Με κομμένη την ανάσα για την ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός και συστάσεις του ECDC για προγράμματα εμβολιασμού

Σε συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα αναφορικά με την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Στην Ευρώπη πρώτο το Βέλγιο αποφάσισε να επιβάλλει καραντίνα σε άτομα που μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων. Πάντως, την ώρα που άλλες χώρες ετοιμάζονται για μέτρα προστασίας υπό τον φόβο της νέας αυτής απειλής, στην Ελλάδα σήμανε λήξη συναγερμού και προσωρινή ανακούφιση, καθώς το πρώτο ύποπτο κρούσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι θετικοί στην ευλογιά

των πιθήκων πολίτες θα πρέπει να αυτο-απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, δηλαδή για 21 ημέρες δηλαδή. Και αυτό παρόλο που έχει εντοπίσει μόλις τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Το διάστημα της καραντίνας των τριών εβδομάδων στο Βέλγιο ορίστηκε καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το μέγιστο διάστημα της επώασης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Πολυήμερη καραντίνα στο Βέλγιο σκέψεις και για την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΕΟΔΥ υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα του Βελγίου ως προς την καραντίνα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.

Από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, ενώ στη Βρετανία νοσηλεύεται ένα παιδί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Νέας Υόρκης ήδη μίλησαν στους πολίτες για την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει η χρήση της μάσκας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφού δήλωσε πως «όλοι πρέπει να ανησυχούν» για το ξέσπασμα της ασθένειας αυτής, είπε ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας εξετάζουν τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης του ιού, μέσω θεραπείας ή εμβολίου

Τι προτείνει το ECDC

Ωστόσο, το μέγεθος της ανησυχίας γίνεται φανερό από την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο σήμερα θα προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού.

Συγκεκριμένα, το ECDC απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα κάνει σύσταση για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού, στην αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την κοινότητα.

Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, μιας και δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς (η οποία κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση) έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το ECDC -που εδρεύει στη Στοκχόλμη- σημείωσε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Παράλληλα, το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic's Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ξεκαθάρισε το ECDC.

Τελικά ήταν ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα σήμαναν λήξη συναγερμού, αφού όπως ανακοίνωσε τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΔΥ, το ύποπτο πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη χώρα και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εν τέλει δεν έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από τον 29χρονο τουρίστα από την Αγγλία, ο οποίος διακομίστηκε από την Κεφαλονιά στο «Αττικό» Νοσοκομείο -μαζί με τη σύντροφό του- με αεροδιακομιδή μέσα σε ειδικές κάψουλες, βρέθηκε ότι ο άνδρας ασθενεί τελικά από την γνωστή σε όλους ανεμοβλογιά.

Στο πλαίσιο αυτό και προς ενημέρωση των πολιτών, καθώς η ανησυχία έχει αυξηθεί, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της Ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου τέσσερα εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά.

Που έχει εντοπιστεί η ευλογιά των πιθήκων

Ως τώρα, κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες. Αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Iσραήλ και η Ελβετία.

Μάλιστα, χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστρία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βιέννης. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ #ECDC
Keywords
Τυχαία Θέματα