Κοινωνικό τιμολόγιο: Προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για να ξεπεραστούν οι αδικίες

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από τον Ταμία της Κ. Γαργάλη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Κ. Χόρτη και το μέλος της Εκτελεστικής της ΕΣΑμεΑ Χρ. Κουκοβίνη, πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και συνεργάτες του, για το φλέγον θέμα του οικιακού κοινωνικού τιμολογίου.

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε τις προτάσεις

της εγγράφως και ο κ. Βαρδακαστάνης περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα όσα χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, που πλέον δεν είναι δικαιούχοι ΚΟΤ, μετά την αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης. Τα βασικά σημεία στα οποία επέμεινε ο κ. Βαρδακαστάνης είναι αφενός να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και αφετέρου ότι χρειάζεται συνολική επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων με πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.

Επίσης ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος το ΚΟΤ. Ανέφερε ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα παρά μόνο δίνονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση ως βοήθημα για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους. Τόνισε δε ότι ήδη υπάρχει ανισότητα: για την ένταξη στο ΚΕΑ δεν λαμβάνεται υπόψη το επίδομα, και πολύ σωστά, λαμβάνεται όμως για το κοινωνικό μέρισμα!

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θα το εξετάσει με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και θα απαντήσει μέχρι τέλος Απριλίου.
Επίσης ο κ. Βαρδακαστάνης, από κοινού με τον κ. Κουκοβίνη ζήτησαν να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα «φιλοξενούμενα» άτομα με αναπηρία. Και για αυτό το θέμα ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι θα το εξετάσει με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Η αντιπροσωπεία ζήτησε επίσης να μην λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψη το αναπηρικό αυτοκίνητο ή η α' κατοικία του ατόμου με αναπηρία; Σε αυτό το ζήτημα ο υπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει θετικά να μην λαμβάνεται υπόψη το αναπηρικό ΙΧ.

Τέλος τονίστηκε στον υπουργό ότι στην κατηγορία «άτομο με αναπηρία που υποστηρίζεται από μηχανική υποστήριξη ή περιτοναϊκή κάθαρση κ.λπ.», ζητείται «ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ' οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς». Τέτοια βεβαίωση όμως δεν υπάρχει, καθώς τα νοσοκομεία πιστοποιούν ότι το άτομο με αναπηρία χρειάζεται μηχανική υποστήριξη και ο ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν (ή κάλυπταν) τη δαπάνη για το μηχάνημα. Με αυτό τον τρόπο εκατοντάδες άτομα με αναπηρία σε μηχανική υποστήριξη, από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, με πολύ μεγάλα έξοδα εξαιτίας της πάθησής του, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι για το συγκεκριμένο θα υπάρξει συνεργασία Υπουργείου - ΕΣΑμεΑ και ΕΟΠΥΥ ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.
Η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να αρθούν τα εμπόδια και οι ανισότητες αναφορικά με το θέμα του ΚΟΤ και δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα