Πάσχα: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα και οι συμβολισμοί της άγιας ημέρας
Σήμερα Κυριακή 24 Απριλίου και η Ορθοδοξ΄ία τιμά το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση του Θεανθρώπου
Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι έχουν τα εξής ονόματα:
Αχιλλέας, Δούκας, Δούκισσα, Ελισάβετ, Ζέτα, Ελίζα Λίζα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή, Αναστάσιος,
Η Κυριακή του Πάσχα
Το Πάσχα σηματοδοτεί για τη φύση και την κοινότητα το πέρασμα από την άνοιξη στο θέρος. «Η λέξη Πάσχα ετυμολογικά ανάγεται στην εβραϊκή λέξη πέσαχ που σημαίνει πέρασμα και που στη θρησκευτική μυθολογία αναφέρεται στην περιπετειώδη διαφυγή των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας υπό το θαυματοποιό περαματάρη ηγέτη τους Μωυσή. Πολλά στοιχεία από την εβραϊκή θρησκευτική παράδοση έχουν μετακενωθεί στη χριστιανική τελετουργία: ένα από αυτά είναι και η ονομασία της πιο φορτισμένης για τη χριστιανική Ορθοδοξία, γιορτής τα εξιστορούμενα της οποίας έλαβαν χώρα κατά την περίοδο του εορτασμού του εβραϊκού Πέσαχ στα κατεχόμενα σήμερα εδάφη της πολύπαθης Παλαιστίνης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθνολόγος- λαογράφος και προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.
Το Πάσχα για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους σηματοδοτούσε το πέρασμα από τα χειμαδιά, στα ορεινά βοσκοτόπια και για τους μετακινούμενους μαστόρους των προβιομηχανικών συντεχνιών, τη μετακίνηση από την πατρίδα στους τόπους προσωρινής εργασίας για τους. «Η σύμπτωση με την άνοιξη γέννησε συμβολικές αντιστοιχίες ανάστασης, αναγέννησης, αναβλάστησης που αποτυπώνονται στις ιερουργίες του Θείου Δράματος και στην εθιμολογία της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Ανάσταση του Χριστού μεταφέρει στο εκκλησιαστικό πλαίσιο την αναγέννηση της φύσης μετά το σιωπηλό και κρύο αλλά τόσο δημιουργικό χειμώνα. Δεν είναι τυχαίο που το κόκκινο αυγό στερεοτυπικά παραπέμπει στο Πάσχα: το αυγό είναι σύμβολο αιώνιας ανάπλασης. Βάφεται κόκκινο όπως το αίμα του θείου μαρτυρίου αλλά και κάθε προσπάθεια "για να γυρίσει ο τροχός"», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου και συνεχίζει: «Με τα χρόνια τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα σε κρεμυδόφυλλα, ή βαφή Ανατολή, στολίστηκαν με χαλκομανίες και αυτοκόλλητα για να φτάσουν να γίνουν νεωτερικά πολύχρωμα με αντιτοξικές βαφές. Παλιότερα τα κόκκινα αυγά διαβάζονταν κατά τη λειτουργία της Ανάστασης και με αυτά οι εκκλησιαζόμενοι σχημάτιζαν το Χριστός Ανέστη, σήμερα αρκούμαστε στο να ξαναγίνουμε παιδιά τσουγκρίζοντάς τα στο πασχαλινό τραπέζι».
Το τσούγκρισμα των αυγώνΤο τσούγκρισμα των αυγών όμως παραπέμπει και σε ένα άλλο ισχυρό συμβολικό στοιχείο του Πάσχα, αυτό του κρότου για να φύγει ο θάνατος και να πανηγυρίσει η ζωή. «Στο δημόσιο χώρο οι κρότοι είναι ηχηρότεροι με κωδωνοκρουσίες, αναστάσιμα βεγγαλικά ή πυροβολισμούς. Παλιότερα, με χτύπημα των ποδιών στο στασίδι στην εκκλησία, και ακόμη και σήμερα με θραύση αγγείων στην Κέρκυρα, ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου και σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα. Την ελπίδα που έρχεται συμβολίζει άλλωστε και το εξαγνιστικό φως και η φωτιά, από τις λαμπάδες, δώρα του νονού προς τον αναδεξιμιό ή παλιότερα δώρο αρραβωνιασμένων, μέχρι τα αερόστατα Λεωνιδίου, ή τις φωτιές που ανάβουν στα υψώματα των βουνών στα 'Αγραφα. Η προσπάθεια -συχνά παιγνιώδης και ανταγωνιστική, να κρατηθεί μέχρι το σπίτι αναμμένο το αναστάσιμο φως και να ανάψει με αυτό το καντηλάκι ή έστω ένα ρεσώ- διατηρεί την πίστη στη δύναμη του φωτός που δόθηκε ταυτόχρονα σε όλη την κοινότητα», τονίζει η εθνολόγος - λαογράφος και συμπληρώνει: «Σε μια εποχή που ο επιθετικός προσδιορισμός «παραδοσιακός,-ή,-ό,-ά» προσδίδει τη δέουσα ιδιαιτερότητα στην εμπορικότητα μιας σειράς προϊόντων, από τοπικά ζυμαρικά μέχρι...ξυλοκάρβουνα, το Πάσχα, παραδοσιακό ή μετα-παραδοσιακό και παρόλες τις μεταμοντέρνες ενστάσεις περί των διατροφικών του συνηθειών, εξακολουθεί να αποτελεί συνεκτικό ορόσημο, με τη διαλεκτική του ακροβασία ανάμεσα στο θάνατο και τη ζωή, το γλέντι της ελπίδας και το ξόρκι του κακού. Και μόνο το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία ο αποκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση βάρυναν πολύ περισσότερο τις ημέρες του Πάσχα με την απαγόρευση μετακίνησης ακόμη και στους τόπους καταγωγής, δείχνει την άμεση σύνδεση που αυτόματα ανακαλείται ακόμη και στις μέρες μας: Πάσχα στο χωριό. Και βέβαια όπως αλλάζουν οι εποχές αλλάζουν και οι αναφορές των κοινοτήτων, οπότε μιλάμε πλέον όχι μόνο για κοινότητες καταγωγής, αλλά και για (συχνά φαντασιακές ή εφήμερες) εθιμικές ή συλλογικές κοινότητες, όπου όμως ο τόπος με τις εθιμικές του συμπεριφορές είναι το σημείο αναφοράς. Η επιστροφή στον τόπο καταγωγής άλλοτε, σήμερα συχνά στον τόπο επιλογής ή νοσταλγίας, ενδυναμώνει την έννοια της κοινότητας, τη διαγενεακή επικοινωνία, το δέσιμο με την μικρή πατρίδα και τη μικρή ιστορία των ανθρώπων κάθε τόπου».
Η Κυριακή του Πάσχα συνυφαίνεται με το γλέντι, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. «Έτσι, μετά τη Δεύτερη Ανάσταση την Κυριακή το απομεσήμερο αρχίζουν οι τρανοί τελετουργικοί χοροί, με συμμετοχή όλης της κοινότητας, στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, με αυστηρή σειρά ηλικίας και φύλου. Θα ήταν λάθος να αποκόψουμε το Πάσχα από τα εθιμικά δρώμενα και τις τελετουργίες που κλιμακώνονται με τις μαγικές δοξασίες της Πρωτομαγιάς και τα πανηγύρια του Αη Κωνσταντίνου και της Αγιαλένης, ολοκληρώνοντας έτσι την λατρευτική σήμανση της άνοιξης και την είσοδο στην θερμή επικράτεια του καλοκαιριού. Το Πάσχα, ή αλλιώς η Πασχαλιά, η Λαμπρή, η Λαμπροφόρα, η Καλολόγος, είναι κορυφαία στιγμή στο επίσημο θρησκευτικό και λαϊκό εορτολόγιο. Η λαοφιλία της συνδέεται με τη δια-χρονική, δια-θρησκευτική και δια-πολιτισμική στρωματογραφία της: το Ορθόδοξο Πάσχα έχει ενσωματώσει μνήμες από λαϊκές παγανιστικές και ανιμιστικές τελετουργίες, από την εποχή που ο άνθρωπος λάτρευε τις φυσικές δυνάμεις φοβούμενος την υπερφυσική απειλή. Ο θρήνος της Δήμητρας συναντά αυτόν των Μυροφόρων και η επιστροφή της Περσεφόνης τον αναστημένο Χριστό, από μια αταβιστική ανάγκη του ανθρώπου να ελπίζει, να βλέπει τη γη και τους κόπους να καρπίζουν, να γλεντά ξορκίζοντας το θάνατο» τονίζει η κυρία Ανδριανοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αν έχετε αυτό στο βιογραφικό σας, απορρίπτεστε αμέσως- Τι αποκαλύπτει υπεύθυνη προσλήψεων
- Θεσσαλονίκη: Βαρύ πένθος και στις δύο οικογένειες για τον χαμό του Νίκου
- Σμαράγδα Καρύδη: Το κράξιμο για το "θα γίνω σκλάβα του παιδιού" και η μεγάλη αλήθεια
- Η Ρούλα Πισπιρίγκου «βγάζει» και… βουλευτές
- ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ το Bloatware των Windows με μόνο μία εντολή
- Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού
- Δυνατός σεισμός στην Κάσο
- Με τέτοιες τιμές σε καινούργια γιατί να ψάχνεις μεταχειρισμένο; - Δείτε τα οικονομικότερα
- Γάμος στο Κακουργιοδικείο: Προτίμησε τα δεσμά του γάμου από αυτά της φυλακής
- Κορονοϊός: Σε συναγερμό το Πεκίνο – Αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο στη Σαγκάη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Καιρός: Λαμπρή σαν... καλοκαίρι, με 28 βαθμούς Κελσίου το ψήσιμο του οβελία
- Πάσχα: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα και οι συμβολισμοί της άγιας ημέρας
- Το πρώτο σοκ: Νεκρό ένα παιδί από οξεία ηπατίτιτδα - 169 κρούσματα σε 12 χώρες έχει καταγράψει ο ΠΟΥ
- Ουκρανία: Έλαβε όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ από την Πολωνία
- Κρίσιμη προεδρική εκλογή στη Γαλλία με φαβορί τον Μακρόν - Στις κάλπες οι πολίτες
- Γαλλία: Οι εφημερίδες καλούν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Μακρόν
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πάσχα: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα και οι συμβολισμοί της άγιας ημέρας
- Κρίσιμη προεδρική εκλογή στη Γαλλία με φαβορί τον Μακρόν - Στις κάλπες οι πολίτες
- Ουκρανία: Έλαβε όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ από την Πολωνία
- Γαλλία: Οι εφημερίδες καλούν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Μακρόν
- Το πρώτο σοκ: Νεκρό ένα παιδί από οξεία ηπατίτιτδα - 169 κρούσματα σε 12 χώρες έχει καταγράψει ο ΠΟΥ
- Καιρός: Λαμπρή σαν... καλοκαίρι, με 28 βαθμούς Κελσίου το ψήσιμο του οβελία
- Τσαβούσογλου: «Κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας σε ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατό στη Συρία»
- Γερμανία: Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία ο Κρίστιαν Λίντνερ
- Ανδρουλάκης: «Η Ανάσταση του Θεανθρώπου συμβολίζει τη νίκη της ελπίδας έναντι του φόβου»
- Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν - «Οκτώ οι νεκροί στην Οδησσό, δεν φοβάμαι τον Πούτιν» λέει ο Ζελένσκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιερώνυμος: Η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι, την επιλέγεις
- Ελένη Καρακάση: Έχω βρεθεί με μηδέν ευρώ στην τσέπη και χρεωμένη μέχρι το λαιμό σε πιστωτικές
- Πάσχα στην TV: Τα πιο ξεκαρδιστικά πασχαλινά επεισόδια αγαπημένων ελληνικών σειρών
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το Αναστάσιμο φως να σημάνει την αναγέννηση των ελπίδων μας για ειρήνη και ευημερία
- Copa del Rey: Η Μπέτις Κυπελλούχος Ισπανίας στα πέναλτι - Δάκρυσε ο θρυλικός Χοακίν στην τελευταία του σεζόν
- Mάχη για το Μέγαρο των Ηλυσίων
- Έξι κανόνες για να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές
- Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι δυνάμεις του κακού, η βία και η αδικία, δεν θα νικήσουν στο τέλος
- Πάσχα στο χωριό: Πλημμύρισαν οι γραφικοί προορισμοί της Αχαΐας
- Μήνυμα Μητσοτάκη για Πάσχα: Η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια