Πανελλήνιες Εξετάσεις: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Σημαντικές αλλαγές στις Πανελλήνιες εξετάσεις εξετάζει το υπουργείο Παιδείας και εφόσον υιοθετηθούν θα φέρουν μεγάλες ανατροπές. Επισήμως η υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να βάζουν όριο συγκεκριμένο βαθμό, σε συγκεκριμένα μαθήματα προκειμένου κάποιος να εισέλθει σε σχολή της επιλογής του.

Πανελλήνιες εξετάσεις:

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να μπορούν τα πανεπιστήμια να ορίζουν κατώτατο βαθμολογικό όριο σε μαθήματα των Πανελληνίων που κρίνονται σημαντικά για την εισαγωγή των υποψηφίων σε μια σχολή.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης, «το υπουργείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να ορίζουν τα πανεπιστήμια και οι επιμέρους σχολές και τμήματα έναν ελάχιστο βαθμό για συγκεκριμένα μαθήματα -για παράδειγμα να μπορεί το Πολυτεχνείο να απαιτεί χ βαθμό στα Μαθηματικά. Είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Διγαλάκη».

Αφορμή στάθηκε η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελληνίων και η κυρία Κεραμέως απάντησε στην πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) Χαράλαμπου Κυραϊλίδη να μπορούν να καθορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Για τα θέματα διορισμών στην εκπαίδευση, είπε ότι αυτοί της ειδικής αγωγής ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, ενώ για τους διορισμούς της γενικής εκπαίδευσης είπε ότι το ΑΣΕΠ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και προχωρούν κι εκεί. Για το θέμα σημειώθηκε και ολιγόλεπτη αντιπαράθεση της κυρίας Κεραμέως με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, εξ αφορμής της εκτίμησης του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ Θ. Μαλαγάρη ότι δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι έχει ήδη υπογράψει τους διορισμούς 1.040 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ότι ακολουθούν και άλλοι, ενώ ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι όποιοι διορισμοί ήταν προγραμματισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέταση των μαθημάτων

Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2020 και το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων με αλλαγές για τους φετινούς υποψηφίους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, μεταβάλλεται η βαθμολόγηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο είναι το μόνο κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία.

Πώς θα βαθμολογείται η Γλώσσα και Λογοτεχνία

Το διαγώνισμα χωρίζεται σε τέσσερα ερωτήματα, εκ των οποίων το πρώτο βαθμολογείται με 15 μονάδες, το δεύτερο με 40 μονάδες με τα υποερωτήματα ανάλογα με τη βαρύτητά τους βαθμολογούνται με 15, 15 και 10 μονάδες, το τρίτο θέμα με 15 μονάδες και το τέταρτο με 30 μονάδες.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι η βαθμολόγηση θα είναι πιο ενισχυμένη στις ερωτήσεις που αφορούν τη Γλώσσα και ελαφρώς χαμηλότερη στα ζητούμενα που αφορούν τη Λογοτεχνία.

Οι εξεταζόμενοι θα ενημερωθούν για τη βαθμολόγηση του κάθε ερωτήματος με το που θα λάβουν το διαγώνισμα, καθώς το μάθημα ανοίγει με την εξέτασή του την αυλαία των Πανελληνίων 2020 στις 15 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που συνεξετάζεται το μάθημα της Γλώσσας με τη Λογοτεχνία και με την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και δεδομένου ότι το μάθημα εξετάζεται και από μαθητές που προέρχονται από τα επιστημονικά πεδία των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνικές σχολές) και των Επιστημών Υγείας (ιατρικές), κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση του ενός σκέλους του διαγωνίσματος με ελαφρώς μεγαλύτερη μοριοδότηση έναντι του άλλου.

Εισαγωγή της Κοινωνιολογίας

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά την προσθήκη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας. Φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η εξέταση του μαθήματος θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων, με πέντε υποερωτήματα και 50 μονάδες ανά ομάδα. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης και απαιτεί ικανότητες συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων.

Στα υπόλοιπα μαθήματα δεν παρατηρούνται αλλαγές σχετικά με τα ζητούμενα και τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, όμως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα