Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: 6 κόλπα για σένα που βασανίζεσαι για να κοιμηθείς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου σήμερα απαριθμήσαμε μερικά «κόλπα» για σένα που δεν μπορείς να κοιμηθείς εύκολα είτε γιατί έχεις σκοτούρες είτε γιατί απλά έτσι είσαι από παλιά.

Δεν χρειάζεται να βασανίζεσαι κάθε βράδυ για να κοιμηθείς. Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ρυθμίσεις τον ύπνο σου, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Καλό θα είναι να σκεφτείς όλους τους παράγοντες που μπορεί να σε επηρεάζουν από το στρες της δουλειάς και οι οικογενειακές υποχρεώσεις μέχρι απροσδόκητες δυσκολίες όπως είναι οι ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο

που η ποιότητα του ύπνου μειώνεται όταν κάποιος έχει όλα αυτά τα πράγματα στο μυαλό του.

Αν δεν είσαι σε θέση να ελέγξεις τους παράγοντες που σε επηρεάζουν και δεν μπορείς να κοιμηθείς, τότε μπορείς να υιοθετήσεις τις συνήθειες εκείνες που μπορεί να βοηθήσουν. Σε κάθε περίπτωση αν τίποτα από τα παρακάτω δεν μπορεί να σε βοηθήσει πρέπει να πας σε έναν γιατρό...

Ακολουθούν μερικά tips που μπορεί να βοηθήσουν

1.Υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ύπνου

Προσπάθησε να κοιμάσαι 8 ώρες αλλά όχι παραπάνω. Κανονικά 7 ώρες είναι αρκετές για έναν ενήλικα και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάνω από 8 ώρες για να καταφέρουν να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να πέφτεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και τα Σαββατοκύριακα.

Αν δεν σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε 20 λεπτά, φύγε από το υπνοδωμάτιο και κάνε κάτι χαλαρωτικό. Άκου μουσική ή διάβασε ένα βιβλίο και μετά πήγαινε πάλι στο κρεβάτι όταν νιώσεις κούραση. Επανέλαβε αν χρειαστεί.

2.Πρόσεξε τι τρως και τι πίνεις

Μην πηγαίνεις στο κρεβάτι αν πεινάς ή αν έχεις φάει πάρα πολύ. Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Η δυσφορία μπορεί εύκολα να σε κρατήσει μακριά από την αγκαλιά του Μορφέα.

Η νικοτίνη, η καφεΐνη και το αλκοόλ χρειάζονται προσοχή επίσης. Οι επιδράσεις τους μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από το κρεβάτι και παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε νυσταγμένοι μπορεί να διακόψει τον ύπνο μας αργότερα τη νύχτα.

3.Δημιούργησε ένα ήρεμο περιβάλλον

Το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε πρέπει να είναι σκοτεινό, ήρεμο καλό θα είναι να μην πέφτει πολύ φως. Χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως το μπάνιο ή τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα.

4.Περιόρισε τον ύπνο μέσα στην μέρα

Αν κοιμάσαι πάνω από 30 λεπτά μέσα στη μέρα μπορεί να δυσκολευτείς να κοιμηθείς το βράδυ. Αν δουλεύεις βράδυ μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθείς περισσότερο μέσα στη μέρα πριν τη δουλειά για να αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο.

5.Βάλε την φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου

Η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα ωστόσο καλό θα είναι να μην κάνεις γυμναστική πολύ αργά το βράδυ.

Επίσης, καλό θα είναι να περνάς χρόνο κάθε μέρα έξω.

6.Διαχειρίσου τις ανησυχίες σου πριν πας στο κρεβάτι

Προσπάθησε να λύσεις τις ανησυχίες σου πριν κοιμηθείς. Προσπάθησε να καταλάβεις τι σε απασχολεί και μην το βάζεις στην άκρη για αύριο.

Το πρόγραμμα, οι προτεραιότητες και ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το στρες.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσεις με γιατρό

Όλοι σταδιακά δεν κοιμόμαστε καλά αλλά αν αυτό πλέον έχει γίνει συνήθεια καλό θα είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Η αναγνώριση και η θεραπεία των αιτιών μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα.

Απόδοση από το https://www.mayoclinic.org

Keywords
Τυχαία Θέματα