Μετά τα καταστήματα κληρώνει για άνοιγμα σχολείων, τα πρώτα «σημάδια» για Πάσχα στο χωριό

Μετα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στα σχολεία. Η πρώτη μέρα με ανοιχτά τα καταστήματα βρήκε τους καταναλωτές μουδιασμένους και τους καταστηματάρχες στη θέση τους, τηρώντας όλα μέτρα ασφαλείας.

Παρά τα πρώτα βήματα χαλάρωσης, ωστόσο, του lockdown, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που κρίνει και τις αποφάσεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα.

Τα επιδημιολογικά

δεδομένα έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κρίνει και την παραιτέρω χαλάρωση των μέτρων με το άνοιγμα των Λυκείων, πιθανότατα στις 12 Απριλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό εάν το επιτρέψουν οι επιστήμονες πρώτοι στα θρανία αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου.

Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Την ίδια ώρα, τεταμένη είναι η κατάσταση σε τρεις περιοχές της χώρας όπου το λιανεμπόριο παρέμεινε κλειστό μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή. Οι έμποροι ήταν αποφασισμένοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση, ωστόσο τελικά επικράτησε ηρεμία. Ορισμένοι, κυρίως στην Θεσσαλονίκη άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματά τους χωρίς να υποδέχονται πελάτες ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία να ανακαλέσει την απόφαση για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αμβλύνει τις διαφορές εμφανίστηκε χθες με ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες μένουν κλειστές μετά από κυβερνητική εντολή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ θα δοθεί (χωρίς κριτήριο τζίρου) στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και δραστηριοποιούνται σε κλάδους στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο, πλην της εστίασης που κατακαλύπτεται από άλλη δράση.

Η αποζημίωση θα μείνει στα ταμεία των επιχειρήσεων και η καταβολή της αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Η αποζημίωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών. 

Πάσχα στο χωριό

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακινήσεων εκτός νομών για το Πάσχα. Όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ, είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε «θα το δούμε», στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το πού βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε». 

Απ' την άλλη πλευρά ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.

Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πάσχα στο χωριό δεν βλέπει ούτε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Δεν θα είμαστε όπως πέρυσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι. Αν έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και αν έχουμε κάνει πολλά τεστ και αξιολογήσουμε τις παραμέτρους ότι είναι μειωμένες, τότε μόνο μπορούμε να επιτρέψουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε ενδοοικογενειακά. Εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο».

Keywords
Τυχαία Θέματα