Κορονοϊός: «Ασπίδα» τα εμβόλια, πόσο μειώθηκαν θάνατοι και νοσηλείες (βίντεο)

Στο 80% η μείωση των νοσηλευομένων και στο 70% κάτω οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 85% λιγότερους στις ΜΕΘ, την ώρα που το 4ο κύμα «χτυπάει» τη χώρα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να κυριαρχεί. Κατά 90% λιγότεροι οι θάνατοι από επιπλοκές από τον ιό. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Με υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων στη χώρα και λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» σημειώνονται πολύ λιγότερες νοσηλείες στα νοσοκομεία με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό έχει την εξήγησή του. Και είναι η αύξηση του αριθμού των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

σε σχέση με την άνοιξη. Έτσι, υπάρχει διαφορά στον αριθμό των κροσμάτων, στις νοσηλείες και στους θανάτους, λόγω πιπλοκών από τον κορονοϊό.

Αυτό προκύπτει μετά τη σύγκριση στοιχείων του τρίτου και τέταρτου κύματος της πανδημίας αναδεικνύει το πόσο έχουν βοηθήσει η εμβολιασμοί και με βάση τα τελευταία στοιχεία από τους επιστήμονες, όπως έγιναν γνωστά και στην επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας (26/07).

Μελετώντας τα στοιχεία για το 4ο κύμα που «χτυπάει» τη χώρα, μπορεί να διαπιστώσει μείωση 80% των νοσηλευομένων, με 85% λιγότερους στις ΜΕΘ, ενώ στο 70% κάτω είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, 90% είναι λιγότεροι και οι θάνατοι από επιπλοκές με τον ιό. Την ίδια ώρα, πάνω από 10 εκατ. είναι οι δόσεις εμβολιασμών που έχουν γίνει, ενώ στο 46,8% γτάνουν, πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το πόσο έχουν μειωθεί οι θάνατοι, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες από κορονοϊό παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε και ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία από την εβδομάδα 26/4/2021, δηλαδή λίγο μετά την κορύφωση του τρίτου κύματος, με αυτά της εβδομάδας 19/7/2021, δηλαδή ήδη τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη του τέταρτου, τα αποτελέσματα του ανωτέρω επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού στο σύστημα υγείας είναι σαφή. Συγκεκριμένα, ενώ ο επταήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς και τα ενεργά κρούσματα είναι παρόμοια (2.568 και 24.353 αντίστοιχα τώρα έναντι 2.452 και 25.355 τον Απρίλιο), η διαφορά στους δείκτες εισαγωγών, νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και θανάτων είναι χαώδης.

Ειδικότερα την εβδομάδα 26/4/2021, λίγο μετά την κορύφωση δηλαδή του 3ου κύματος, είχαμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ΣΚΑΙ», αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, και συγκεκριμένα:

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων 2.451

–ενεργά κρούσματα 25.355

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία 462

–νοσηλευόμενοι 5343

–διασωληνωμένοι 813

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων – 79

Την εβδομάδα 19/7/2021, και ενώ ήδη μετράμε 4 εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας:

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων 2.568 (άνοδος +4,8%)

–ενεργά κρούσματα 24.353 (πτώση -4%)

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία 138 (πτώση -70%)

–νοσηλευόμενοι 1045 (πτώση – 80,4%)

–διασωληνωμένοι 125 ( πτώση -84,6%)

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων 8 (πτώση – 90%)

Έτσι φαίνεται πως όσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι μείωση των ανθρώπων που υπόκεινται σε αυτές λόγω των εμβολίων.

«Καμπανάκι» των ειδικών για ανεμβολίαστους και μετάλλαξη «Δέλτα»

Την ίδια ώρα, η μετάλλαξης «Δέλτα» συνεχίζει να πολιορκεί τη χώρα. Η κινητικότητα λόγω διακοπών και διασκέδασης, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και ο μειωμένος αριθμός των εμβολιασμών είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει κυριαρχήσει πάνω από 75 με 80% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. «Αναλογικά ο θάνατος είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους αλλά και αρκετοί νέοι θα νοσήσουν. Θα έχουμε και εκεί θανάτους και δε θα είναι μόνο με υποκείμενο νόσημα», υπογράμμισε.

To δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να κορυφωθεί στη χώρα το νέο πανδημικό κύμα δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό που γίνονται πολλά τεστ».

Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου: «Έχουμε το στέλεχος Δέλτα που αυξάνει την ανάγκη για ανοσία περισσότερων ατόμων. Η πιθανότητα να πέτυχουμε ανοσία στο τέλος Αυγούστου φαίνεται δύσκολη».

Στα δυσοίωνα δεδομένα έρχονται να προστεθούν οι αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από τις 141 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη Δευτέρα, φτάσαμε στις 164 την Κυριακή (25/07).

Το σύστημα υγείας δέχεται πίεση, ενώ κλίνες Covid που είχαν κλείσει στα ανοίγουν ξανά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, οι ειδικοί λένε ότι η συζήτηση αφορά μόνο άτομα με βαριά νοσήματα και πως ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού. Όπως προτείνεται και στο Ισραήλ για πολίτες που είναι πάνω από 60 ετών.

«Προβληματίζουν» οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών

Όπως γίνεται αντιληπτό, όσο περισσότερο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, τόσο ανακόπτεται η αυξητική πορεία της μετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα» και παράλληλα «οχυρώνεται» καλύτερα το ΕΣΥ και κατ' επέκταση ολόκληρη η χώρα από τις χειρότερες καταστάσεις που συναντήσαμε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανάρτηση του καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλου που βασίστηκε σε πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 έχουν 11-12 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν μετά από λοίμωξη από την παραλλαγή «Δέλτα» του ιού, σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους.

Έκκληση για να εμβολιαστούν, ειδικά αυτοί που είναι πάνω από 50 ετών, έκανε, άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι, μέχρι στιγμής, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα έχουν ως εξής, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά στην επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας (26/07):

Στους 85 και άνω το 70,9% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (71,3% με τα ραντεβού) Στους 80-84 το 71,7% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (72% με τα ραντεβού) Στους 75-79 το 83,8% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (84,1% με ραντεβού) Στους 70-74 το 78,1% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (78,4% με τα ραντεβού) Στους 65-69 το 79% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (80% με τα ραντεβού) Στους 60-64 το 74,9% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (75,4% με τα ραντεβού) Στους 55-59 το 71% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (72% με τα ραντεβού) Στους 50-54 το 67,6% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (68,4% με τα ραντεβού) Στους 45-49 το 64% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (65% με τα ραντεβού) Στους 40-44 το 58% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (60% με τα ραντεβού) Στους 35-39 το 51% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (52% με τα ραντεβού) Στους 30-34 το 48% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (50% με τα ραντεβού) Στους 25-29 το 45% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (47% με τα ραντεβού) Στους 18-24, το 34% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (36% με τα ραντεβού) Στους 15-17 το 5% έχει εμβολιαστεί με μία δόση (7% με τα ραντεβού)

Σχετικά με τον κατ' οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 1.390 πολίτες και 410 έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών άνοιξε τελευταία, ενώ αντίθετα πολύ χαμηλά θεωρούνται τα ποσοστά στις ηλικίες 50 ετών και άνω, για τις οποίες η δυνατότητα εμβολιασμού έχει δοθεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πως την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών από 12 έως 15 ετών, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η μετάλλαξη «Δέλτα»... εκτοξεύει τα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Σε ολόκληρη την Ελλάδα μοιράζονται τα 2.070 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο επί μόλις 44.993 διαγνωστικών ελέγχων. Την Παρασκευή (23/07) με σχεδόν διπλάσιους ελέγχους (88.320) είχαμε, μάλιστα, 2.854 κρούσματα, στοιχείο που καταδεικνύει την απρόσκοπτη επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην επικράτεια.

Στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα, η Αττική σημειώνει «παραδοσιακά» τον υψηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων (671 εκ των οποίων οι 164 στο κέντρο της Αθήνας), ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 262 λοιμώξεις και η Κρήτη με 233 συνολικά (112 στο Ηράκλειο, 65 στα Χανιά, 43 στο Ρέθυμνο). Μια ανάσα πριν το «κόκκινο» βρίσκονται και αρκετά νησιά, με τη Ρόδο (51), τη Σαντορίνη (24), τη Ζάκυνθο (22) και την Κέρκυρα (21) να έχουν μπει, μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω της ήδη επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται εκεί.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στους διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι από 134 χθες έφτασαν πλέον τους 147, ενώ με πιο ήπιους προς το παρόν ρυθμούς γίνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, σήμερα εισήχθησαν 158 νέοι ασθενείς, ενώ πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Δεν κλείνονται νέα ραντεβού για εμβολιασμό με τον ίδιο ρυθμό

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γιατί υπάρχει κάμψη στον ημερήσιο εμβολιασμό απάντησε ότι : «Δεν συνεχίζονται να κλείνονται νέα ραντεβού για εμβολιασμό με τον ίδιο ρυθμό. Όσοι έκλεισαν, ωστόσο, ραντεβού και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση πραγματοποίησαν κανονικά και την δεύτερη δόση. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 98.6% και για τα τρία εμβόλια.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται στο 98.4% για το εμβόλιο της «Pfizer» και 98.2% για τη «Moderna».

Το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού όπως εξήγησε μειώνεται αλλά τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι μειώνεται το ποσοστό κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό σε σχέση με τον ρυθμό που υπήρχε μέχρι τώρα.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 46,8% του γενικού πληθυσμού (4.915.000 άτομα) και 55% του ενήλικου πληθυσμού. Με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού (5.600.000 άτομα).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ασπίδα,koronoios, aspida