Μέσα στη φύση η πρώτη υπαίθρια δημοτική αναταλλακτική βιβλιοθήκη στην Καβάλα

Το μόλις 2,5 χλμ περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, είναι μια τρανή απόδειξη ότι η ομορφιά και η ζωοποιός δύναμη της φύσης μπορεί να αποτελέσει μια πρωτόγνωρη δύναμη δημιουργικής διάθεσης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας για μικρούς και μεγάλους.

Όταν όμως αυτή η δύναμη της φύσης δένει αρμονικά και συνυπάρχει με το πνεύμα και την επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίσει και να ταξιδέψει νοητά σε καινούργιος κόσμους μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου,

τότε το αποτέλεσμα είναι ιδανικό καθώς εξυψώνει τον άνθρωπο.

Το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι παρθένας φύσης μέσα στο βουνό, έναν μικρό παράδεισο που φανερώνει τη μεγαλοσύνη της μητέρας φύσης. Κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουνίου, διοργανώνεται εκεί το ετήσιο φεστιβάλ "Wood Water Wild Festival". Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η δημιουργική ομάδα του "Wood Water Wild", ο πάντα δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Παλιάς Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και η Αντιπεριφέρεια Καβάλας.

Ένας πανέμορφα αναδιαμορφωμένος χώρος εκδηλώσεων στον αναστηλωμένο νερόμυλο του μονοπατιού φιλοξενεί για δυο ημέρες ποικίλες δραστηριότητες, η συμμετοχή στις οποίες είναι όλες δωρεάν. Αυτό τον ιδιαίτερο και χωριστό χώρο επέλεξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασίλης Βασιλικός" για να κατασκευάσει και να τοποθετήσει την πρώτη υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για μία όμορφη κατασκευή από φυσικά υλικά, δίπλα στον παλιό νερόμυλο του μονοπατιού και είναι απόλυτα εναρμονισμένη αισθητικά με το φυσικό περιβάλλον. Κατασκευάστηκε με το μεράκι των μαραγκών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας και ένα χρόνο μετά έγινε η αγαπημένη στάση των εκατοντάδων περιπατητών του περιβαλλοντικού μονοπατιού.

"Παρόμοιες υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες" εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Κουμανίδου, διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, "λειτουργούν στο εξωτερικό αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Αποτελούν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της φιλαναγνωσίας και η λειτουργία τους επαφίεται στη συνεισφορά των ατόμων που τις επισκέπτονται".

"Οι βιβλιοθήκες αυτές", συνεχίζει η κ. Κουμανίδου, "έχουν ως κύριο στόχο την ανάγνωση των βιβλίων ή και της ανταλλαγής τους. Προσφέρουν δωρεάν ανάγνωση από τα παλιά βιβλία που μπορεί να διαθέσει κάποιος ή τα βιβλία που έχει ήδη διαβάσει και θέλει να τα μοιραστεί με άλλους. Συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της διάδοσης της αγάπης για το βιβλίο. Άρα ο τρόπος χρήσης τους είναι απλός. Αφήνεις ένα βιβλίο και παίρνεις ένα άλλο της αρεσκείας σου χωρίς άλλη συνδρομή ή εγγραφή σε καταλόγους μελών της βιβλιοθήκης".

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Καβάλας δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται το όμορφο φυσικό τοπίο του περιβαλλοντικού μονοπατιού της Παλιάς Καβάλας. Σε τακτά χρονικά διάστημα στελέχη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης επισκέπτονται την ανταλλακτική βιβλιοθήκη προκειμένου να τη συντηρήσουν και αν χρειαστεί να την εμπλουτίσουν με βιβλία, παλιά και καινούργια.

"Τι πιο όμορφο λοιπόν να έχουν τη δυνατότητα οι περιπατητές και οι επισκέπτες να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους διαβάζοντας μέσα στη φύση. Στόχος μας είναι είναι να γίνουν περισσότερες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία της πόλης. Πάντως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, όταν διαπιστώνουμε κατά τις εθιμοτυπικές μας επισκέψεις ότι η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι γεμάτη από βιβλία που αλλάζουν χέρια αναγνωστών. Απόδειξη πως η συνεισφορά των περιπατητών ξεπερνά ένα χρόνο τώρα κάθε προσδοκία" σημειώνει με έμφαση η κ. Κουμανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα