Καιρός: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για σήμερα (9/11) με τους χάρτες να δείχνουν τον σχηματισμό της κακοκαιρίας. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται να δεχθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες, αλλά και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Κρήτη

από αργά το απόγευμα της Δευτέρας έως και το μεσημέρι της Τετάρτης, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες όπως περιγράφονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ βράδυ της Δευτέρας θα επηρεαστούν και τα Δωδεκάνησα. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή οφείλεται στην παρουσία ενός ανώτερου χαμηλού το οποίο συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες.

Οι θερμές θάλασσες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του συστήματος και οι βροχές κατά τόπους θα είναι ισχυρές

Τα ύψη βροχής παρότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, θα πέσουν πάνω στα ήδη κορεσμένα εδάφη , τα οποία έχουν δεχτεί πολλές βροχές τις τελευταίες ημέρες.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες – Πότε θα πέσουν χιόνια
Ισχυρές καταιγίδες έρχονται τις επόμενες ώρες, με αυξημένη πιθανότητα να δούμε πλημμύρες σαν αυτές που είχαν εκδηλωθεί το 1994 σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

«Από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες με έμφαση τα πιο νότια τμήματα και πιθανόν τμήματα του ανατολικού Αιγαίου» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook.

Πιθανές είναι επίσης οι χιονοπτώσεις στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου και όχι μόνο στα ορεινά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:

«ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
Με τον αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) στην κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια Βαλκάνια να έχει "μπλοκάρει" την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ένα βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο στα ανατολικά κράσπεδα αυτού προσεγγίζει τη χώρα μας από τα νοτιοανατολικά (πρώτος επισυναπτόμενος χάρτης) και θα προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του καιρού προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1994
Στις 22 με 24 Οκτωβρίου του 1994 φονικές πλημμύρες είχαν χτυπήσει την Αττική καθώς και άλλες περιοχές της χώρας μας. Και τότε όπως και τώρα ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας κάλυπτε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με ένα βαρομετρικό χαμηλό να μας προσεγγίζει από τα δυτικά και να κινείται στα νότια κράσπεδα αυτού του συστήματος υψηλών πιέσεων.

ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε έναν εμποδιστή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εμποδιστής σημαίνει ότι τα βαρομετρικά χαμηλά ή αλλιώς οι κακοκαιρίες "δυσκολεύονται" να κινηθούν και εμφανίζουν αργές μετατοπίσεις γύρω από τον εμποδιστή. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο αλληλεπίδρασης με την τοπογραφία της περιοχής (ξηρά - θάλασσα).

Στην περίπτωσή μας όπως μπορούμε να δούμε και από τις εικόνες του μετεωρολογικού δορυφόρου (δεύτερος επισυναπτόμενος χάρτης) , συμπαγείς νεφώσεις βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στροβιλίζονται προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις υψηλές πιέσεις βορειότερα. Αυτό σημαίνει ότι για αρκετό χρόνο θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά των εκεί θαλασσών (θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στους 23 με 24 βαθμούς κελσίου) αυξάνοντας σημαντικά την αστάθεια αυτών των νεφικών μαζών.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες με έμφαση τα πιο νότια τμήματα και πιθανόν τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα και γι αυτό χρειάζεται προσοχή (τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης).

Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η βαροβαθμίδα μέσα στο Αιγαίο με αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στα 8 με 9 μποφόρ για άλλη μία φορά που ίσως φέρει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η όλη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει στην μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας κι έτσι η θερμοκρασία στα ανατολικά θα πέφτει μέρα με τη μέρα θυμίζοντας περισσότερο Χειμώνα παρά Φθινόπωρο.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Τα προγνωστικά στοιχεία διατηρούν την τάση για ανάπτυξη αντικυκλώνων βορειότερα και βορειοανατολικότερα της χώρας μας κι έτσι καθώς αυτοί θα συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις νοτιότερα θα ωθούν πολικής προέλευσης αέριες μάζες σε νοτιότερες τροχιές επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Οι πρώτες σημαντικές χιονοπτώσεις είναι πλέον ορατές στο δεύτερο μισό του μήνα κι όχι μόνο στα ορεινά. Να είστε όλες και όλοι καλά!»

Keywords
Τυχαία Θέματα