Μια «ανάσα» από θερμό επεισόδιο Κίνα και ΗΠΑ όταν δύο πολεμικά πλοία έφτασαν σε απόσταση αναπνοής

Δείτε βίντεο από το στενό της Ταϊβάν - Επικίνδυνος ελιγμός κινεζικού πλοίου μπροστά από αμερικανικό αντιτορπιλικό

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο Κίνας και ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο έκανε επικίνδυνο ελιγμό και πέρασε σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung - Hoon εκτελούσε περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν εμφανίστηκε

ένα κινεζικό αντιτορπιλικό και αφότου ανέπτυξε ταχύτητα πέρασε μπροστά από την πλώρη του αμερικανικού σκάφους, ρίχνοντας το πολεμικό των ΗΠΑ στα απόνερά του. Το USS Chung - Hoon εκτελούσε περιπολία μαζί με την καναδική φρεγάτα HMCS Montreal σε διεθνή ύδατα.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε πως το αντιτορπιλικό ναι μεν διατήρησε την πορεία του αλλά έκοψε ταχύτητα στους 10 κόμβους έτσι ώστε «να αποτραπεί μια σύγκρουση». Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δόθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στη δημοσιότητα φαίνεται η στιγμή που το κινεζικό πολεμικό κόβει την πορεία που ακολουθούσε το αμερικανικό και στη συνέχεια ευθυγραμμίζεται προκειμένου να πλεύσει σε παράλληλη κατεύθυνση.

{https://twitter.com/CFOperations/status/1664919796398301184?s=20}

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση οι κινεζικές ενέργειες παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα. Μετά τον προκλητικό ελιγμό, το κινεζικό πλοίο δεν επιχείρησε ανάλογη κίνηση και στην καναδική φρεγάτα, που έπλεε πίσω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ-Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού. «Ο στρατός των ΗΠΑ πετά, πλέει και λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών. «Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.

Πάντως αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας, Λόιντ Όστιν και Λι Σανγκφού, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο δείπνο για την έναρξη του Διαλόγου της Σάνγκρι-Λα για την Άμυνα, στη Σιγκαπούρη. Αντάλλαξαν χειραψία και είχαν έναν σύντομο διάλογο.

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

{https://twitter.com/CFOperations/status/1664919796398301184?s=20}

#ΤΑΙΒΑΝ #ΚΙΝΑ #ΗΠΑ΄ #ΠΛΟΙΑ #ΘΕΡΜΟ_ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ #ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα