Ο «Βασιλιάς των Διαμαντιών» και το σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Ρουμανία: Ο ρόλος του Μπένι Στάινμετς στο «Project Prince»

Η ομάδα της Reciplia, μια κοινοπραξία που υποστηριζόταν οικονομικά από τον Στάινμετς, είχε προκαλέσει ζημία που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ στο ρουμανικό κράτος.

Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετς, γνωστός ως «βασιλιάς των διαμαντιών», απολαμβάνει αυτή την περίοδο τις κοσμικές του εμφανίσεις στην Ελλάδα, όπου συχνά απαθανατίζεται σε κοινωνικές συναθροίσεις. Συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του, Αλεξία Μπακογιάννη, ο Στάινμετς αποτέλεσε την παρελθούσα εβδομάδα κεντρική παρουσία σε εκδήλωση

που διοργανώθηκε από τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Ωστόσο, ο Στάινμετς εξακολουθεί να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, καθώς το όνομά του συνδέεται με αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά σκάνδαλα.

Σύμφωνα με έρευνα του δημοσιογράφου Μάιλς Τζόνσον που δημοσιεύθηκε προχθές στους Financial Times ο Μπένι Στάινμετς, είχε εμπλοκή σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Ρουμανίας, γνωστό ως «Project Prince».

Η όλη υπόθεση αφορά στην προσπάθεια του έκπτωτου Πρίγκιπα Παύλου της Ρουμανίας να ανακτήσει μέρος της περιουσίας της πρώην βασιλικής οικογένειας, που είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, μεταξύ των οποίων η Αγροτική Φάρμα Băneasa, μια τεράστια έκταση στα προάστια του Βουκουρεστίου, και το Δάσος Σναγκόβ, μια προστατευόμενη περιοχή φυσικής ομορφιάς. Οι διεκδικήσεις του Πρίγκιπα Παύλου ωστόσο συνοδεύονταν από έντονες πολιτικές και νομικές αντιπαραθέσεις, καθώς η νομιμότητα της βασιλικής του γραμμής αμφισβητούνταν.

Η Reciplia, μια κοινοπραξία που υποστηριζόταν οικονομικά από τον Στάινμετς, αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη της προσπάθειας. Η συμφωνία περιλάμβανε εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές, μηνιαία επιδόματα και κάλυψη δικαστικών εξόδων, με αντάλλαγμα το 50% οποιασδήποτε περιουσίας θα ανακτούσε ο Πρίγκιπας Παύλος. Για τον Στάινμετς, το έργο αυτό ήταν μια τολμηρή επενδυτική κίνηση με τη δυνατότητα τεράστιων δυνητικών αποδόσεων. Ωστόσο, η υπόθεση σύντομα βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ρουμανικών αρχών, οι οποίες αποκάλυψαν τη χρήση αθέμιτων πρακτικών για την επίτευξη των στόχων του «Project Prince».

Δωροδοκίες και παραποίηση εγγράφων

Η Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, η τότε επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (DNA), ανέλαβε την έρευνα, αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα διαφθοράς που περιλάμβανε δωροδοκίες δημοσίων λειτουργών, παραποίηση εγγράφων και χειραγώγηση του νομικού συστήματος. Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, η ομάδα της Reciplia είχε προκαλέσει ζημία που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ στο ρουμανικό κράτος.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τον Στάινμετς να καταδικάζεται ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Το 2021 -και το 2024- κατάφερε να αποφύγει την έκδοσή του στη Ρουμανία μετά από σύντομη κράτησή του στην Αθήνα, γεγονός που του εξασφάλισε την ελευθερία του να κινείται εκτός των συνόρων της Ρουμανίας, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Μάιλς Τζόνσον, για τον ίδιο τον Στάινμετς, η καταδίκη του στη Ρουμανία είναι ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενη. «Όλα ήταν στημένα εκ των προτέρων... ήταν ένα στημένο παιχνίδι», είπε, χαρακτηρίζοντας την ποινή του ως «ρουμανικό αστείο». Ο Στάινμετς επιμένει ότι η δράση του στη χώρα περιορίστηκε σε νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές και ότι οι κατηγορίες για δωροδοκίες και διαφθορά είναι κατασκευασμένες από τοπικούς αξιωματούχους που ενοχλήθηκαν από την επιτυχία ενός ξένου επιχειρηματία.

Παρότι έχει καταδικαστεί στην Ελβετία για υποθέσεις δωροδοκίας στη Γουινέα, ο Στάινμετς συνεχίζει να αποφεύγει την έκτιση ποινής, ενώ και οι ρουμανικές προσπάθειες έκδοσής του αποτυγχάνουν συστηματικά. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Γαλλία έχουν απορρίψει αιτήματα έκδοσης, επικαλούμενες ανησυχίες για τη δίκαιη δίκη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στη Ρουμανία. Η Ιντερπόλ, με τη σειρά της, διέγραψε τα εντάλματα σύλληψης, σημειώνοντας ότι η χρήση μυστικών υποκλοπών από τις ρουμανικές αρχές παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Ο ίδιος ο Στάινμετς εμφανίζεται απτόητος από τις δικαστικές περιπέτειες. «Τι να ανησυχώ; Για κάτι που δεν έκανα; Επειδή δεν μπορώ να πετάξω στην Ευρώπη; Μπορώ να πετάξω στον υπόλοιπο κόσμο. Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω», δήλωσε στους FT.

Εμπλοκή της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπείας Black Cube

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, το «Project Prince» πήρε μια πιο σκοτεινή τροπή όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπείας Black Cube σε αυτό. Η εταιρεία, που έχει εμπλακεί σε αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις, φέρεται να προσπάθησε να υπονομεύσει την Ρουμάνα Εισαγγελέα Κοβέσι και την έρευνά της.

Πράκτορες της Black Cube επιχείρησαν να παραβιάσουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς email της Κοβέσι, ενώ μέλη της οικογένειάς της και συνεργάτες της προσεγγίστηκαν από άτομα που παρίσταναν recruiters ή διοργανωτές συνεδρίων. Το 2016, δύο πράκτορες της Black Cube συνελήφθησαν στη Ρουμανία, γεγονός που προκάλεσε διεθνή σάλο. Αν και ο Στάινμετς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η σύνδεσή του με την Black Cube είναι τεκμηριωμένη από προηγούμενες υποθέσεις, όπως η διαμάχη του για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.

Η Κοβέσι κατάφερε να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Ρουμανία, γεγονός που την οδήγησε στη θέση της πρώτης Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως.

#ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασιλιάς, Διαμαντιών, Ρουμανία, Μπένι Στάινμετς, Project Prince,vasilias, diamantion, roumania, beni stainmets, Project Prince