Ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να είναι ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα

Υπάρχει ένα ρητό που αναφέρει ότι «τίποτα καλό δεν συμβαίνει μετά μεσάνυχτα». Τώρα, επιστήμονες από το Mass General Research Institute αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η ομάδα δημιούργησε μία νέα υπόθεση ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ειναι φτιαγμένος για να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι το να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά οδηγεί μόνο σε πιο παρορμητική συμπεριφορα και αποφάσεις υψηλού κινδύνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και πολύ φαγητού,

ο τζόγος ή εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το να μένεις ξύπνιος κατά τη διάρκεια της βιολογικής κιρκαδικής νύχτας (τη μέση της νύχτας για τους περισσότερους ανθρώπους) προκαλεί νευροφυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτό κάνει τον κόσμο να βλέπει τον κόσμο πιο αρνητικά σε σχέση με την υπόλοιπη μέρα.

«Η βασική ιδέα είναι ότι από μια υψηλού επιπέδου, παγκόσμια, εξελικτική σκοπιά, το εσωτερικό βιολογικό σας κιρκάδιο ρολόι είναι συντονισμένο προς διαδικασίες που προάγουν τον ύπνο, όχι την εγρήγορση, μετά τα μεσάνυχτα», λέει η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Ελίζαμπεθ Κλέρμαν, ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η Klerman ελπίζει ότι η υπόθεσή τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες σχετικά με το πώς οι διαφορές ημέρας-νύχτας στους κιρκάδιους ρυθμούς μας επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, τη λήψη αποφάσεων και την εργασιακή απόδοση.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για αμέτρητους ανθρώπους που πρέπει να μείνουν ξύπνιοι στη μέση της νύχτας - συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, των πιλότων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι η κατανόηση του πώς αλλάζει ο εγκέφαλος μετά τα μεσάνυχτα θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον περιορισμό της κατάχρησης ουσιών και την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Παίρνουμε πιο εύκολα ρίσκα μετά τα μεσάνυχτα, διαβάστε περισσότερα στο News4Health.gr

#ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ #ΝΥΧΤΑ #ΥΠΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα