Κι όμως, το τοπικό διαβατήριο είναι γεγονός - Σε ποιους χορηγείται η νέα «ελληνική πατέντα» (pic)

Θα χορηγείται στους “πιστούς” επισκέπτες και στους τουρίστες που παντρεύονται στο Δημαρχείο.

Και εγένετο το... τοπικό διαβατήριο! Ένα ξεχωριστό τρόπο σκέφτηκαν στον Δήμο Χερσονήσου για να “αγκαλιάσουν” και να ενισχύσουν κι άλλο τους δεσμούς με τους τουρίστες που είναι πιστοί επισκέπτες της περιοχής, αλλά και όσους επιλέγουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στον Δήμο.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο θεσμό, της χορήγησης “τοπικού διαβατηρίου”.

Διαβατηρίου που έχει τόσο συμβολικό, τιμητικό χαρακτήρα, αφού ουσιαστικά καθιστά τους τουρίστες συμβολικούς δημότες Χερσονήσου, όσο

όμως και πρακτικά οφέλη, καθώς οι κάτοχοί του θα μπορούν να απολαμβάνουν εκπτώσεις σε αγορές και υπηρεσίες, ειδικές προσφορές και άλλα προνόμια από επιχειρήσεις και καταστήματα που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό του Δήμου.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ωραία “έμπνευση” που έρχεται να ανοίξει περαιτέρω τα τουριστικά “φτερά” του κατεξοχήν τουριστικού αυτού Δήμου, που σηματοδοτεί και μια αναγνώριση απέναντι σε όσους δείχνουν προτίμηση στη συγκεκριμένη περιοχή είτε για διακοπές, είτε για τον γάμο τους.

Αναλυτικότερα, όπως έγινε γνωστό, η Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης αποφάσισε στο εξής να τιμά τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες και πιστούς φίλους του Δήμου, καθώς και όσους επιλέγουν τον Δήμο Χερσονήσου για να παντρευτούν, προσφέροντάς τους ένα “τοπικό διαβατήριο” (local passport), κάνοντάς τους έτσι, έστω και συμβολικά, δημότες του.

Το διαβατήριο αυτό όμως θα έχει επιπλέον και χρηστική ιδιότητα για τους κατόχους του, καθώς συνδέεται με προνομιακό πρόγραμμα (loyalty program) και προσφέρει εκπτώσεις, προσφορές και άλλα προνόμια στους κατόχους του, σε συνεργασία με την τοπική επιχειρηματικότητα, φορείς και οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις (partners) που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία θα κάνουν αναφορά στην ιστοσελίδα τους και, σε εμφανές σημείο στην ίδια την επιχείρηση, θα υπάρχει αυτοκόλλητο με την ένδειξη: “Chersonissos Municipality Partner Local Passport - “Φίλοι, welcome here”.

Γιάννης Μαστοράκης: «Με το “τοπικό διαβατήριο” η δημοτική Αρχή δείχνει την τεράστια εκτίμησή της, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό της σε εκείνους που επιλέγουν τον προορισμό “Δήμος Χερσονήσου”, από την Αμνισό ως τα Μάλια, ως τον τόπο διακοπών τους, χαλάρωσης, ηρεμίας και ξεκούρασης, καθώς και ως τον τόπο ανταλλαγής αιώνιας υπόσχεσης αγάπης και απαρχής της κοινής τους συμβίωσης»

 

Ήδη, πολλές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εταιρείες μεταφορών, ταξί, ο Εμπορικός Σύλλογος Χερσονήσου, η Ένωση Διαμερισμάτων Ν. Ηρακλείου “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ”, η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ.ά. έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους ως υποστηριχτές-χορηγοί στο νέο αυτό εγχείρημα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού. Οι κάτοχοι του διαβατηρίου του Δήμου Χερσονήσου θα ενημερώνονται από τον ιστότοπο της Αντιδημαρχίας Τουρισμού landofexperiences.gr, όπου δημιουργήθηκε ήδη μια ειδική ενότητα για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία τους (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail), καθώς και τα διάφορα προνόμια που προσφέρει η κάθε επιχείρηση.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, δήλωσε ότι «με το τοπικό διαβατήριο η δημοτική Αρχή δείχνει την τεράστια εκτίμησή της, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό της σε εκείνους που επιλέγουν τον προορισμό “Δήμος Χερσονήσου”, από την Αμνισό ως τα Μάλια, ως τον τόπο διακοπών τους, χαλάρωσης, ηρεμίας και ξεκούρασης, καθώς και ως τον τόπο ανταλλαγής αιώνιας υπόσχεσης αγάπης και απαρχής της κοινής τους συμβίωσης».

Η ιδέα

Ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ευθύμιος Μουντράκης, εμπνευστής της ιδέας, ανέφερε σχετικά: «Αυτή η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μας, εφόσον είχε ήδη δημιουργηθεί στην καρδιά μας. Και ο λόγος που δημιουργήθηκε στην καρδιά μας ήταν γιατί όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι, πρώτοι αυτοί, έβαλαν εμάς και τον τόπο μας στη δική τους καρδιά. Τα δικά τους λόγια είναι που μας συγκίνησαν, μας άγγιξαν, μας ενέπνευσαν να προβούμε σε αυτή την ελάχιστη κίνηση απόδοσης τιμής και εκτίμησης. Λόγια όπως “εδώ νιώθουμε να είναι το δεύτερο σπίτι μας”, “εδώ έχουμε άλλη μία οικογένεια”, “έχουμε πολύ καλούς φίλους, ερχόμαστε στους γάμους, στις βαφτίσεις αλλά και σε κάθε σημαντικό γεγονός της οικογένειας”, “ερχόμαστε στους Έλληνες, Κρητικούς συγγενείς μας”, “εδώ είναι η δεύτερη πατρίδα μας”, “εδώ έχουμε γνωρίσει τους καλύτερους ανθρώπους, που πλέον θεωρούμε συγγενείς” και τόσες άλλες, συγκινητικές εκφράσεις αγάπης.

Άλλωστε, τι πιο λογικό από το να θεωρείς αυτόν που συνειδητά επιλέγει τον τόπο σου, για να δεθεί με τον σύντροφό του σε “ισόβια βίου κοινωνία”, ως ντόπιο! Τι πιο λογικό από το να θεωρείς αυτόν που ξεχωρίζει και επιλέγει τον τόπο σου ανάμεσα σε τόσα άλλα όμορφα μέρη, να έρχεται για διακοπές 10, 20 ή και 30 χρόνια, επίσης, ως ντόπιο!

Σκοπός της Αντιδημαρχίας Τουρισμού είναι οι πιστοί φίλοι του τόπου, κρατώντας αυτό το “διαβατήριο” στα χέρια τους, με τη φωτογραφία τους και τα στοιχεία τους, να νιώσουν ότι πραγματικά ο Δήμος αναγνωρίζει αυτά τους τα συναισθήματα και εκτιμά την αφοσίωσή τους. Αλλά και ότι τους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους, ισότιμους με τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον συντοπίτη μας, σπουδαίο καλλιτέχνη, ζωγράφο, κ. Ρουσσέτο Παναγιωτάκη, για την προσφορά του θαυμάσιου έργου του “Λιμάνι Χερσονήσου, 4ος π.Χ. αιώνας” - “Βριτόμαρτυς και Φιλωνίδης”, να κοσμεί το διαβατήριο, καθώς και τη γραφίστρια κ. Μαρία Χριστάκη, για τη γραφιστική δημιουργία του διαβατηρίου.

Στην ερώτηση του δημάρχου και των αντιδημάρχων που τελούν τους γάμους, προς τα ζευγάρια που παντρεύονται στον Δήμο, γιατί επιλέγουν τον δήμο, οι νεόνυμφοι απαντούν: “Για εμάς η Κρήτη και η Ελλάδα γενικότερα είναι μια ιδιαίτερη χώρα. Μαθαίνουμε από παιδιά στο σχολείο γι’ αυτήν... γνωρίζουμε την ιστορία της, τους φιλοσόφους της, τον πολιτισμό της, τη μυθολογία της, και τόσα άλλα πράγματα, που μόνο θαυμασμό και δέος νιώθουμε για τον τόπο σας. Νυμφευόμενοι εδώ, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια σχέση, έναν δεσμό με την Ελλάδα. Συμβολικά, λοιπόν, επιλέγουμε να ενωθούμε εδώ με τα δεσμά του γάμου”».

«Θέλουμε να αισθάνονται τον δήμο ως δεύτερη πατρίδα τους»

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου δήλωσε: «Πόσο μεγάλη τιμή, για εμάς και την πατρίδα μας, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο ανάμεσα σε χιλιάδες πλέον προορισμούς να επιλέγουν εμάς, ξανά και ξανά. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε βραβεύσει περίπου χίλιους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, και κάθε φορά η συγκίνησή μας παραμένει ίδια.

Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, οι υποστηρικτές μας στα δύσκολα, οι διαφημιστές μας στα άσχημα. Επιθυμία μας και σκοπός μας όλοι αυτοί οι υπέροχοι, πιστοί θαυμαστές μας, οι φίλοι μας, να νιώθουν παραπάνω από καλά στον τόπο μας. Να νιώθουν ευπρόσδεκτοι, να νιώθουν σπίτι τους, θέλουμε να νιώθουν Γουβιανοί, Χερσονιώτες, Μαλιώτες... να νιώθουν ντόπιοι, Κρητικοί. Με το “τοπικό διαβατήριο” θέλουμε να τους προσφέρουμε αυτό που οι ίδιοι επιθυμούν, να αισθάνονται τον δήμο μας ως τη δεύτερη πατρίδα τους, το δεύτερο σπίτι τους! Με αυτό το διαβατήριο στο χέρι τους και επιδεικνύοντάς το στους φίλους και συγγενείς τους στη χώρα τους, καθώς και εδώ, στη “νέα τους πατρίδα”, θα νιώθουν υπερηφάνεια και τιμή, όπως νιώθουμε κι εμείς γι’ αυτούς.

Ανάλογα συναισθήματα, ότι ανήκουν εδώ, ότι είναι και αυτοί κάποιοι από εμάς, θέλουμε να έχουν και όσοι παντρεύονται εδώ, που μπορεί μεν να μας επισκέπτονται για πρώτη φορά, αλλά με την απονομή αυτού του διαβατηρίου, σίγουρα δε θα είναι η τελευταία! Όλοι θυμούνται και κρατάνε στην καρδιά τους το μέρος που παντρεύτηκαν και πολλοί επιστρέφουν εκεί για την ανανέωση των όρκων τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου συστάθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014, από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη, με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Ευθύμιο Μουντράκη. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, η νεοϊδρυθείσα αντιδημαρχία κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τον Δήμο Χερσονήσου και να βραβευτεί 9 φορές, από τις οποίες 3 στην Ελλάδα, 3 στη Ρωσία, 2 στη Σουηδία, με σημαντικότερη ίσως όλων τη βράβευσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλή πρακτική “πολιτική επιβράβευσης των πιστών επισκεπτών” της, συνέχεια της οποίας είναι και το “τοπικό διαβατήριο”.

Πηγή: neakriti

Keywords
Τυχαία Θέματα