Ουκρανία: Κλείνει και η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο - Φόβοι για μεγάλη αεροπορική επίθεση

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε προ ολίγου ότι θα παραμείνει σήμερα κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Κίεβο Κώστα Ονισένκο, η ελληνική πρεσβεία ανακοίνωσε: «Η Πρεσβεία της Ελλάδος, για λόγους ασφαλείας, θα παραμείνει κλειστή σήμερα, για το κοινό. Παρακαλούμε, όπως αποφεύγετε μετακινήσεις και παραμένετε σε ασφαλείς χώρους».

{https://x.com/Onisenko/status/1859135708985729179}

Κλείνει και η πρεσβεία των ΗΠΑ
υπό τον φόβο επίθεσης

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κλείνουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Κίεβο, αφού έλαβαν, όπως λένε, «συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου».

«Για λόγους προφύλαξης, η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν λάβει οδηγίες να καταφύγουν στη θέση τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 50 ουκρανικά drones

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε τη νύχτα και το πρωί 50 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), κυρίως πάνω από περιοχές της που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία.

Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «κατέστρεψαν ή αναχαίτισαν 44 ουκρανικά εναέρια drones», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η πλειονότητα των αεροσκαφών αυτών (20) καταρρίφθηκαν πάνω από την περιφέρεια Νόβγκοροντ, στη βορειοδυτική Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από την ουκρανική μεθόριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα υπόλοιπα drones καταρρίφθηκαν κυρίως πάνω από τις περιφέρειες Κουρσκ (5), Μπέλγκοροντ (3), Μπριάνσκ (2), που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία, όπως και πάνω από την περιφέρεια της Μόσχας (2), διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, 6 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σήμερα το πρωί πάνω από την περιφέρεια Σαμάρα, στον Βόλγα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βιατσεσλάβ Φέντοριστσεφ.

Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές, διαβεβαίωσε ο ίδιος σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Η Ρωσία ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά την κατάρριψη ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπολύθηκαν κατά της επικράτειάς της, αλλά αναφέρεται συνήθως σε μικρότερο αριθμό.

Το Κίεβο δηλώνει ότι εξαπολύει τα πλήγματα αυτά, τα οποία έχουν συχνά στο στόχαστρο ενεργειακές εγκαταστάσεις, σε αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επικράτειά του.

Ανοιχτός σε διαπραγμάτευση ο Πούτιν, λέει το Reuters

Ανοιχτός στην διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Τραμπ για την Ουκρανία εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στο να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει ότι το Κίεβο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση των σκέψεων εντός του Κρεμλίνου.

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικής ανάκαμψης αλλά και πρωτοφανούς κλιμάκωσης.

Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να «παγώσει» η σύγκρουση κατά μήκος των μετωπικών γραμμών.

Μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με την ακριβή διαίρεση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που ζήτησαν όλοι ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία ανοικτής πηγής από τη γραμμή του μετώπου, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ουκρανικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία μπορεί πάντως να είναι ανοιχτή και στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί από σχετικά μικρά κομμάτια εκτάσεων που κατέχει σε Χάρκοβο και Μικολαίβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, είπαν δύο από τους αξιωματούχους.

Ενώ η Ρωσία δεν θα ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοιχτή στη συζήτηση εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.

Άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις για τις οποίες θα μπορούσε να πιέσει το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν μια συμφωνία για τον περιορισμό του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου καθώς και μια δέσμευση πως δεν θα περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν δήλωσε αυτό το μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά την «πραγματικότητα» στο έδαφος, αν και τόνισε πως φοβάται μια βραχύβια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν πριν περίπου δύο εβδομάδες. «Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Νέο δώρο Μπάιντεν στην Ουκράνια

Νέο «δώρο» Μπάιντεν στην Ουκράνια λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο: Σε συναγερμό σήμερα Τετάρτη η Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να δώσει στην Ουκρανία νάρκες κατά προσωπικού, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας στο BBC - μια κίνηση που θεωρείται ως ακόμη μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σταθερά στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι νάρκες αυτές θα παραδοθούν σύντομα και η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα χρησιμοποιηθούν στο έδαφος της Ουκρανίας. Το Κίεβο είχε δεσμευτεί να μην χρησιμοποιεί τέτοιες νάρκες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, υποστήριξε ο ίδιος.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει ελεύθερα νάρκες από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο οι διεθνείς αντιρρήσεις για τη χρήση τέτοιων όπλων είχαν εμποδίσει μέχρι τώρα την κυβέρνηση Μπάιντεν να υπογράψει την έγκρισή τους.

Σημειώνεται πως οι νάρκες αυτές προκαλούν σε ετήσια βάση 26.000 θύματα πολλά εκ των οποίων βρίσκουν άμεσο θάνατο και άλλα πεθαίνουν μέσα σα σε αγωνία εν αναμονή των πρώτων βοηθειών. Το 54 % περίπου των θυμάτων, ως επί το πλείστον γυναίκες και μικρά παιδιά βρίσκουν το θάνατο προτού προλάβουν να δεχτούν βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, τα βάσανα που προκαλούν οι νάρκες κατά προσωπικού είναι φρικτά. Τα θύματα που επιζούν μιας έκρηξης πρέπει να αντιμετωπίσουν ακρωτηριασμούς, πολλές εγχειρίσεις και μακρά περίοδο αποκατάστασης με φυσιοθεραπεία. Οι επιζώντες πάσχουν γενικά από μόνιμη αναπηρία με σοβαρότατες κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, πέραν της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας και πρόνοιας των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, η οικονομική κατάσταση των οποίων είναι συχνά δραματική.

#ΠΡΕΣΒΕΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΕΠΙΘΕΣΗ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Κλείνει, Κίεβο - Φόβοι,oukrania, kleinei, kievo - fovoi