Ουκρανία: Ο πρόεδρος Λετονίας Εγκίλς Λέβιτς μίλησε για «γεονοκτονία» από τους Ρώσους

Η συμπεριφορά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με γενοκτονία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λετονίας Εγκίλς Λέβιτς, μετά την επιστροφή του από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Μιλώντας στην Ρίγα αργά το βράδυ της Πέμπτη, ο κ. Εγκίλς Λέβιτς αναφέρθηκε στο τι είδε με τα ίδια του τα μάτια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα από κοινού με τους αρχηγούς κρατών της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

«Θα το αποκαλούσα γενοκτονία», δήλωσε ο πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων

του Ανθρώπου, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί νομικά από ένα διεθνές δικαστήριο.

Ο χαρακτηρισμός γενοκτονία για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει συζητηθεί εκτενώς τις τελευταίες μέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Τετάρτη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη λέξη αυτή για να περιγράψει τι συμβαίνει στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου. Ακολουθώντας τα βήματα του προέδρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

Αποστάσεις από τους δυτικούς ηγέτες

Ωστόσο, άλλοι αρχηγοί κρατών της Δύσης κράτησαν αποστάσεις, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην προχωρά σε αυτό τον χαρακτηρισμό κάνοντας λόγο μια «λεκτική κλιμάκωση». Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε πως «η Ιταλία δεν έχει στοιχεία για να εξακριβώσει αν στην Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αλλά όλοι μπορούν να δούνε τις φρικαλεότητες, τους πολίτες και τα παιδιά που δολοφονούνται».

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν το Κρεμλίνο διαφώνησε κατηγορηματικά με την εκτίμηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν «γενοκτονία».

Χθες το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ (Λετονίας, Πολωνίας, Εσθονίας, Λιθουανίας) ταξίδεψαν με τρένο στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Πριν συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη, οι τέσσερις ηγέτες επισκέφτηκαν περιοχές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές γύρω από το Κίεβο.

Το θέαμα των προαστίων του Κιέβου που έχουν καταστραφεί από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσε «πολύ φορτισμένα συναισθήματα», είπε ο πρόεδρος της Λετονίας Λέβιτς. «Φαινόταν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έδρασαν με μεγάλη βαναυσότητα για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», συμπλήρωσε.

Οι συνομιλίες με τον κ. Ζελένσκι αφορούσαν βοήθεια για την υποστήριξη της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα - τώρα. Και όχι μόνο ελαφρά όπλα, αλλά και βαρύ οπλισμό», δήλωσε ο Λετονός πρόεδρος.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την οικονομική και οικονομική βοήθεια, όπως επίσης και το ενδεχόμενο εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της Βαλτικής και της Πολωνίας, κατέληξε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα