«Λουτρό αίματος» στη Γάζα: 55 Παλαιστίνιοι νεκροί - Χιλιάδες τραυματίες στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ [pic]

Τουλάχιστον 52 Παλαιστινίους πυροβόλησαν και σκότωσαν οι Ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας

Τουλάχιστον 52 Παλαιστινίους πυροβόλησαν και σκότωσαν οι Ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας,όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των νεκρών είναι 8 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας, την ώρα που διαδηλωτές

συνέρρευσαν στα σύνορα την ημέρα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι 450 από αληθινές σφαίρες.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα Δευτέρα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

ΟΗΕ - Γάζα: Παύση της βίας και αποστολή βοήθειας - Δεν το επιτρέπει το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Η σημερινή τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014. Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε «άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Θύελλα αντιδράσεων για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα πριν από τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ: Και το Τελ Αβίβ είναι μουσουλμανική γη

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ' αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Το Ισραήλ ξεκίνησε χθες τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη δεξίωση που παρατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με οικοδεσπότη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το παρόν έδωσε η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όχι όμως και οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών στη χώρα, σε μια ένδειξη ίσως της έλλειψης συναίνεσης παγκοσμίως για την αμερικανική απόφαση.

Κούσνερ: Μια ειρηνευτική συμφωνία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές

«Ενώ πρόεδροι πριν απ' αυτόν υπαναχώρησαν από τη δέσμευσή τους ότι θα μετέφεραν την αμερικανική Πρεσβεία μόλις θα αναλάμβαναν καθήκοντα, αυτός ο πρόεδρος το έκανε. Επειδή, όταν ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μια υπόσχεση, την τηρεί», θα τονίσει ο Κούσνερ.

Ο ίδιος θα αναφερθεί επίσης στην πρόκληση που υφίσταται εκ μέρους του Ιράν, μια εβδομάδα αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις πιέσεις των ευρωπαίων συμμάχων να παραμείνει στη συμφωνία.

«Η επίθεση του Ιράν απειλεί τους πολλούς φιλειρηνικούς πολίτες σ' όλη την περιοχή και στον κόσμο. Από το Ισραήλ μέχρι την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και πέραν αυτών, πολλοί ηγέτες αγωνίζονται για να εκσυγχρονίσουν τις χώρες τους και να δημιουργήσουν καλύτερη ζωή για τον λαό τους», θα πει ο Κούσνερ.

«Στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και στην επιδίωξη κοινών συμφερόντων, αρχίζουν να εμφανίζονται ευκαιρίες και συμμαχίες που ήταν προηγούμενως αδύνατο να φανταστεί κανείς», θα προσθέσει.

Το Βερολίνο απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Γάζα

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, σήμερα, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρόνα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία Αντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα