Ηχηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος απαντούν στο κρεσέντο τουρκικών απειλών

Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απαντά η Αθήνα στο κρεσέντο των τουρκικών απειλών και προκλήσεων - Δένδιας και Παναγιωτόπουλος στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα μετά και τις νέες δηλώσεις Ακάρ

Ξεκάθαρο και συνάμα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα πως «οι απειλές δεν πτοούν» την Αθήνα και ότι στην απειλή πολέμου (casus belli) η Ελλάδα αντιτάσσει «την

τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων», τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο Έλληας ΥΠΕΞ διαμηνύει εξίσου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσο (ή πόσω) μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών -που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά- καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Απαράδεκτες αξιώσεις

Ωστόσο, καυτηριάζει πως εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως στην παρούσα φάση, και ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό, «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων». Όσον αφορά το αν η έξαρση της εκδήλωσης επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αναγνωρίζει πως η χρονική συγκυρία παίζει ρόλο, αλλά δηλώνει πως δεν είναι βέβαιος ότι οφείλεται μόνο σε αυτόν τον λόγο.

Επέκταση στα 12 μίλια

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.

Εν συνεχεία, ξεδιπλώνοντας το πλέγμα της εκστρατείας διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, τονίζει πως είναι συντονισμένη, αποφέρει καρπούς και πως πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια «την οποία θα συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα». Προσθέτει ότι κατά το τελευταίο διάστημα, τις περισσότερες φορές, «οι απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καθιστούν το έργο μας αυταπόδεικτο, υπό την έννοια ότι δεν χρήζουν καν περαιτέρω σχολίων».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρει πως αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και καταδικάζουν την απειλητική ρητορική της Άγκυρας, προφορικώς, καθώς και γραπτώς, με ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζεται με απολύτως αρνητικό τρόπο και καταδικάζεται κατηγορηματικά η στάση της γείτονος συνολικά.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τονίζει πως «σε επίπεδο κρατών μελών, εν πολλοίς, ισχύει το ίδιο, αλλά είναι γνωστό πώς θα θέλαμε περισσότερο σαφή και κατηγορηματική τη διατύπωση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερθείς στις ΗΠΑ, επισημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά και ανανέωση στρατιωτικού εξοπλισμού, ούτε τις συχνές παρεμβάσεις του εκπροσώπου State Department, σε ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας.

ΑΟΖ με Αλβανία

Ερωτηθείς πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας απαντά πως στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με την Αλβανίδα ομόλογό του στα Τίρανα, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει, για την παραπομπή της διαφοράς αυτής με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη. «Πιστεύουμε ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό. Σε πνεύμα συνεργασίας με την αλβανική Κυβέρνηση, αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί και θα επιλυθεί».

Σχετικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η θέση της χώρας μας είναι σαφής και παραμένει αμετακίνητη. «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση που θα προκύψει στη χώρα από τις εκλογές, ούτως ώστε η εν λόγω εκλεγμένη κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης» διαμηνύει. Δυστυχώς, παρατηρεί ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο λιβυκός λαός, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωση και δέσμευσή του, κωλυσιεργεί ως προς την άμεση διεξαγωγή εκλογών. «Και το σημαντικότερο για εμάς, συνάπτει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία εις βάρος της χώρας μας» συμπληρώνει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χθεσινό επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης που υπέστη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι αποδείχτηκε πως δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Παναγιωτόπουλος: Οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας αρχίζουν να αλλάζουν

«Η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν δηλώνει κανένας από εμάς ικανοποιημένος από το έργο που έχει επιτευχθεί γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή της νέας χρονιάς θα μιλήσουμε και πάλι με τα έργα μας, κι όχι με όρους εύκολου εντυπωσιασμού», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, , στο οποίο κάνει εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της άμυνας.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντελήφθη έγκαιρα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κρισιμότητα, αλλά και την εντεινόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και στα 6,39 δισ. για το 2022. Οι αυξήσεις αυτές προέκυψαν κυρίως λόγω των εμπροσθοβαρών ως προς την πληρωμή συμβάσεων πρόσκτησης των τριών φρεγατών Belh@rra αλλά και των 24 αεροσκαφών Rafale που αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε σε χρόνο - ρεκόρ από την υπογραφή της σύμβασης.

Εργαζόμαστε για:

1. Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην αύξηση της διαθεσιμότητας σε έμψυχο δυναμικό.

2. Πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων που αναβαθμίζουν συνολικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και αναβάθμιση των υφισταμένων.

3. Θωράκιση της χώρας μέσω αμυντικής διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Το 2021 προχωρήσαμε στην πρόσληψη κατ' έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ. Απώτερος σκοπός μας είναι η επίτευξη του στόχου για ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού κατά 15 χιλιάδες άτομα σε ορίζοντα πενταετίας, συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού προσωπικού.

- Εξασφαλίσαμε πιστώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης στο στρατιωτικό προσωπικό. Επιλύσαμε το θέμα που αφορά στη μισθολογική εξέλιξη των ΕΜΘ και ΟΒΑ προς εναρμόνιση με την υπηρεσιακή και βαθμολογική εξέλιξη που προβλέπεται από το νόμο 4609/2019. Επίσης, διευθετούμε την εκκρεμότητα που αφορά στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο περί της μέριμνας του προσωπικού και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου.

172 εξοπλιστικά προγράμματα

- Από τον Ιούλιο του 2019 έχουν συμβασιοποιηθεί συνολικά 172 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικής αξίας 14,4 δισ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα νέα μαχητικά Rafale, η εφαρμογή της Συμφωνίας εν Συνεχεία Υποστήριξης των Μιράζ 2000-5 ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητές τους, οι εργασίες αναβάθμισης των 83 F-16 στην εκδοχή «Viper». Προχωρεί η κατασκευή του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ένα έργο που ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, σε πολλούς τομείς, τα τελευταία χρόνια, ενώ επιλύθηκε και το ζήτημα της εν Συνεχεία Υποστήριξης των C-27.

-Παρελήφθησαν οι δύο πυραυλάκατοι τύπου Vosper για την ενίσχυση του ΠΝ, προχωρεί η κατασκευή των νέων φρεγατών FDI HN Belh@rra και δρομολογείται η παράδοση των τριών πρώτων ανθυπροβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου ROMEO εντός του 2023. Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, χάρη στην πολιτική μας, οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας - Τουρκίας αρχίζουν να αλλάζουν υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας, μετά τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμφωνία που συνήψαμε με την Αίγυπτο για την Έρευνα και Διάσωση και με την οποία οριοθετούνται οι Περιοχές Ευθύνης, άρα και των δικών μας θαλασσίων ζωνών, καταλήγει ο υπουργός.

Ακάρ: «Σοβαρά προβλήματα αν γίνει λάθος βήμα από την Αθήνα»

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία συνεχίζουν το... χαβά τους. Οι απειλές προς την Ελλάδα γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση. Πιο συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας με αφορμή το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ανοιχτά της Κρήτης, εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της Αθήνας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, παίρνοντας τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων και προειδοποίησε ότι «ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα»

«Δεν δεχόμαστε την αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό. Το 1995 έγινε μια η σχετική εργασία στη Βουλή, αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι, να γίνει κατανοητό καλά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Θυμηθείτε, λέμε στον γείτονά μας ότι ο λάθος λογαριασμός θα επιστρέψει από την Άγκυρα. Η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει. Τα νησιά στρατιωτικοποιούνται , πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα» δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

#ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ #ΝΙΚΟΣ_ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ #ΧΟΥΛΟΥΣΙ_ΑΚΑΡ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΧΩΡΙΚΑ_ΥΔΑΤΑ
Keywords
αθηνα, αγκυρα, εν λόγω, ελλαδα, αοζ, αιγαιο, εκλογες, οφείλεται, υφίσταται, γνώμονα, νατο, ηπα, λιβυη, νεα δημοκρατια, rafale, εποπ, εμθ, εκκρεμότητα, επιδομα, νέα, viper, καλαματα, γαλλια, αιγυπτος, κρητη, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, 600 δις, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, παραπολιτικα, χωρες, το θεμα, αλβανια, βημα, εμθ, εργασια, ηπα, θεμα, ισραηλ, καθημερινη, νησια, πλαισιο, τα νεα, ωρα, αγορα, αυξηση, αρθρο, αμυνα, αφορμη, βρισκεται, γινει, γινονται, γειτονα, γνώμονα, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, δυναμικο, εγινε, εποπ, εκκρεμότητα, εκφρασεις, εμψυχο, εν λόγω, εννοια, εργα, εξελιξη, ερευνα, εσαει, ετος, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λαθος, λογο, μηνες, νατο, νηφαλιοτητα, παντα, οφείλεται, πεδιο, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, ρεκορ, ρητορικη, ρολο, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, τιρανα, τουρκια, φορα, χαγη, ψυχραιμια, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, εμφαση, ερωτησεις, χωρα, κυριακου, μπροστα, rafale
Τυχαία Θέματα