Μετάλλαξη Δέλτα: Έπεσε στα 23 ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, οι περιοχές που εντοπίζονται

Έπεσε κατά 10 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα καθώς από τα 33 χρόνια έφτασε στα 23. Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται.

Αυξημένα τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στις νεαρές ηλικίες, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη είναι αρκετά μεταδοτική στις ηλικίες των 23 ετών, καθώς σε μεγάλο βαθμό αψηφούν τα μέτρα συνωστισμού.

Το 75% των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας είναι ηλικίας κάτω των 34 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των εφήβων και των νέων, ηλικίας 15 έως 24 χρόνων.

Στην

Αττική όπου καταγράφονται 4.000 ενεργά κρούσματα -τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της χώρας- η διάμεση ηλικία είναι τα 24 έτη

Σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 15 άτομα ηλικίας 25-55 χρόνων εισάγονται σε νοσοκομείο, καθώς χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 που έχουν εμφανίσει.

Και 1 στις 10 εισαγωγές αφορά ασθενή ηλικίας κάτω των 24 χρόνων.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας στους νέους σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ σημείωσε ότι ο συνωστιμός σε νυχτερινά κέντρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εικόνα της πανδημίας.

Οι περιοχές που εντοπίζονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Τα 58 από τα 121 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει φορτισμένη.

Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

Στην εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό».

Στον νότιο τομέα Αθήνας όπου η θετικότητα των τεστ βρίσκεται στο κόκκινο λόγω των κορονοπάρτι σε κλαμπ και παραλίες, παρότι το 66% των κρουσμάτων αφορούσε άτομα ηλικίας 15-24 χρόνων, οι νέες μολύνσεις δεν επεκτάθηκαν σε ηλικιωμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα