Ο Ερντογάν γίνεται βασικός παίχτης στη Μέση Ανατολή

Τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν στη χτεσινή συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να ήταν προσεκτικά, αλλά δεν έκρυβαν τη μεγάλη ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στη Συρία.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά; Η πτώση του Άσαντ και η ανάληψη της εξουσίας από τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται ή ελέγχονται από την Άγκυρα, συνιστούν μια ιστορική νίκη για το τουρκικό κράτος και τον Ταγίπ Ερντογάν. Η συριακή πολιτική του πέτυχε τους στόχους της.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος που έχει

ξεκινήσει εδώ και 13 χρόνια στη Συρία, απέκτησε από χθες μια νέα διάσταση. Η δικτατορία που επιβίωσε για 61 χρόνια με αίμα, σκληρότητα, καταπίεση και τυραννία έχει καταρρεύσει πλήρως. Χαιρετίζουμε την εκκαθάριση του Τελ Ριφάατ και της Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες». Υπενθύμισε δε ότι «φιλοξενήσαμε Σύρους πρόσφυγες, ο πληθυσμός των οποίων έφτανε κάποτε τα 3,7 εκατομμύρια, αλλά τώρα έχει μειωθεί στα 2,9 εκατομμύρια, για 13 χρόνια». Να σημειωθεί ότι οι «τρομοκράτες» στους οποίους αναφέρεται ο Τούρκος Πρόεδρος είναι οι Κούρδοι των SDF στους οποίους επιτέθηκε τις τελευταίες ημέρες η φιλοτουρκική πολιτοφυλακή SNA με την υποστήριξη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ανάμειξη

Η Τουρκία έκανε βέβαια πολύ περισσότερα από το να φιλοξενήσει 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες -τρεις φορές περισσότερους από ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει, εξοπλίσει και εκπαιδεύσει Σύρους αντάρτες. Ειδικά ο SNA (Εθνικός Συριακός Στρατός ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία -η ποιο ισχυρή HTS έχει μεγαλύτερο πεδίο αυτονομίας. Επιπλέον, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ζώνες στη Βόρεια Συρία εμβαδού 8.835 τετραγωνικών χιλιομέτρων -περίπου 7/10 της έκτασης της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη της Τουρκίας στην επίθεση που οδήγησε στην ανατροπή του Άσαντ, είναι ενδεικτικά όσα είπαν στο Reuters ένας διπλωμάτης που δρα στην περιοχή κι ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης: «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσαν να προχωρήσουν οι αντάρτες χωρίς να ενημερώσουν πρώτα την Τουρκία, η οποία ήταν ο κύριος υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης από τις πρώτες ημέρες του πολέμου». Κατά πάσα πιθανότητα, η Τουρκία δεν ενημερώθηκε απλώς, αλλά είχε πιο ενεργή συμμετοχή.

Η απονέκρωση των επικοινωνιών των στρατευμάτων του Άσαντ παραπέμπει σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που μόνο ένα κράτος σαν την Τουρκία διαθέτει. Σε αυτό να προσθέσουμε και την υποστήριξη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις επιθέσεις του SNA εναντίον των Κούρδων.

Η αναβάθμιση

Η Τουρκία έτσι κι αλλιώς ήταν «παίχτης» στη Συρία αφού συμμετείχε μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν στη διαδικασία της Αστάνα για την επίτευξη ειρήνης. Με την ανατροπή του Άσαντ, ο Ερντογάν αλλάζει πίστα και γίνεται βασικός παίχτης όχι μόνο στη Συρία αλλά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στους New York Times η Τουρκάλα ειδικός Asli Aydintasbas τόνισε ότι «για την Τουρκία το θέμα δεν ήταν σύνορα αλλά η νίκη στη Συρία. Λόγω της σύνδεσής της με τη συριακή αντιπολίτευση η Τουρκία θα ωφεληθεί πολιτικά πετώντας έξω το Ιράν και οικονομικά από την ανασυγκρότηση». Στα οικονομικά οφέλη πρέπει να προστεθούν και αυτά που θα προκύψουν από την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είπε στο Dnews: «Είναι προφανές ότι ο ρόλος του Ερντογάν αναβαθμίζεται κατά πολύ. Παρά τους πύρινους λόγους του για τη Γάζα, προσέφερε το πιο μεγάλο δώρο στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ: Διέλυσε τη ραχοκοκαλιά του «Άξονα της Αντίστασης».

Ο Ερντογάν είναι ο μόνος πλέον που μπορεί να παίξει σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα στη Συρία ο ρόλος του είναι καίριος, αφού φαίνεται ότι οι τζιχαντιστές που πήραν την εξουσία, επιθυμούν η νέα Συρία να εναχθεί στο διεθνές σύστημα. Τώρα ο Ερντoγάν θα γίνει ένα πολύ πιεστικός συνομιλητής για τον Τραμπ, στο πλαίσιο μιας ανταλλακτικής διπλωματίας η οποία είναι πολύ οικεία και στους δύο».

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει τώρα να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από τη συριακή πολιτική του. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να δούμε ένα σημαντικό μέρος της συριακής επικράτειας να τελεί υπό τουρκική κηδεμονία. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

#ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ #ΣΥΡΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Μέση Ανατολή,erntogan, mesi anatoli