Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Καλό κλίμα αλλά δεν υπάρχει ακόμα το κοινό πλαίσιο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

«Η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων» σημείωσε από τη Βουδαπέστη για τα ελληνοτουρκικά ο Κυρικάκος Μητσοτάκης.

Τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βουδαπέστη ανέλυσε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντηση με τον Ερντογάν, την επίσκεψη

Φιντάν στην Αθήνα αλλά και την εκλογή Τραμπ. Aναφέρθηκε επίσης και στην έκθεση Ντράγκι και τα επίκαιρα ζητήματα που συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η συνάντηση με Ερντογάν και η επίσκεψη Φιντάν

Για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η «κανονικότητα πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές και επίσημα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και ανεπίσημα, πάντα θα ανταλλάξουμε μια ευγενική κουβέντα, γιατί αυτό πιστεύω ότι αρμόζει σε γειτονικά κράτη, τα οποία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις παρά τις μεγάλες διαφορές που ενδέχεται να έχουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν λέγοντας πως «δεν έχω ενημερωθεί ακόμα λεπτομερώς από τον Υπουργό Εξωτερικών, είδα όμως τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Αλλά, ταυτόχρονα, ναι, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός, όμως, ότι έγινε μια συνολική καταγραφή, η οποία αναγνωρίστηκε από τις δύο πλευρές, της προόδου που έχουμε πετύχει, η οποία πρόοδος αφορά και τον τρόπο με τον οποίον οι δύο λαοί μας έρχονται πιο κοντά, για παράδειγμα, η πολύ επιτυχημένη χορήγηση βίζας εξπρές στα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου, η οποία στήριξε πολύ τον τουρισμό στα νησιά αυτά, η καλή -και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη- συνεργασία που έχουμε στο προσφυγικό, η συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς, όλα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έκλεισε δε, λέγοντας πως «θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές. Σε όσους ανησυχούν θέλω να ξαναπώ ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από μία ισχυρή θέση. Είμαστε μία χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με ένα πλαίσιο γεωπολιτικών συμμαχιών το οποίο αναγνωρίζει το δίκαιο των θέσεών μας, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θωρακίζουν τις ελληνικές θέσεις. Επομένως, βεβαίως και συνομιλούμε και θα συνομιλούμε. Και έστω και αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο να συμφωνήσουμε στην κεντρική μας διαφορά, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά, τα οποία τελικά αποβαίνουν, νομίζω, προς όφελος και των δύο λαών.

Μητσοτάκης για ενέργεια, καινοντομία και ανταγωνιστικότητα

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε το πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεση του, όπως είχα την ευκαιρία να πω και χθες πιστεύω ότι υπάρχει μία συμφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», είπε και στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς που θίγει ο Ντράγκι στη έκθεσή του.

«Πρώτον, τα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την καινοτομία με τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πως μπορούμε να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα με τις ΗΠΑ» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριακός Μητσοτάκη.

«Ασχοληθήκαμε με τα θέματα της ενέργειας, είναι κοινός τόπος ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κενό στον τομέα παρά τις επενδύσεις] είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις στρεβλώσεις της αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, μιλώντας για διασυνδέσεις και τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην καθορίζει το φυσικό αέριο τις τιμές] πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι «τέλος συζητήσαμε και τα ζητήματα της στρατιωτικής αυτονομίας, της άμυνας, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία». Απέχουμε πολύ από μια συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα είπε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης για Τραμπ

«Η εκλογή του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησε απολύτως σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για την στήριξη της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμη πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ», τόνισε σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ και ανέφερε πως θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με τον νέο Πρόεδρο άμεσα.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΟΖ #ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Καλό, ΑΟΖ,mitsotakis, kalo, aoz