Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σήμερα τα κρούσματα στη χώρα

Ανησυχία για τη Μετάλλαξη Δέλτα, που χτυπάει κυρίως νέους και παιδιά. Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σήμερα τα κρούσματα στη χώρα.

Φόβους εκφράζουν οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο στην Ελλάδα, μπροστά στην απειλή ενός νέου κύματος κορονοϊού, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, πολλαπλάσιας μεταδοτικότερης σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού. Τα έως

τώρα στοιχεία από την εξέλιξη της μετάλλαξης προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Οι φόβοι επικεντρώνονται στους ανεμβολίαστους και τους νέους όπου η μετάλλαξη εμφανίζει μεγαλύτερη κινητικότητα. Εξ αφορμής οι φωνές για μεγαλύτερη δυναμική στους εμβολιασμούς πληθαίνουν με κύριο στόχο την αναχαίτιση ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας από το φθινόπωρο.

Εξαδάκτυλος: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά άλλους 81

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετάλλαξη «Δέλτα» βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανασίου Εξαδάκτυλου, για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1. Δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας έξι, οι έξι τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντα έναν», είπε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: Το νέο στέλεχος να φαίνεται ότι «χτυπά» ιδιαίτερα νέους και παιδιά.

Για κρούσματα ακόμα και σε 8χρονα παιδιά, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έθεσε θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών.

«Το στέλεχος “Δέλτα” υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί, γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», αναρωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.

«Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί αφορούν στο 1/3 ηλικίες από 8 έως 16 ετών και τα υπόλοιπα από 16 έως 25 ετών, ενώ πιο λίγα αφορούν σε ηλικίες από 25 έως 30 ετών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη «είναι περισσότερα από 18», χωρίς ωστόσο να δηλώνει τον ακριβή αριθμό.

Όπως είπε πρόκειται για συρροές κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε νηπιαγωγεία και μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι θετικό, αφού δεν αφορούν σε «ορφανά» κρούσματα.

«Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτή τη μετάλλαξη, αλλά το θετικό είναι ότι την καθυστερήσαμε. Δεν είναι καλό να μολύνονται τα παιδιά, αφού υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ήπια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν και συμπτώματα της νόσου Καβασάκι», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Γιατί δεν πάνε οι Ηρακλειώτες να εμβολιαστούν; Γιατί ακροβατούν με τη συμπεριφορά τους; Υπάρχει πλέον αφθονία εμβολίων. Κάνω έκκληση, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας για δεύτερη χρονιά να εκπαιδευτούν πίσω από μια οθόνη. Καταστρέφουμε το μέλλον τους», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών άφησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Τετάρτη (30/6) ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους.

«Η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο» δήλωσε. «Δεν στερείται κάποιος συμπολίτης μας του δικαιώματος να βγει να φάει σε μια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα» υπογράμμισε.

«Τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε: «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

«Θεωρώ αυτονόητο ότι στα μαγαζιά για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει κάνει το εμβόλιο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. «Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών» σημείωσε.

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Ο ΠΟΥ συστήνει μάσκα στους εμβολιασμένους

Η ανησυχία όπως είναι αναμενόμενο δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας. Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 92 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γεγονός που προκαλεί προβληματισμοό για την ταχύτητα μετάδοσης της.

Ο ΠΟΥ συνέστησε στους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων, καθώς το πολύ μολυσματικό στέλεχος "Δέλτα" διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Μετάλλαξη Δέλτα - Σαρηγιάννης: Τέλη Αυγούστου περιμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, αναφέρονται συγκεκριμένα ότι «τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα», και γι' αυτό το λόγο όπως εξήγησε πρέπει να κάνουμε επιτάχυνση του εμβολιασμού, να μην σταματήσουμε τα self test αλλά και όπως επισήμανε «δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες».

Πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια απέναντι στη Μετάλλαξη Δέλτα

Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία είναι των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer. Σύμφωνα με προγενέστερα δεδομένα, οι δύο δόσεις από αυτά τα εμβόλια προστατεύουν αρκετά από τη νόσηση από το στέλεχος Δέλτα. Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση από αυτά, η προστασία φτάνει:

Στο 88% με το εμβόλιο της Pfizer Στο 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα απ’ ό,τι έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού. Είναι επίσης μικρότερα απ’ ό,τι έναντι της βρετανικής μετάλλαξης που δημιούργησε ο κορονοϊός και η οποία έως πρότινος επικρατούσε παγκοσμίως.

Επιπλέον, η προστασία δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ηλικία του. Όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιθανότερο είναι να αρρωστήσει βαριά, αν τον μολύνει ο κορoνοϊός.

Κρούσματα ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα, στα 29 υπολογίζονταν τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα, καθώς στις 24/6 είχαν εντοπιστεί άλλα 18.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφηκαν τα 15 εξ αυτών. Ένα κρούσμα της «Δέλτα» καταγράφηκε στην ΠΕ Δυτικού τομέα Αθηνών, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα τα οποία αναμένεται να είναι υψηλά στις περιφερειακές ενότητες με χαμηλή εμβολιαστικά κάλυψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα