81w7I&ab_channel=GuardianNews}

Το Al-Arabiya μετέδωσε πλάνα από μια οικογένεια που έφτασε στη Δαμασκό για να συναντήσει τον απελευθερωμένο γιο της, με τη φωνή της ηλικιωμένης μητέρας να σπάει από τη συγκίνηση καθώς τον αγκαλιάζει για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Ο Raghad al-Tatary, ένας πιλότος που αρνήθηκε να βομβαρδίσει την πόλη Χάμα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Χαφέζ αλ Άσαντ τη δεκαετία του 1980, απελευθερώθηκε μετά από 43 χρόνια.

Ένας ξυρισμένος άνδρας που εμφανίζεται να τρέμει είχε υποστεί τόσο κακομεταχείριση που είχε χάσει τη μνήμη του και δυσκολευόταν να μιλήσει. Η οικογένειά του είπε ότι ήταν 20 ετών και φοιτητής ιατρικής όταν εξαφανίστηκε πριν από 13 χρόνια.

{https://www.youtube.com/watch?v=x-XtqUTOOrs&t=4s&ab_channel=MiddleEastEye}

Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης της αραβικής άνοιξης του 2011 επειδή και μόνο τάχθηκαν κατά της κυβέρνησης. Έγγραφα που διέρρευσαν έδειξαν ότι ο κρατικός μηχανισμός ασφαλείας θεωρούσε τη φυλάκιση ως βασικό μέσο για την καταστολή της διαφωνίας. Καθώς ο πόλεμος βάθαινε, το τεράστιο δίκτυο των αστυνομικών τμημάτων, των κέντρων κράτησης και των φυλακών έγινε διαβόητο για τις βάναυσες μεθόδους βασανιστηρίων τους, οι οποίες, σύμφωνα με τις ομάδες δικαιωμάτων, εφαρμόζονταν σε «βιομηχανική κλίμακα».

{https://www.youtube.com/watch?v=-MGFB8FwOIg&t=2s&ab_channel=AlArabiyaEnglish}

Πολλοί Σύριοι πληροφορήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις αρχές ότι οι συγγενείς τους είχαν εκτελεστεί, μερικές φορές χρόνια νωρίτερα.

Σε έναν μεγάλο σταθμό λεωφορείων στο κέντρο της Δαμασκού, ο ακτιβιστής Abdulkafi al-Hamdo, ο οποίος εγκατέλειψε το Χαλέπι το 2016, για να μείνει για χρόνια εξόριστος στην Ιντλίμπ, έβγαλε ένα βίντεο στο οποίο συναντά οικογένειες που περίμεναν εναγωνίως τα αυτοκίνητα και λεωφορεία που μετέφεραν τους απελευθερώμενους κρατούμενους την Κυριακή.

Μια γυναίκα είπε ότι ο γιος της ήταν 18 ετών όταν συνελήφθη το 2012 - έκτοτε δεν έχει ακούσει τίποτα γι' αυτόν.

«Όλες αυτές οι οικογένειες εδώ έχουν μεγάλο φόβο στις καρδιές τους ότι οι γιοι τους είναι νεκροί», είπε. «Κάποιες από αυτές έχουν μια μικρή ελπίδα, ένα παράθυρο ελπίδας, ότι τα παιδιά τους θα είναι ζωντανά».

Πηγή: Guardian

#ΣΥΡΙΑ #ΦΥΛΑΚΕΣ #ΕΜΦΥΛΙΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ #ΜΠΑΣΑΡ_ΑΛ_ΑΣΑΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα