Μετάλλαξη Μποτσουάνα ή Όμικρον: Οι φόβοι για τη μεταδοτικότητα φέρνουν μέτρα σε όλη την Ευρώπη
Η «μετάλλαξη Μποτσουάνα» έχει πλέον το ελληνικότερο όνομα «μετάλλαξη Όμικρον», μετά από την επίσημη ονοματοδοσία της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά το λιγότερο... ρατσιστικό της όνομα όμως παραμένει το ίδιο ανησυχητική.
Ο ΠΟΥ έχει αποφασίσει να μην δίνει ονόματα περιοχών στις μεταλλάξεις, γι αυτό και εκείνη του Κεντ, η βραζιλιάνικη ή η ινδική μετατράπηκαν σε Alpha, Beta, Gamma και Delta, ώστενα μην ενεργοποιούν ρατσιστικά αντανακλαστικά. Γι αυτό και η λεγόμενη μετάλλαξη
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ την χαρακτήρισε σήμερα «παραλλαγή ανησυχίας», κάτι που σημαίνει ότι αυτή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς. Μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει μόνο τέσσερις παραλλαγές ως «ανησυχίας».
«Συναγερμός» μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης στο ΒέλγιοΜια ανεμβολίαστη Αιγύπτια που έφτασε στο Βέλγιο μέσω Τουρκίας, εντοπίστησε να έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη στο Βέλγιο, κάτι που σήμανε «συναγερμό» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ασθενής δεν ανέφερε καμία επαφή με άτομα από την υποσαχάρια Αφρική ενώ κανένα από τα μέλη της οικογένειάς της δεν έχει αναφέρει συμπτώματα.
Έκτακτη συνεδρίαση στην Ελλάδα - Τι αποφασίστηκεΣε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μετά και τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας. Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test). Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου ( (PCR). Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.
Ό Υπουργός Υγείας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε:
Σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της αφρικανικής μετάλλαξης (Μποτσουάνα). Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εάν θα υιοθετηθούν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, απάντησε ότι «θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα».
Προετοιμάζεται η Pfizer για τη μετάλλαξη, αμφιβάλλει ο ΕΜΑΗ Pfizer έκανε λόγο για προσαρμογή του εμβολίου της σε 100 μέρες, αν οι έρευνες σχετικά με το νέο στέλεχος αποδείξουν ότι αυτό είναι ικανό να διαφύγει από την προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
«Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Υπό την ονομασία προς το παρόν B.1.1.529, η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και με πολλαπλές μεταλλάξεις είναι δυνητικά πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που βλέπουν σε αυτήν τα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας.
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη μετάλλαξη ΌμικρονΟ βρετανικός Guardian δημοσίευσε μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα ή Όμικρον πλέον, τον τρόπο που εξαπλώθηκε σε νοτιοαφρικανικές χώρες, ενώ εξηγεί τους λόγους της παγκόσμιας ανησυχίας.
Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη;
Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και χαρακτηρίστηκε επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να παρακάμψουν την ανοσία.
Αρχικά, η αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής εντοπίστηκε στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, ήτοι μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Οι συγκεκριμένοι δύο παράγοντες έθεσαν γρήγορα την παραλλαγή στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας να αναφέρει την Παρασκευή την παραλλαγή ως την «πιο ανησυχητική που έχουμε δει».
Από πού προήλθε η νέα παραλλαγή;
Αν και αρχικά συνδέθηκε με την επαρχία Γκαουτένγκ, η παραλλαγή δεν προήλθε κατ’ ανάγκη από εκεί. Το παλαιότερο δείγμα που εμφάνισε την παραλλαγή συλλέχθηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει προκύψει έπειτα από χρόνια λοίμωξη ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής με HIV/Aids, που δεν λαμβάνει θεραπεία.
Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες για την παραλλαγή;
Η παραλλαγή συγκεντρώνει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα - το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας. Ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό ενδέχεται να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Με βάση τις γνώσεις για τη λίστα των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.
Είναι πιο μεταδοτική η νέα παραλλαγή;
Οι ειδικοί δεν μπορούν να δηλώσουν με βεβαιότητα κατά πόσο η παραλλαγή αυτή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική. Ωστόσο, η εικόνα είναι ανησυχητική. Στη Νότια Αφρική παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από 273 στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η παραλλαγή έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος.
Ο δείκτης R, που δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 1,47 για τη Νότια Αφρική, αλλά αυξάνεται στο 1,93 στην Γκαουτένγκ. Ωστόσο, σχολιάζει ο Guardian, είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν από στατιστικό λάθος, ωστόσο τα δεδομένα έχουν προκαλέσει αρκετή ανησυχία προληπτικά μέτρα.
Θα είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια;
Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η νέα παραλλαγή ενδεχομένως να μπορεί να παρακάμπτει την υπάρχουσα ανοσολογική προστασία.Για την ώρα, οι όποιες προβλέψεις στηρίζονται σε θεωρητικές εκτιμήσεις και οι επιστήμονες σπεύδουν να κάνουν κλινικές έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα από την κοινότητα, σχετικά με τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης μια σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παραλλαγή θα αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα αντισώματα, ενδεχομένως όμως τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν μικρότερη προστασία. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και χορήγησης της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Μπορεί η παραλλαγή να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο η παραλλαγή της Μποτσουάνας οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα, κάτι που παρακολουθούν οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική προσεκτικά. Με δεδομένη τη χρονική υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και της βαριάς ασθένειας, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού υπάρξουν σαφή στοιχεία σχετικά με αυτό.
Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια για να την αντιμετωπίσουν;
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ομάδες εργάζονται ήδη για την ενημέρωση των εμβολίων, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγμένη ακίδα πρωτεΐνης. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα, αν και αποδείχθηκε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά, οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες φόρμουλες εμβολίων και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές ποιες πρόσθετες δοκιμές θα απαιτούνταν. Ωστόσο, ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμη και έξι μήνες προτού τα ενημερωμένα εμβόλια να είναι ευρέως διαθέσιμα.
Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;
Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων της παραλλαγής της Μποτσουάνας καταγράφεται στη Νότια Αφρική, λιγότερα στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε χθες στο Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο. Καθώς όμως η παραλλαγή φαίνεται να έχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα της Νότιας Αφρικής, δεν δείχνει απίθανο να έχει εξαπλωθεί χωρίς να είναι ακόμη ανιχνεύσιμη και σε άλλες χώρες.
Ποια είναι η εμπειρία από άλλες παραλλαγές;
Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επιβραδύνουν κάπως τη διάδοση. Όμως, τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών για τις παρενέργειες από το εμβόλιο Pfizer
- Κακοκαιρία: Απόκοσμο βίντεο από τον ερχομό της στην Αττική
- Αγιά Σοφιά: Το μυστικό που αποκάλυψαν οι κρυμμένες περγαμηνές – «Έγραψε τις προσευχές…»
- Μετάλλαξη «Όμικρον». Παγκόσμια ανησυχία για το νέο ιικό στέλεχος
- Εριέττα Κούρκουλου: Το «ευχαριστώ» στον γυναικολόγο της
- Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Ντέρμπι για τρεις για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
- Θεσσαλονίκη: Εξώδικο από 36 γιατρούς για το «έγκλημα» στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»
- Η μητέρα της Μαριαλένας Ρουμελιώτη νευρίασε με τον Γιώργο Λιβάνη – «Πνίγομαι όταν βλέπω την αδικία»
- Χοληστερόλη: Πέντε αποτελεσματικές κινήσεις που τη μειώνουν
- Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Σε 100 ημέρες έτοιμο το εμβόλιο αν χρειαστεί, λέει η Pfizer
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Αυτό είναι το ελληνικό όνομα της Μετάλλαξης Μποτσουάνα: Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για τη μεταδοτικότητα
- Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test το Σάββατο 27/11
- Πολίτης ζήτησε καθολικό lockdown από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βίντεο)
- Κακοκαιρία: Η στιγμή που ο Αττικός ουρανός ξαφνικά έγινε μαύρος (βίντεο)
- Εξαφανίστηκε 4χρονη από την Καλλιθέα
- ΓΕΣ: Με PCR όλοι οι ΟΒΑ, πώς θα ενημερωθούν οι έφεδροι επιτυχόντες
- Ικανοποίηση Θεοδωρικάκου για την εξιχνίαση των υποθέσεων με τα fake news και τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
- Καιρός αύριο: Καταιγίδες, χαλάζι και εμμονική» διάταξη βροχοπτώσεων, πότε αναμένεται βελτίωση
- Guardian για Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Απίθανο οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής
- Καιρός: Η καταιγίδα στην Ηλεία άλλαξε χρώμα στη θάλασσα, εντυπωσιακός υδροσίφωνας στην Πρέβεζα
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Μετάλλαξη Μποτσουάνα ή Όμικρον: Οι φόβοι για τη μεταδοτικότητα φέρνουν μέτρα σε όλη την Ευρώπη
- Κακοκαιρία: Η στιγμή που ο Αττικός ουρανός ξαφνικά έγινε μαύρος (βίντεο)
- ΚΙΝΑΛ: Με τρεις καινοτομίες το debate των υποψηφίων στην ΕΡΤ
- Γιατί ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τη νέα μετάλλαξη Όμικρον ανησυχητική, η διαφορά της με άλλες μεταλλάξεις
- Αυτό είναι το ελληνικό όνομα της Μετάλλαξης Μποτσουάνα: Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για τη μεταδοτικότητα
- Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test το Σάββατο 27/11
- Καιρός αύριο: Καταιγίδες, χαλάζι και εμμονική» διάταξη βροχοπτώσεων, πότε αναμένεται βελτίωση
- Εξαφανίστηκε 4χρονη από την Καλλιθέα
- Guardian για Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Απίθανο οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής
- ΓΕΣ: Με PCR όλοι οι ΟΒΑ, πώς θα ενημερωθούν οι έφεδροι επιτυχόντες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Όμικρον» η νέα παραλλαγή του κορονοϊού και είναι «ανησυχητική» κατά τον ΠΟΥ
- Τι παίζει στο Netflix | Δεκέμβριος 2021
- Ηρακλής: Στην Ελλάδα ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ, με Νίκο Γκάλη στα 113 χρόνια του «Γηραιού»
- Μετάλλαξη Όμικρον: H AstraZeneca εξετάζει αν το εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων είναι ανθεκτικά
- AstraZeneca για μετάλλαξη Μποτσουάνα: Εξετάζουμε αν είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και τα αντισώματα
- Καιρός Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά 2021: Τι καιρό θα κάνει στις γιορτές, σύμφωνα με τα μερομήνια – ΒΙΝΤΕΟ
- Επιτέλους...το πρώτο φετινό του τρίποντο!
- Ολλανδία: Νυχτερινό lockdown ανακοίνωσε ο Ρούτε
- Με άδειες κατσαρόλες διαδηλωτές ζητούν παραίτηση του Ερντογάν στην Τουρκία
- Σ’ αγαπάω μεν… αλλά | Επεισόδιο 18 | Καυγαδοφοβία