ΗΠΑ - Μπάιντεν: Πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας έπληξε την Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε λεπτομέρειες στους συμμάχους για το πλήγμα στην Πολωνία, σύμφωνα με το Reuters - Νωρίτερα η Μόσχα τόνισε πως ο συγκεκριμένος πύραυλος ήταν ουκρανικός S-300

Χωρίς να μπορεί κανείς να μιλά με βεβαιότητα για αποκλιμάκωση, οι τελευταίες εξελίξεις, το πρωί της Τετάρτης, σχετικά με τον πύραυλο που έπληξε χθες βράδυ χωριό της Πολωνίας, σκοτώνοντας δύο άτομα, τουλάχιστον φαίνεται πως κατευνάζουν σε έναν βαθμό την παγκόσμια ανησυχία για μια άμεση, ραγδαία όξυνση της κρίσης

με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε σήμερα τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στη G7 ότι το πλήγμα με τους δυο νεκρούς στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της ουκρανικής αεράμυνας, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγή στη Συμμαχία.

«Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους σε G7 και ΝΑΤΟ ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας». δήλωσε η πηγή.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις το βράδυ της Τρίτης ότι δύο πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε δήλωσε ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός S-300.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σημείωσε ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακριβείς πληροφορίες των οποίων οι πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της χώρας του.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι χωρών μελών του ΝΑΤΟ επρόκειτο να συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη για να «απαντήσουν» στην έκρηξη που σημειώθηκε σε εγκατάσταση σιτηρών κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μεντβέντεφ: Το περιστατικό στην Πολωνία δείχνει ότι η Δύση πλησιάζει στον Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και μακροπρόθεσμος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η έκρηξη σε πολωνικό έδαφος έδειξε ότι η Δύση πλησιάζει σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το υποτιθέμενο «πυραυλικό χτύπημα» σύμφωνα με την Ουκρανία σε πολωνική φάρμα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Twitter.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Σεπτέμβριο ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε τέσσερις περιοχές της χώρας στη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά την κατοχή και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

{https://twitter.com/MedvedevRussiaE/status/1592775491274313728?s=20&t=58wYe2tOm09_tQ21MEkB1Q}

Διπλωματικό μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Ηρεμία και προσεκτικές κινήσεις ζητούν Γαλλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις» του πλανήτη, ορισμένες εκ των οποίων διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.

Η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι «δεδομένης της κατάστασης όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση».

Η Γαλλία από την πλευρά της ζήτησε «ύψιστη προσοχή» όσον αφορά την προέλευση του πυραύλου που χτύπησε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με αξιωματούχο του Ελιζέ να σημειώνει ότι αρκετές χώρες στην περιοχή διαθέτουν παρόμοια όπλα. «Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θέλουμε να υπάρξουν λάθη» πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποιώντας για τον «σημαντικό κίνδυνο της κλιμάκωσης».

G20: Πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία -Κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα η κοινή δήλωση

Η δήλωση των ηγετών της G20 υπογραμμίζει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία», απαιτώντας την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γειτονικής χώρας.

Η αναφορά σε πόλεμο αποτελεί απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι συμμετέχει σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», αντανακλώντας τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών της G20 σχετικά με τη Ρωσία.

Η δήλωση προειδοποιεί: «Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος, είναι ζωτικής σημασίας. Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να είναι η εποχή του πολέμου».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζεται στην ανακοίνωση, «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία: περιορίζει την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό, διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας».

#ΗΠΑ #ΠΥΡΑΥΛΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΩΝΙΑ #ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα