Ίσως πάρει χρόνο η επιστροφή των δυο στρατιωτών σύμφωνα με ενημέρωση σε βουλευτές - Ενόχληση Κοτζιά για διαρροές

Η αίσθηση ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, θα κρατήσει περισσότερο απ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί επικράτησε μετά την κλειστή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές, μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά​, εκτιμούσαν πως η υπόθεση θα λυθεί μετά από μήνες, ίσως και έπειτα από έναν χρόνο.

Γενικότερα κοινή διαπίστωση μετά τη συνεδρίαση ήταν πως υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση

των απαιτήσεων της Τουρκίας, με τον κ. Κοτζιά να σημειώνει πως μέχρι τώρα τέτοιου είδους ζητήματα λύνονταν γρήγορα σε διμερές επίπεδο. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό καν το κατηγορητήριο έναντι των στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε στους βουλευτές πως το υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει να αποστείλει τεχνικό σύμβουλο όπου θα είναι παρών στον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

Περισσότερο από 4 ώρες διήρκεσε η "κλειστή" συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής με αντικείμενο ενημέρωση των μελών της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Οι δηλώσεις που έγιναν όμως, διαρκούσης της συνεδρίασης, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος, όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, αλλά δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την παραβίαση του απορρήτου της συζήτησης.

«Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή», είπε εξερχόμενος της Επιτροπής ο Νίκος Κοτζιάς.

Η Νέα Δημοκρατία

«Είναι λανθασμένη η πολιτική εκτίμηση ότι η Τουρκία ενεργεί με νευρικότητα. Η Τουρκία έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις που αυτή τη στιγμή ενισχύονται και ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητά των διεκδικήσεων της», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εξερχόμενος νωρίτερα της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

Στρατηγικό σχέδιο και όχι απλή νευρικότητα

«Εμείς έχουμε κάνει κριτική στην κυβέρνηση, και στην άποψη και στην εκτίμησή της, ότι η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη. Η νευρικότητα είναι ένα στοιχείο παροδικότητας. Η Τουρκία όμως έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις οι οποίες, αυτή τη στιγμή, ενισχύονται ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητα της διεκδίκησης", είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε μεν ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στο σύνολο της περιοχής», εκτίμησε όμως ότι «η στάση αυτή της Τουρκίας δεν είναι απότοκος μιας νευρικής πολιτικής». «Αυτή είναι μια λάθος εκτίμηση που οδηγεί σε λάθος πολιτικές. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η στάση αυτή της Τουρκίας είναι στρατηγική επιδίωξη», επέμεινε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Προστασία της διεθνούς νομιμότητας

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η Τουρκία καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτό εκδηλώνεται», όπως τόνισε, «με το να παρεμποδίζει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας».

«Ειδικά στην Κυπριακή Δημοκρατία, και στο Αιγαίο βέβαια, έχουμε κάτι ανήκουστο. Δηλαδή, καθορισμένες, οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της περιοχής, με παρουσία εταιρειών που έχουν δικαίωμα εξόρυξης, να υφίστανται bullying από την πλευρά της Τουρκίας», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, όχι απλώς ως θέμα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά ως θέμα προστασίας της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο».

Η επίσκεψη Ερντογάν

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι προφανώς πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ενημερώσεις και τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπως είχε ειπωθεί μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα». «Που είναι αυτοί οι δίαυλοι;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε «δεν λειτούργησαν αυτοί οι δίαυλοι, δύο φορές στα Ίμια και δεν λειτούργησαν και στο θέμα των δύο στρατιωτικών». Οι εξελίξεις αυτές, είπε επίσης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη εκείνη δεν βοήθησε, δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τις δηλητηρίασε και τις τραυμάτισε. Όλα άλλωστε τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνη την επίσκεψη το επιβεβαιώνουν».

Το επεισόδιο στον Έβρο

Για το επεισόδιο στον Έβρο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι "δείχνει ένα έλλειμμα λειτουργίας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, το γεγονός ότι πέρασαν 5 ημέρες μέχρι να πάρει μια καθαρή θέση ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας". "Σήμερα ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι είχαν μπει λίγο στο ελληνοτουρκικό έδαφος και αφού ήταν σε ένα διάδρομο για αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης. Είχαν προηγηθεί δύο ανακοινώσεις, και του ΓΕΣ αλλά και του κ. Κουβέλη, που χρησιμοποιούσαν τον όρο ότι ‘φέρεται' να έχει γίνει αυτό. Αν το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ενώ συλλαμβάνονται δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην ελληνική μεθόριο, χρειάζεται 5 μέρες για να έχει μια εικόνα για το τι έγινε, είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μείζον ζήτημα", είπε ο κ. Κουμουτσάκος εξερχόμενος της Επιτροπής.

"Θεωρώ ότι αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς, συνέβη με τις ΗΠΑ, συνέβη με τους Ολλανδούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια μεταλλασσόμενη πρακτική ομηρίας που γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής", είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Ως προς το κλίμα της συζήτησης στην Επιτροπή, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ότι αυτή η συνεδρίαση ήταν η απάντηση στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις. "Εμείς επαναφέραμε το αίτημα μας αυτό για ενημέρωση, διότι έχει μείνει αναπάντητο", είπε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας πάντως ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει προσφερθεί να κάνει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη ενημέρωση, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για το επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς. "Εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω τίποτε από όσα είπε ο υπουργός. Η συνεδρίαση είναι κεκλεισμένων των θυρών", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος παρατήρησε πάντως ότι σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος και με το στράτευμα και με διπλωματικές πηγές όσα του ελέχθησαν ήταν σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ότι δηλαδή, το θέμα θα λυθεί σύντομα. "Το θέμα όμως δεν λύθηκε σύντομα. Εμείς δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, όμως πέρασαν πέντε ημέρες, τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα από αυτά που εκτιμούσε η κυβέρνηση, και αυτό ήταν κάτι που υπογραμμίσαμε", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

"Από τη δική μας πλευρά, ανέφερα ότι μολονότι επί τρία χρόνια, είναι διχαστική η κυβέρνηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εμείς στηρίξαμε, και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα, πλην της επίσκεψης Ερντογάν", είπε ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι "η επίσκεψη Ερντογάν ήταν πλήρως λανθασμένη, άσχημα προετοιμασμένη και τα άσχημα απόνερα της τα γευόμαστε ακόμα και σήμερα".

"Εντούτοις υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι δεν θέλουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης", επέμεινε ο κ. Λοβέρδος για την στάση της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως "είτε στο ζήτημα της FYROM, είτε στα ελληνοτουρκικά, είτε στο ζήτημα της Κύπρου, πλην της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, μετά την πρόταση του κ. Νίμιτς που κατακερμάτισε το Σκοπιανό, μόνο τότε υπήρξε μια ενημέρωση και σε καμία άλλη φάση".

"Αφού δεν θέλουν όμως συνεννόηση, δεν μπορούν και να νουθετούν την αντιπολίτευση για την ανάγκη ενότητας, όταν μάλιστα θέλουν να επιβάλουν την ενότητα με τους δικούς τους όρους και χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε: "Εμείς δεν έχουμε ιδέα. Τα μαθαίνουμε όλα από πηγές στα υπουργεία και από όσα διαβάζουμε στον Τύπο", είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε ότι "όλο αυτό το τρίμηνο των εντάσεων δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση".

Επεισόδιο

Με την έναρξη της συνεδρίασης έλαβε χώρα επεισόδιο όταν ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε την απομάκρυνση από την αίθουσα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση στον πρόεδρο της Βουλής για "αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά" του χρυσαυγίτη βουλευτή προκειμένου να υπάρξει θεσμική απάντηση.

"Απαιτεί απύθμενο θράσος οι απολογητές της προδοσίας της Κύπρου ενώπιον μάλιστα του Κυπρίου υπουργού Εξωτερικών να αμφισβητούν τον πατριωτισμό και την ακεραιότητα οποιουδήποτε Έλληνα βουλευτή ιδιαιτέρως δε του Μουσταφά Μουσταφά που κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο όχι μόνο από χθες ή προχθές αλλά από τη δεκαετία του 90. Και επειδή η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένας από μας αλλά είναι ορκισμένος εχθρός του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, εμείς τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου οφείλουμε να προστατέψουμε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει τον πρόεδρο της Βουλής και την επιτροπή Δεοντολογίας", δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα