Ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρμπος στο Dnews: Τι διεκδικεί η Ρωσία και γιατί δεν θα κάνει πίσω αν δεν κερδίσει κάτι

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλά στο Dnews για την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία και τους κινδύνους που αυτή ελλοχεύει για τα μέλη της ελληνικής ομογένειας

Την ανάγκη για επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελλάδας - προκειμένου να μπορέσει να απομακρύνει άμεσα τα μέλη της ομογένειας εφόσον αυτό χρειαστεί - τόνισε ο Σωτήρης Σέρμπος μιλώντας στο DNews για το ουκρανικό

ζήτημα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, η πολυπληθής ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη βρίσκεται στην πιο ευάλωτη περιοχή της Ουκρανίας, εφόσον η Ρωσία κινηθεί στρατιωτικά και υπάρξουν επιχειρήσεις στο πεδίο.

«Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία των ομογενών»

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να θέσουμε πολλαπλά σενάρια όσον αφορά την ασφαλή απομάκρυνση των ανθρώπων», ενώ παράλληλα το Κίεβο θα πρέπει να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ό,τι συμβεί.

Η γειτνίαση της ελληνικής κοινότητας με την «κόκκινη ζώνη» είναι τέτοια, μάλιστα, που αν και η χώρα δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει τη μεγάλη εικόνα για το ουκρανικό, μπορεί ωστόσο - όπως κάνει το Ισραήλ εκπονώντας σχετικά σενάρια - να έρθει σε επαφή με τρίτες χώρες, με διπλωματικές αντιπροσωπείες, που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σύρραξη στην Ουκρανία»

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που αν η διπλωματία αποτύχει - σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες επισκέψεις του Γερμανού καγκελαρίου σε Κίεβο και Μόσχα - κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και κινήσεις επί του πεδίου», υπογράμμισε ο Σωτήρης Σέρμπος.

«Είμαστε σε διπλωματικό αδιέξοδο.

Για πρώτη φορά υπάρχουν τόσο διαφορετικές οπτικές όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφαλείας: Το τι μεταδίδεται από δυτικές πρωτεύουσες, κυρίως από την Αμερική. Το τι μεταδίδεται από τη Μόσχα και το τι άποψη έχουν και οι τρίτοι δρώντες αν η Ρωσία επιχειρήσει, πότε και πού».

Να μην αποκλειστεί το σενάριο των συμβιβασμών

Ο καθηγητής διευκρίνισε όμως πως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ως ύστατη προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς από την πλευρά του Κιέβου.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποχωρήσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν αντικείμενο τις συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την εκτίμηση, πάντως, πως ενδεχόμενο «βήμα πίσω» για ένταξη στο ΝΑΤΟ - που προανήγγειλε σήμερα ο Ουκρανός πρέσβης στη Βρετανία - δεν θα ήταν αρκετό για τη Ρωσία, αν δεν συνδυαζόταν με υπαναχώρηση στο ζήτημα των δύο αμφισβητούμενων περιοχών.

Τι διεκδικεί η Ρωσία: «Δεν θα υποχωρήσει αν δεν κερδίσει κάτι»

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Σέρμπο, αυτό που διεκδικεί η Ρωσία είναι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, αλλά και μια απευθείας διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα εκτιμά, μάλιστα, πως αυτή είναι μια κατάλληλη συγκυρία για να διεκδικήσει τη θέση που της αναλογεί, αλλά και να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αποτελούν, την ίδια ώρα, ένα «καμπανάκι αφύπνισης και προς την Ευρώπη» όσον άφορα τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά και το πώς θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κρίση και την επόμενη ημέρα».

«Ενδεχομένως η εικόνα θα ήταν διαφορετική, αν η Ευρώπη παρουσίαζε μια ενότητα, ένα ενιαίο κέντρο και είχε στρατηγικό βάθος στην υλοποίηση πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο καθηγητής.

Στη Ρωσική Δούμα το ζήτημα της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών

Ο καθηγητής έδωσε, παράλληλα, μια ενδιαφέρουσα διάσταση των εξελίξεων στο εσωτερικό της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως σήμερα αναμένεται από το ρωσικό κοινοβούλιο η απόφαση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2014.

Όπως διευκρίνισε, αυτό που αξίζει της προσοχής μας είναι πως - σε αυτό το πλαίσιο - ακόμη κι αν η Ρωσία κινηθεί στρατιωτικά, δεν πρόκειται να αποδεχθεί πως δρα ως επιτιθέμενη, «ακριβώς διότι μεταξύ άλλων δεν θέλει να χάσει κατά κράτος σε επίπεδο διεθνούς κοινής γνώμης».

Γιατί μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο καθηγητής τόνισε, τέλος, πως οι εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδα.

Κι αυτό επειδή όσα συμβαίνουν εκεί θα επηρεάσουν καθοριστικά το τρίγωνο Τουρκίας - ΗΠΑ - Ρωσίας, ενώ μπορεί να επηρεάσουν και ζητήματα ελληνικού χαρακτήρα, όπως τα ελληνοτουρκικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα