Οι καπνιστές τρέφονται πιο ανθυγιεινά- Τρώνε λιγότερο φαγητό αλλά με περισσότερες θερμίδες

Η διατροφή των καπνιστών είναι χειρότερης ποιότητας σε σχέση με τους μη καπνιστές ή τους πρώην, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρος ΜακΛιν του Πανεπιστημίου Γέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.300 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές καταναλώνουν

περίπου 200 περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, παρόλο που τρώνε σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού από ό,τι όσοι δεν καπνίζουν.

«Οι καπνιστές καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού, που περιέχουν όμως μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, ενώ αντίστροφα οι μη καπνιστές καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, αλλά που περιέχει λιγότερες θερμίδες» δήλωσε η ερευνήτρια Ζακλίν Βερναρέλι του Πανεπιστημίου Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, καταναλώνουν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι περιστασιακοί 1,89.

Οι πρώην καπνιστές καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,84) σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν, αλλά παρόλα αυτά τρώνε πιο υγιεινά σε σχέση με τους καπνιστές. Φαίνεται πως όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνουν οι θερμίδες που καταναλώνει.

Οι συστηματικοί καπνιστές τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο.

Οι καπνιστές συχνά φοβούνται ότι θα παχύνουν, αν κόψουν το κάπνισμα, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλούς στο να πάρουν την απόφαση να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στην πραγματικότητα κάνουν χειρότερη διατροφή από τους μη καπνιστές και παίρνουν περισσότερες θερμίδες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5248-5

Keywords
Τυχαία Θέματα