Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στο Υπουργικό τους 10 βασικούς άξονες για εργασία, ασφάλιση και κοινωνική πολιτική

Τους δέκα βασικούς άξονες για εργασία, ασφάλιση και κοινωνική πολιτική παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου.

Στις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας, την υλοποίηση νέας στεγαστικής πολιτικής, την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την πλήρη λειτουργία του Ταμείου

Επικουρικής Ασφάλισης αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης παρουσίασε τους 10 βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία, τονίζοντας ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι μια πολιτική με αποτέλεσμα, παρά τη δυσμενή συγκυρία.

Για τις συντάξεις κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι πέρα από τις επιμέρους αυξήσεις που έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, με το νέο έτος θα δοθούν, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις ενώ θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης.

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο κ. υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, επιτυγχάνοντας απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019. Επιπλέον οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021.

Επίσης αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά η οποία διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων», θωρακίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αποκλιμάκωση της ανεργίας

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί κατά 4.8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5 % (που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών), από 17.3 % τον Ιούλιο του 2019. Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας ενώ άλλα 2,7 δις. έχουν διατεθεί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι παρά την πανδημία ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) έχει τριπλασιαστεί καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο για την μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ ο Υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσφέρει πραγματική στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη και αναζητούν ενεργά εργασία. Παράλληλα η κατάρτιση γίνεται όπλο στα χέρια των ανέργων για να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν, με την ενεργό εμπλοκή των πανεπιστημίων και μεγάλων διεθνών εταιριών.

Αναφορικά με τα εργασιακά ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι καταργήθηκαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, και τα παραπάνω δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Όσον αφορά στην κοινωνική προστασία ο Υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 για κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι παροχές σε είδος, όπως τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας

Με τον νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας με την θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, την δημιουργία δομών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για άτομα άνω των 15 ετών και την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Παράλληλα, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ζωής των ατόμων αναπηρία με παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς (κάρτα αναπηρίας, προσωπικός βοηθός) όσο και στην ένταξη ή επανένταξη στον κόσμο της εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια και τους νέους γονείς με την θέσπιση του επιδόματος γέννησης αλλά και την ενίσχυση των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα νταντάδες της γειτονίας, το οποίο έχει ξεκινήσει, αλλά και την δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει στα θέματα ισότητας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης, τόσο στην εργασία όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη αποτελεί κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης και ανέφερε ως παράδειγμα την επιτυχή λειτουργεία της τηλεφωνικής γραμμής 1555, η οποία έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

#ΚΩΣΤΗΣ_ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΑΣΦΑΛΙΣΗ #ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ_ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα