Οι μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη το επόμενο εξάμηνο

Μπορεί τα ανώτερα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών να ετοιμάζονται για τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο η ατζέντα του επόμενου εξαμήνου είναι γεμάτη από σημαντικά θέματα που έχουν αντίκτυπο στα εθνικά κοινοβούλια και Κυβερνήσεις, ενώ επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Τη χαλάρωση και τη ραστώνη θα διαδεχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για την ευρωπαϊκή πολιτική, όπου τα κράτη-μέλη θα κληθούν καταρχήν να αναζητήσουν μια συμφωνία για το νέο σύμφωνο σταθερότητας που, σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ

από τις αρχές του 2024. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στους διαδρόμους του ευρωπαϊκών θεσμών αξιολογούν τον επίμαχο στόχο ως ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με την αναζήτηση του κοινού τόπου ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και την εξεύρεση μιας λύσης που θα συνδυάζει τόσο τη δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της κοινωνικής συνοχής. Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι η Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπισε πρωτόγνωρες κρίσεις, οι οποίες δοκίμασαν επανειλημμένα τις αντοχές των κρατών και των τοπικών κοινωνιών.

Στην παρούσα φάση, η Ε.Ε χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικής με φόντο το μέλλον, το οποίο θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα η συζήτηση για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συνεχίζεται, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δίνει μεγάλη έμφαση στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Συνθήκη Σένγκεν, θέμα το οποίο αναμένεται να αναθερμανθεί το προσεχές Φθινόπωρο.

Μάλιστα πολύ πρόσφατα οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο να εκκρίνει την προσχώρηση των δύο χωρών, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στον ελεύθερο χώρο διακίνησης. Εκτός των άλλων, και την ώρα που η Ε.Ε προωθεί ένα ολιστικό σχέδιο πράσινης ενεργειακής μετάβασης και απεξάρτησης από το ρωσικό παράγοντα, υπάρχει αβεβαιότητα σε αρκετά κράτη-μέλη για το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και η πληθωριστική κρίση που εξακολουθεί και απειλεί τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, αν και τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε μια σαφής αποκλιμάκωση. Η διαχείριση των συγκεκριμένων θεμάτων συνδέεται χρονικά με την περίοδο πριν τις ευρωεκλογές, όπου οι δυνάμεις που έχουν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό αναμένεται να συγκρουστούν με ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης για το οικοδόμημα, το οποίο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές και κάθε μορφής ακραίοι.

Ίσως να έφτασε η ώρα για ένα νέο ελκυστικό αφήγημα που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της κοινής πορείας στην Ε.Ε και θα βάζει στο επίκεντρο, με σχέδιο και ρεαλισμό, τις πραγματικές ανάγκες για κάθε πολίτη.

#ΕΥΡΩΠΗ #ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ #ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη,evropi