Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για βεβαιώσεις από Εργάνη

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, ενόψει του Πάσχα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς να έχουν επιστρατευθεί για αυτό τον σκοπό. Διαβάστε ποιες είναι οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν την μετακίνηση εκτός νομού.

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου.

Στην

περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Οι εξαιρέσεις

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Τη βεβαίωση κατοικίας Ε1 θα χρειαστούν όσοι ταξιδέψουν αυτές τις μέρες εκτός νομού, προκειμένου να βρεθούν στον τόπο κατοικίας τους.

Μπαίνετε στο www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis

Είσοδος στην εφαρμογή με κωδικούς Taxis

Επιλέγετε εκτύπωση βεβαίωσης κατοικίας ειδικής χρήσηςΤα στοιχεία σας βγαίνουν αυτόματα από το σύστημα.

Κάποιος που έχει δηλώσει «Κατοικία» στην Καρδίτσα και «Κύρια Κατοικία» στην Αθήνα, δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός νομού Αττικής με το παραπάνω έντυπο, παρά μόνο να επιστρέψει στον τόπο κύριας κατοικίας του.

Αν η «Κύρια Κατοικία» του είναι στην Καρδίτσα και η εργασία του στην Αθήνα θα μπορέσει να μετακινηθεί μιας και προβλέπεται.

Επίσης δεν επιτρέπεται η επιστροφή μετά την αναχώρηση για τον τόπο κατοικίας και έτσι όσοι αποφασίσουν να μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν στο νου τους οτι θα μείνουν στον προορισμό τους μέχρι και τις 15 Μαίου που θα ανοίξουν και επίσημα οι μετακινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα